Άλλα έλεγε πριν μέρες ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ, άλλα λέει τώρα

ΠτΔ: «Αναρχικοί και ουσιοεξαρτώμενοι» προκάλεσαν τα επεισόδια στο μνημείο του Γρίβα

«Σε αναρχικά στοιχεία και ουσιοεξαρτημένα άτομα» απέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου του Γρίβα στη Λεμεσό. Την ίδια ώρα, το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε χθες διάταγμα διήμερης κράτησης πέντε προσώπων που συνελήφθησαν σχετικά με τα επεισόδια. Ερωτηθείς χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα θα διαμορφώσει κλίμα αποτρεπτικό για φαινόμενα όπως αυτά της Λεμεσού. Σημειώνεται ότι στα 10 χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη υπήρξαν σωρεία δηλώσεων και υποσχέσεων από πλευράς του ιδίου και των μελών της κυβέρνησής του ότι θα διαμορφώσουν αποτρεπτικό κλίμα, ωστόσο πάντα βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Παράλληλα, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις όποιες αναφορές στην Αστυνομία, καθώς, όπως ανέφερε, υπήρχε επαρκής αστυνομική παρουσία. «Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε ή να επιτρέψουμε να οδηγηθούμε -και πιστεύω και η επόμενη κυβέρνηση- σε μια αναρχία κάποιων κουκουλοφόρων, οι οποίοι αμαυρώνουν τον αθλητισμό, αμαυρώνουν τελετές, αμαυρώνουν οτιδήποτε σε αυτόν το χώρο. Δεν έχουν θέση στοιχεία αναρχικά τα οποία καθοδηγούνται από ουσίες, εν τη ουσία, και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Γιάννης Σπανός, σε χθεσινές δηλώσεις του στον Reporter είπε ότι μέχρι και ο ίδιος προειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία όμως δεν περίμενε τέτοιας έκτασης επεισόδια, γι’ αυτό και έστειλε δύναμη 80 ανδρών, «οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον μαινόμενο όχλο» που τσακώθηκε για ποδοσφαιρικές διαφορές.

Ωστόσο ο Σύνδεσμος Αγωνιστών δεν προειδοποιούσε στις 3 Ιανουαρίου για επεισόδια μεταξύ οπαδών ομάδων, αλλά ήταν ξεκάθαρος για έκτροπα από πολιτικές ομάδες. Συγκεκριμένα, έγραφαν για «πρόθεση από υποκινούμενους ταραξίες για δημιουργία αναταραχής, ενώ πριν από το μνημόσυνο υπάρχει πρόθεση βεβήλωσης του τάφου του Αρχηγού». Καλούσαν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για πρόληψη των εκτρόπων «και τη διαφύλαξη της ηρεμίας σε ώρες που ο εχθρός και οι χρόνοι συνεργοί του ετοιμάζονται να κτυπήσουν συνωμοτικά κινήσεις απελευθέρωσης»! Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τέτοια χαρακτηριστικά δεν μπορούν να αποδοθούν σε ποδοσφαιρικούς οπαδούς.

 

 

Αστυνομία: Λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα
Την ίδια ώρα, η Αστυνομία Λεμεσού υπερασπίζεται τον εαυτό της, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Λευτέρη Κυριάκου, να δηλώνει χθες ότι έλαβαν όλα τα δέοντα μέτρα στη βάση πληροφοριών και ότι έστειλαν τριπλάσιο αριθμό αστυνομικών απ’ ό,τι άλλες φορές, ενώ είχε συσταθεί Κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων και την ίδια μέρα συστάθηκε ανακριτική ομάδα και ήδη πέντε πρόσωπα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.
Παράλληλα, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ) ζητά τη δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε κάθε επαρχία ή τουλάχιστον στις μεγάλες επαρχίες, με αστυνομικούς που θα τύχουν εκπαίδευσης και θα φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μιλώντας χθες στην εκπομπή του «Άστρα» «Επικαιρότητα Αλλιώς», ο πρόεδρος του κλάδου, Λουκάς Χρίστου, ανέφερε ότι πρέπει να επανεξετασθεί το πλαίσιο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.