Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής Κοφίνου

Στη Βουλή ξανά σήμερα το θέμα ανάγκης άμεσου σχεδιασμού υπηρεσιών και προστασίας των αιτητών ασύλου.

Η προσωρινή χρήση του Κέντρου Υποδοχής Κοφίνου για φιλοξενία των αιτητών πολιτικού ασύλου και η ανάγκη άμεσου σχεδιασμού υπηρεσιών στήριξης, προστασίας και ένταξής τους θα απασχολήσει σήμερα την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Παράλληλα κάτω από το μικροσκόπιο της Βουλής θα τεθεί επίσης και η έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανήλικων αιτητών ασύλου σε θέματα εκπαίδευσης και φιλοξενίας.

Το ζήτημα αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την Επιτροπή αφού δυστυχώς όπως φαίνεται μετά και από πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι βουλευτές στο ΚΥΦΑΔΠ η κατάσταση παραμένει τραγική. Διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που φιλοξενούνται όσο και τα προγράμματα που λειτουργούσαν και ότι δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες που αφορούν τη λειτουργία του Κέντρου.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης το γεγονός ότι δεν υπάρχει γιατρός ή νοσηλευτής στο Κέντρο.

Μάλιστα όπως είχε επισημάνει και η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά από την προηγούμενη επίσκεψη που έγινε το καλοκαίρι συνεχίζουν οι ίδιες καταστάσεις. Σημείωσε ακόμη ότι προβλήματα υπάρχουν και ανάμεσα στα παιδιά, γεγονός που καταγράφεται και στην έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά.

Συγκεκριμένα, η έκθεση περιορίζεται στην εξέταση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και στο Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου, όπου φοιτούν παιδιά που φιλοξενούνται στο ΚΥΦΑΔΠ.

Η συλλογή πληροφοριών έγινε με συναντήσεις με τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και με επιτόπου επισκέψεις στο Κέντρο Υποδοχής αλλά και στο Δημοτικό. Καταγράφονται παράλληλα οι απόψεις παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών καθώς και της κοινότητας της Κοφίνου. Μεταξύ των όσων καταγράφονται είναι και το γεγονός ότι στο ΚΥΦΑΔΠ αν και απασχολούνται Προσοντούχοι Κοινωνικοί Λειτουργοί, έστω κι αν αυτοί έχουν αποκτήσει εμπειρία από την ενασχόλησή τους με προσφυγικούς πληθυσμούς, εντούτοις δεν έχουν λάβει εξειδικευμένη και επαρκή επιμόρφωση για τις προκλήσεις που δημιουργούνται σε καταυλισμούς προσωρινής στέγασης προσφύγων και, ειδικότερα, σε σχέση με το χειρισμό παιδιών.

Επιπλέον, ο αριθμός των Κοινωνικών Λειτουργών που απασχολείται στο ΚΥΦΑΔΠ δεν μπορεί να καλύψει, επαρκώς, τις πολλαπλές απαιτήσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση απασχόλησής τους. Σημειώνεται ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας διοργανώνονται μαθήματα Ελληνικής και Αγγλικής για ενήλικες, κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει για τα παιδιά. Δεν διοργανώνονται, σε συστηματική βάση, οποιαδήποτε επιμορφωτικά προγράμματα για παιδιά και ειδικότερα για εφήβους, ούτε και γίνεται οποιοσδήποτε συντονισμός με άλλες Υπηρεσίες ή ΜΚΟ (π.χ. Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός) για την ουσιαστική προώθηση τέτοιων προγραμμάτων.

Τραγική είναι η κατάσταση όσον αφορά παιδιά και εφήβους, αφού ανασφάλεια, πλήξη και ανία είναι τα κύρια αισθήματα που τους διακατέχουν. Η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, εξετάζοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους στο Κέντρο τονίζει το βασικό κενό που υπάρχει αναφορικά με την ασφάλεια στο χώρο, πράγμα που δημιουργεί αυξημένη ανασφάλεια σε άτομα ευάλωτων ομάδων.

Οι διαδικασίες απομάκρυνσης ατόμων από το ΚΥΦΑΔΠ, ως έσχατη λύση σε περιπτώσεις άσκησης βίας, σωματικής ή/και ψυχολογικής, αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, με αποτέλεσμα θύτες και θύματα να παραμένουν στον ίδιο χώρο. Χαρακτηριστική ήταν η εμπειρία 16χρονης την οποία Λειτουργοί του Γραφείου της Επιτρόπου συνάντησαν κατά την επίσκεψη στο ΚΥΦΑΔΠ, η οποία ξυλοκοπήθηκε και ξεγυμνώθηκε δημόσια από ομάδα ενήλικων ατόμων, διαφορετικής από την ίδια καταγωγής και εξακολουθεί, μετά το περιστατικό αυτό, να ζει με συνεχή φόβο, εφόσον παραμένει στον ίδιο χώρο με τους θύτες της. Σημειωτέον ότι προτάθηκε σε αυτήν και στην οικογένειά της να μείνουν σε άλλο χώρο εκτός του καταυλισμού, όμως, σύμφωνα με τη 16χρονη και τη μητέρα της, το επίδομα που δίνεται για το σκοπό αυτό είναι πολύ μικρό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας.

Προβλήματα, επίσης, δημιουργούνται στην περίπτωση όπου υπάρχουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης και σε πρόσφατη τοποθέτησή της η Επίτροπος είχε επισημάνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει οποιαδήποτε απευθείας ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές ως προς τον τρόπο που προτίθενται να ενεργήσουν σε σχέση με τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις που καταγράφει στην Έκθεσή της. Ωστόσο, κατά καιρούς, οι αρμόδιες Αρχές έχουν δώσει διαβεβαιώσεις, στα πλαίσια συνεδριάσεων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που έχουν ασχοληθεί με το θέμα και στις οποίες συζητήθηκε η Έκθεση της Επιτρόπου, ότι θα επιληφθούν των θεμάτων που αφορούν τη διαβίωση των οικογενειών και, κατ’ επέκταση, των παιδιών στο Κέντρο. Η Επίτροπος με λύπη παρατηρεί ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, φαίνεται ότι τα προβλήματα που έχει η ίδια εντοπίσει στην Έκθεσή της, εξακολουθούν υφίστανται μέχρι σήμερα. Η Επίτροπος αναμένει από τις αρμόδιες Αρχές να ενεργήσουν το συντομότερο δυνατόν για την υλοποίηση των εισηγήσεων που έχει καταθέσει στην Έκθεσή της προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.