Αλλαγή κλίματος για το Brexit;

Κανείς δεν ξέρει πώς τα πράγματα θα εξελιχθούν ως τις 14 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που ως τότε κατά πάσα πιθανότητα το θέμα θα έρθει προς ψήφιση στη βρετανική Βουλή

Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο, Ισαάκ Α. Καριπίδη

  • Η Μέι πέτυχε να συσπειρώσει τους Συντηρητικούς βουλευτές στο πλευρό της δημιουργώντας έτσι την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι θα καταφέρει τελικά να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit
  • Η Βουλή των Κοινοτήτων από τη μια απέρριψε την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και από την άλλη έδωσε στην Πρωθυπουργό το πράσινο φως να ξαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία

«Στην πολιτική μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος». Φράση κλισέ που ταιριάζει όμως απόλυτα στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών εδώ στη Βρετανία. Η Τερέζα Μέι κατάφερε να αποδείξει πως η ρήση αυτή εξακολουθεί να έχει την ίδια δυναμική, αν όχι μεγαλύτερη, όπως και τη δεκαετία του ’60, όταν για πρώτη φορά ειπώθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Χάρολντ Γουίλσον.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 15 του Γενάρη οι Βρετανοί βουλευτές απορρίπτουν με 432 ψήφους έναντι 202 τη συμφωνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Πρόκειται για τους όρους του «διαζυγίου» του Brexit, στους οποίους είχαν καταλήξει τα τεχνικά κλιμάκια Λονδίνου- Βρυξελλών και είχαν περάσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ένα κείμενο σχεδόν 600 σελίδων.

Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε η βαρύτερη ήττα για Βρετανό Πρωθυπουργό από τη δεκαετία του ’20. «Συντριβή της συμφωνίας Brexit που έφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι», έγραφε την επόμενη μέρα η εφημερίδα Financial Times. «Η Μέι υπέστη ιστορική ήττα, καθώς οι Τόρις στρέφονται εναντίον της», υπογράμμιζε στο πρωτοσέλιδό της η Guardian. «Το μέγεθος της ήττας ξεπέρασε τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ η διαδικασία του Brexit έχει παραλύσει», σημείωνε η φιλοκυβερνητική Daily Telegraph, με την Daily Mail να υπογραμμίζει με νόημα πως η Τερέζα Μέι «δίνει μάχη για την πολιτική της επιβίωση». Οι αναλυτές με τη σειρά τους μιλούσαν «για γιγάντωση της πολιτικής κρίσης που έχει οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο».

Λίγο όμως πριν ο πρώτος μήνας του 2019 φτάσει στο τέλος του η Βρετανίδα Πρωθυπουργός κατάφερε να αλλάξει εντελώς το αρνητικό κλίμα εναντίον της. Πέτυχε να συσπειρώσει τους Συντηρητικούς βουλευτές στο πλευρό της δημιουργώντας έτσι την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι θα καταφέρει τελικά να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας λοιπόν, σε μια πολύ κρίσιμη συνεδρίαση, όπου συζητήθηκαν εφτά σχετικές τροπολογίες, η Βουλή των Κοινοτήτων από τη μια απέρριψε την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και από την άλλη έδωσε στην Πρωθυπουργό το πράσινο φως να ξαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία. Αυτό άλλωστε είναι και το μοναδικό «αγκάθι» που εμποδίζει την εξέλιξη της διαδικασίας. Αν μάλιστα η Τερέζα Μέι καταφέρει να φέρει μια εναλλακτική πρόταση, οι Συντηρητικοί έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία αποχώρησης όταν θα ξαναέρθει στο Κοινοβούλιο και έτσι το Brexit θα ολοκληρωθεί όπως είναι προγραμματισμένο στις 29 Μαρτίου.

Και ο Κόρμπιν…

Ακόμη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από αυτή την εξέλιξη δέχθηκε να συναντηθεί με την κα Μέι για να συζητήσουν από κοινού τα επόμενα βήματα, κάτι που ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνιόνταν πεισματικά να κάνει τις προηγούμενες μέρες. Μάλιστα μετά τη συνάντησή τους εκπρόσωπός του δήλωσε πως οι «δύο αρχηγοί είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία, η οποία θα επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον».

Την επόμενη μέρα σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος μιλούσε για την επιτυχία της Τερέζα Μέι. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της εφημερίδας Daily Express που έγραψε πως «Η Μέι άρπαξε τη νίκη μέσα από τα σαγόνια της ήττας». Ακόμη και η Guardian έκανε λόγο για «θρίαμβο» της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, αν και υπογράμμιζε πως «έχει δημιουργήσει ένα κλίμα προσδοκιών που δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί», ενώ και η Daily Telegraph εκτιμά ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απίθανο να κάνουν παραχωρήσεις».

Εικόνα των ημερών

Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι η εικόνα των ημερών. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτευση όχι μόνο δεν είναι ενθαρρυντικά αλλά κατηγορηματικά αρνητικά. Τουσκ και Γιούνκερ με δηλώσεις τους έχουν απορρίψει μια τέτοια προοπτική. Κανείς δεν ξέρει πώς τα πράγματα θα εξελιχθούν ως τις 14 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που ως τότε κατά πάσα πιθανότητα το θέμα θα έρθει προς ψήφιση στη βρετανική Βουλή. Αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δια των εκπροσώπων του έχει εκφράσει για μια ακόμη φορά τον προβληματισμό και την απογοήτευσή τους, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που έχει στη βρετανική οικονομία η καθυστέρηση να βρεθεί μια οριστική λύση.

Τώρα πια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κα Μέι στρέφεται σε βουλευτές του Εργατικού Κόμματος για να την υποστηρίξουν, με την υπόσχεση ότι θα διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας που ψήφισαν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η αύξηση των υπουργών της κυβέρνησης που εκτιμούν ότι η ημερομηνία της εξόδου θα μπορούσε να καθυστερήσει. Τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, Σαζίντ Τζάβιντ, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, έχουν εκφράσει σχετικές θέσεις. «Αν καταλήξουμε να εγκρίνουμε μια συμφωνία λίγες ημέρες πριν από τις 29 Μαρτίου, τότε θα πρέπει να χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να περάσουμε την κρίσιμη νομοθεσία», δήλωσε ο Χαντ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

Με αυτά και με τα άλλα, η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων,  Άντρια Λέντσομ, ακύρωσε τις διακοπές των δύο εβδομάδων στα μέσα Φεβρουαρίου για τη Βουλή των Κοινοτήτων, με τους Εργατικούς να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «παραπαίει», θυμίζοντας πως πριν την ημερομηνία του Brexit θα πρέπει να περάσουν εφτά νομοσχέδια που σχετίζονται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy