Άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για τα τεστ κορονοϊού

 • Αίτημα στη Βουλή για αποδέσμευση του κονδυλίου

Η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας σε συνδυασμό με τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών οδηγεί στην ανάγκη για συνέχιση των τεστ κορονοϊού, τα οποία στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ.

Το Υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει νέο αίτημα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την αποδέσμευση επιπλέον 10 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν την αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια των τεστ κορονοϊού.

Το κονδύλι αφορά 11 συμβόλαια τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή/και αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια είναι τα ακόλουθα:

 • 4,3 εκατ. ευρώ για την αγορά υπηρεσιών από 36 κινητές μονάδες δειγματοληψίας ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για COVID-19, κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου.
 • 211,8 χιλ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών από φοιτητές / πτυχιούχους για τη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων και για τις ανάγκες συντονισμού ιατρείων δημόσιας υγείας, κατά την περίοδο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου.
 • 29,8 χιλ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών για σκοπούς δειγματοληψίας COVID-19 στην επαρχία Λεμεσού, κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.
 • 1,9 εκατ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών από κέντρο φιλοξενίας θετικών κρουσμάτων COVID-19, κατά την περίοδο Απριλίου – Αυγούστου.
 • 5,5 χιλ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών επικοινωνίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαχείρισης των προκλήσεων του εμβολιασμού για COVID-19, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021.
 • 6 χιλ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών επικοινωνίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαχείρισης των προκλήσεων του εμβολιασμού για COVID-19, κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.
 • 25 χιλ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών από κινητές μονάδες για τη διενέργεια 12.000 τεστ σε σχολεία. Τα τεστ έγιναν τον Μάρτιο.
 • 3,3 εκατ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών από 40 κινητές μονάδες δειγματοληψίας ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για COVID-19, κατά την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου.
 • 211,8 χιλ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών από φοιτητές / πτυχιούχους για τη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων και για τις ανάγκες συντονισμού ιατρείων δημόσιας υγείας, κατά την περίοδο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου.
 • 29,8 χιλ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών φύλαξης και ασφάλειας, καθώς και καθαρισμού στα κέντρα εμβολιασμού Λευκωσίας και Λεμεσού, κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου.

 

680 χιλ. ευρώ για ενοίκια

 

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε επίσης την αποδέσμευση 682,8 χιλ. ευρώ, για ενοίκια τα οποία αφορούν την περίοδο Μαΐου – Δεκεμβρίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, το μεγαλύτερο μέρος του πιο πάνω κονδυλίου αφορά τα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Υγείας, τα οποία βρίσκονται στο κτίριο Γιώρκειο. Συγκεκριμένα, το ποσό της σύμβασης είναι 355,5 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει σε ισχύ συμβόλαιο, αφού έχει λήξει από το 2013.

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 41,7 χιλ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών για τη διαχείριση επικίνδυνων κλινικών αποβλήτων.

Ακόμη, ζήτησε την αποδέσμευση 15 χιλ. ευρώ για  αγορά υπηρεσιών από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού για την ταφή των αζήτητων σωρών που βρίσκονται στα νεκροτομεία των νοσοκομείων. Όπως αναφέρεται, η συμφωνία είναι για 650 ευρώ ανά ταφή.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.