Αλύτρωτες πατρίδες και οι δύο όψεις του εθνικισμού

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Μέρα με τη μέρα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζεται πιο σκληρός σε σχέση με θέματα που έχουν να κάνουν με τα σύνορα ή τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Τελευταία θυμήθηκε τη συμφωνία της Λωζάνης θεωρώντας την ως άδικη για την Τουρκία και θεωρώντας ως υπεύθυνο για την υπογραφή της τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Οπως ανέφερε, η συμφωνία αυτή δεν ήταν συμφέρουσα για την Τουρκία, αφού αυτή θα έπρεπε να περιλαμβάνει και περιοχές μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

Υστερότερα δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα μέχρι και τη Μοσούλη του Ιράκ, δηλώνοντας την περασμένη Κυριακή ότι αυτή η περιοχή ανήκει στην Τουρκία – προφανώς μέσα στο πλαίσιο της θεώρησης του Ερντογάν ότι ο ίδιος και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αποτελούν τους διάδοχους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θυμήθηκε, λοιπόν, και τη Θεσσαλονίκη στην ομιλία του την Κυριακή, που έγινε στην Προύσα, λέγοντας ότι επειδή είναι η γενέτειρα του Κεμάλ Ατατούρκ, η Τουρκία έχει δικαιώματα σε αυτή την πόλη.
Μόνο που ξέχασε ότι στην προηγούμενη ομιλία του τα… «έχωσε» στον Ατατούρκ για τη συμφωνίας της Λωζάνης. Αυτή είναι μια από τις πολλές αντιφάσεις του σημερινού αρχηγού του τουρκικού κράτους.

Δικαίως επικρίνεται ο Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις του και κυρίως διότι αμφισβητεί διεθνείς συμφωνίες βάσει των οποίων έχουν οριοθετηθεί τα σύνορα των σύγχρονων κρατών.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι επικρίνεται και από ομάδες ανθρώπων στον ελληνικό και κυπριακό χώρο που έχουν ακριβώς τις ίδιες αντιλήψεις με τον Ερντογάν σε σχέση με τις αλύτρωτες πατρίδες, αλλά ακριβώς από την ανάποδη.

Οταν οι Ελληνες και Ελληνοκύπριοι εθνικιστές μιλάνε για αλύτρωτες πατρίδες, όταν θεωρούν την Κωνσταντινούπολη ως την πρωτεύουσα της Ελλάδας, όταν δηλώνουν πως τα παράλια της Μικράς Ασίας ήταν και παραμένουν ελληνικά, αυτό τι σημαίνει;

Κατηγορούν τον Ερντογάν για αμφισβήτηση διεθνών συμφωνιών και για επεκτατισμό, την ίδια ώρα που και οι ίδιοι μιλάνε με τον ίδιο τρόπο για την Τουρκία, παραπέμποντας ουσιαστικά στην αμφισβήτηση συνόρων και αθέτηση διεθνών συμφωνιών.

Με άλλα λόγια θα λέγαμε ότι ο εθνικισμός λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπου κι αν βρίσκεται. Ο τρόπος σκέψης είναι ο ίδιος, είτε πρόκειται για Τούρκο, Ελληνα, Τουρκοκύπριο ή Ελληνοκύπριο εθνικιστή. Ας το έχουμε, λοιπόν, υπ’ όψιν μας όταν αναλύουμε διάφορα δεδομένα και πριν συμφωνήσουμε με κάποιον που εκφράζει κάποια άποψη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy