Αλήθεια, τι έτος έχουμε;

Της
Έλπις Γεωργίου

Μην βιάζεστε να χαρείτε για την ανατροπή του Σοσιαλισμού, γιατί πολύ σύντομα θα πάρουν πίσω δικαιώματα και πολλές κατακτήσεις των εργαζομένων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη! Αυτά έλεγε πριν μερικά χρόνια ο Χαρίλαος Φλωράκης και αυτές οι δηλώσεις να σας πω την αλήθεια δεν ξεκολλάνε από τη σκέψη μου.

Και πώς να ξεχάσει κανείς αυτά τα λόγια όταν σχεδόν καθημερινά ακούμε ειδήσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση!
Για παράδειγμα, στις 15 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα θα κατέλθουν σε απεργία στον κλάδο του Εμπορίου.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ανάγκες που αφορούν το δικαίωμα στην ξεκούραση, στον δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειές τους και το φιλικό τους περιβάλλον, στη διασκέδαση, στη δωρεάν πρόσβαση σε πολιτιστικές δράσεις, σε κάθε πεδίο των ενδιαφερόντων τους, στις φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Ζητούν, εν ολίγοις, ελεύθερο χρόνο.

Μπορεί να κάνω τώρα αναφορά για την απεργία στην Ελλάδα, αλλά αυτά που θα αναφέρω στη συνέχεια αφορούν όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη και εκτός αυτής! Οι εργαζόμενοι λοιπόν στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες εργάζονται πολλές φορές πέραν του κανονικού ωραρίου ή με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με χαμηλούς μισθούς, πολλές φορές χωρίς ρεπό για εβδομάδες.

Εργάζονται μάλιστα και τις ΚΥΡΙΑΚΕΣ!

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και ζητούν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
Ζητούν επίσης να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Ζητούν κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, καθώς επίσης πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.

Ας φύγουμε από την Ελλάδα και ας πάμε στην Αυστρία. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς (γεννημένος στις 27 Αυγούστου 1986), προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα, ξέρετε τι πρόταση κατέθεσε; Να παραταθεί η εργάσιμη ημέρα έως και στις 12 ώρες!

Στο άκουσμα και μόνο αυτής της πρότασης 80 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βιέννης. Μιλώντας ενώπιον των διαδηλωτών ο Βόλφγκανγκ Κάτσιαν, πρόεδρος της γενικής συνομοσπονδίας συνδικάτων της Αυστρίας, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Ο Κάτσιαν απαίτησε η κυβέρνηση να θέσει σε δημοψήφισμα τη θέσπιση του δωδεκαώρου και κατά συνέπεια την επέκταση των εργάσιμων ωρών της εβδομάδας έως και στις 60 ώρες.
Ο καπιταλισμός έχει ξεζουμίσει τους εργάτες… Η σημερινή τάξη πραγμάτων θυμίζει τον Μάη του 1886 μόνο που τότε στο Σικάγο οι εργάτες ξεσηκώθηκαν και με αίμα πέτυχαν το 8ωρο! Η δική μας ιστορία είναι ίδια με τον Μάη του 1886…
Απλώς εμείς δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα!

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.