Αλλαγές στο νόμο για Ειδική Εκπαίδευση – Καμία αναφορά σε Ενιαία Εκπαίδευση

Υπ. Παιδείας: «Θα προωθηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα σχετικές προτάσεις»

Χωρίς καμία αναφορά στην Ενιαία Εκπαίδευση, το ΥΠΠΑΝ εξήγγειλε τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για την Ειδική Εκπαίδευση. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία για τη μεταρρύθμιση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση της Ενιαίας Εκπαίδευσης ξεκίνησε από το 2017, ωστόσο δεν έχει ακόμα γίνει κατορθωτή. Παράλληλα, η μεταρρύθμιση επιβάλλεται να γίνει και για να ευθυγραµµιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία µε διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει κυρώσει.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούνιο, το ΥΠΠΑΝ κατέθεσε στους ενδιαφερόμενους προσχέδιο της νομοθεσίας που προωθεί, ωστόσο υπήρχαν φωνές για ασάφειες, γενικεύσεις και εκτεταμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, το ΥΠΠΑΝ επεξεργάζεται και θα προωθήσει τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με ζητήματα της Ειδικής Εκπαίδευσης για τα οποία γίνεται δημόσια λόγος.

Σε σχέση με τους σχολικούς βοηθούς, θέμα το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει ότι η δραστηριοποίησή τους για την εξυπηρέτηση μαθητών στα σχολεία δεν εξαρτάται από διοικητικές αποφάσεις ή αποφάσεις πολιτικής αλλά διέπεται από νομοθεσία και συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτή.

Το ΥΠΠΑΝ, αναφέρει ότι εξετάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα εισηγήσεις για κάποιες απαραίτητες τροποποιήσεις στη νομοθεσία. Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχει ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη σύσταση ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να επανεξεταστεί και ενδεχομένως να αναθεωρηθεί η πλαισίωση των μαθητών που εντάσσονται στην Ειδική Εκπαίδευση.

Τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω βελτίωση της Ειδικής Εκπαίδευσης, σημειώνεται, δεν είναι τόσο ο αριθμός των συνοδών, όσο θέματα που άπτονται της επιστημονικής στελέχωσης, της περαιτέρω ενίσχυσης των Ειδικών Σχολείων, καθώς και κενά στις διαδικασίες.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy