Άλλ’ αντ’ άλλων για τα Στροβίλια το Υπουργείο Εσωτερικών

Με ανέφικτες λύσεις απαντά το Υπουργείο Εσωτερικών στην πρόταση του Δήμου Δερύνειας για παραχώρηση έξτρα κινήτρων σε ενδιαφερόμενους για εγκατάσταση στα Στροβίλια.

Ο Δήμος Δερύνειας έχει ζητήσει τη θεσμοθέτηση επιπρόσθετης οικονομικής χορηγίας για επιδιόρθωση υφιστάμενων αδρανών κατοικίων στις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον να επιστρέψουν μέλη οικογενειών που διέμεναν παλαιότερα στην περιοχή.

Αυτή θεωρείται η μοναδική λύση για αναζωογόνηση της ακριτικής περιοχής από τη στιγμή που οι Βρετανικές Βάσεις έχουν απαγορεύσει κάθε νέα ανάπτυξη. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Δερύνειας, το Υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε τους ενδιαφερόμενους σε σχέδια στήριξης που αφορούν σε ολόκληρη την ακριτική γραμμή.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΣ προανήγγειλε ότι τις προσεχείς μέρες θα ανακοινωθούν σχέδια με ποσό στήριξης μέχρι 55 χιλιάδες ευρώ και επιπρόσθετο ποσό 15 χιλιάδων ευρώ σε περιπτώσεις ειδικών κατασκευών. Η διαφορά όμως είναι ότι τα σχέδια αυτά αφορούν σε αγορά ή ανέγερση κατοικίας, κάτι που δεν καλύπτει τα Στροβίλια, όπου οι Βρετανοί απαγορεύουν αυστηρά την οποιαδήποτε νέα οικιστική ή εμπορική ανάπτυξη για στρατιωτικούς λόγους.

Ως εκ τούτου, τα υφιστάμενα σχέδια για ακριτικές περιοχές αποτελούν δώρο άδωρο για την περίπτωση των Στροβιλιών, εξ ου και η πρόταση για οικονομική στήριξη ανακαίνισης εγκαταλελειμμένων αδρανών κατοικιών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης επιπρόσθετης στήριξης των κατοίκων Στροβιλιών, κάτι που, όπως σημείωσε, εξετάζει με τα συναρμόδια υπουργεία.

Όπως έχουμε αποκαλύψει, δέκα οικογένειες έχουν εκφράσει γραπτώς ενδιαφέρον να επιστρέψουν σε παλιά σπίτια των οικογενειών τους, ωστόσο, σύμφωνα με το Δήμο Δερύνειας, από τη στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί την παρουσία Ελληνοκυπρίων στην περιοχή κεφαλαιώδους σημασίας, είναι υπόχρεη να τη στηρίξει εμπράκτως.

 Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.