Αλλα σκέφτονταν, άλλα έγραψαν   και άλλα θέλουν να εφαρμόσουν

Συνεχίζεται το μπάχαλο με το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων σε τρίτους

 

Δεν έχουν τέλος τα λάθη και οι παραλείψεις στο νομοσχέδιο, το οποίο ετοίμασε η Κυβέρνηση για την πώληση δανείων σε τρίτους.

Μετά από πάμπολλες συσκέψεις και διορθώσεις οι οποίες έγιναν τους προηγούμενους μήνες, το νομοσχέδιο επανήλθε χθες για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Για να επιβεβαιωθεί όμως για άλλη μια φορά ότι οι συγγραφείς του (Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα), άλλα σκέφτονταν, άλλα έγραψαν και άλλα ήθελαν να πουν. Το νομοσχέδιο καθορίζει τη διαδικασία για την πώληση δανείων μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο όπως διαφάνηκε χθες δεν είναι ξεκάθαρο εάν το ποσό αφορά το σύνολο των οφειλών του δανειολήπτη προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ή το σύνολο των οφειλών του προς ένα πιστωτικό ίδρυμα, ή το κάθε δάνειο ξεχωριστά. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο εάν το ποσό του 1 εκατ. ευρώ αφορά το υπόλοιπο δανείου ή το ποσό το οποίο δανείστηκε αρχικά ο δανειολήπτης. Μάλιστα επί του τελευταίου σημείου το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα έδωσαν διαφορετική ερμηνεία ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο ένας ότι το ποσό αφορά το υπόλοιπο του δανείου μαζί με τους τόκους και άλλες επιβαρύνσεις και ο άλλος ότι αφορά το ποσό το οποίο δανείστηκε αρχικά ο δανειολήπτης.

Γνωμάτευση με γρίφους από τη Γενική Εισαγγελία

Αυτό όμως που προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι, οι συγγραφείς του νομοσχεδίου φαίνεται ότι ερμήνευσαν ο κάθε ένας με διαφορετικό τρόπο σχετική γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, εάν επηρεάζονται ή όχι τα δικαιώματα του δανειολήπτη και εάν οι διάφορες πρόνοιες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο είναι ή όχι συνταγματικές. Η γνωμάτευση κατατέθηκε στην Επιτροπή. Ωστόσο όταν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας κλήθηκαν να τη σχολιάσουν υπήρξαν τρεις διαφορετικές ερμηνείες. Ο ένας είπε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να πουλούν δάνεια, ο δεύτερος ότι χρειάζονται την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και ο τρίτος ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις.

Τελικά μετά το μπάχαλο η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τον συντάκτη της γνωμάτευσης για να δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις και να επανέλθει.

Δικαίωμα δανειολήπτη και εγγυητών να αγοράσουν το δάνειο

Εν τω μεταξύ τα κόμματα έθεσαν επιτακτικά για άλλη μια φορά το δικαίωμα του δανειολήπτη και των εγγυητών του, να αγοράζουν οι ίδιοι -στην ίδια τιμή- τα δάνεια τα οποία θα πουλήσει η τράπεζα σε τρίτους. Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην επόμενη συνεδρία, λέγοντας όμως ότι το νομοσχέδιο είναι «στα όρια» τού τι μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τρόικα. Αντίθετα η Κεντρική Τράπεζα και ο Σύνδεσμος Τραπεζών εξέφρασαν κάθετη διαφωνία υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθεί «ηθικός κίνδυνος».

Φορέας διαχείρισης δανείων

Επίσης ένα άλλο θέμα το οποίο απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρία είναι η δημιουργία φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κυβέρνηση είπε ότι δεν έχει ένσταση υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο φορέας θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά και όχι κρατικά κεφάλαια. Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα άφησε να νοηθεί ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης, δηλώνοντας ότι η ίδια είναι έτοιμη να καταθέσει σενάρια και εισηγήσεις.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy