Αλλαγή κριτηρίων σε Πανεπιστήμια της κεν. Ευρώπης

Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε Κύπριους μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια με την αλλαγή των κριτηρίων εισδοχής σε χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Ουγγαρία συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής να δηλώνουν ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για παραχώρηση μεταβατικής περιόδου δύο χρόνων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Γεώργιος Τάσου ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την εισδοχή φοιτητών κυρίως στη Γερμανία και την Τσεχία και ως εκ τούτου δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για όσους προτίθενται να σπουδάσουν στη Γερμανία και όσους βρίσκονται στη Γερμανία και ετοιμάζονται για να εγγραφούν στα πανεπιστήμια».

Εξήγησε ότι «τα πανεπιστήμια Γερμανίας και Τσεχίας ζητούν βαθμό πρόσβασης». Ειδικότερα στη Τσεχία, είπε, «αναφέρονται στο γεγονός ότι εκείνοι έχουν 13 χρόνια εκπαίδευσης και εμείς έχουμε 12 και το θεωρούν ένα μειονέκτημα εξ ου και ζητούν κι αυτοί το βαθμό πρόσβασης προς τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια».

Ο κ. Τάσου ανέφερε ότι «ο Υπουργός Παιδείας είχε ήδη κάνει συνάντηση με τον Πρέσβη της Γερμανίας όπου του έθιξε το συγκεκριμένο θέμα και του ζήτησε να δοθεί παράταση δύο χρόνων, έτσι ώστε να καλύψει τα παιδιά που βρίσκονται στη Γερμανία, αλλά και όσους στρατιώτες ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στη Γερμανία».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Καδής προτίθεται επίσης να θέσει το θέμα και στη συνάντηση των Υπουργών Παιδείας ΕΕ.

Η Επιτροπή Παιδείας, είπε ο κ. Τάσου, θα αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Παιδείας καλώντας να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση για επίλυση του θέματος.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η Επιτροπή Παιδείας θα εξετάσει το ενδεχόμενο της αποστολής επιστολής μέσω του Προέδρου της Βουλής προς τους Πρέσβεις αυτών των χωρών με την παράκληση να παραχωρηθεί σε Κύπριους μαθητές αυτή η μεταβατική περίοδος των δύο χρόνων.

Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει έπειτα να προβεί στην κατάλληλη ενημέρωση των μαθητών για τα κριτήρια εισδοχής των πανεπιστημίων.

Ερωτηθείς πόσους μαθητές επηρεάζει η απόφαση αυτή των πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «ζητήσαμε ακριβώς από το Υπουργείο να μας ενημερώσει, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν και εύκολο να καταρτιστούν κάποια στατιστικά στοιχεία».

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά σε πανεπιστήμια από Γερμανία, Τσεχία και Ουγγαρία, τα οποία «αμφισβητούν πλέον την αξιοπιστία του απολυτηρίου των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης είτε λόγω της διάρκειας των σπουδών, είτε λόγω της επιλογής των μαθημάτων που γίνονται από τους μαθητές, είτε γιατί τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια ή και χώρες ζητούν πλέον εξετάσεις και βαθμό πρόσβασης».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη, την οποία θεωρούμε και άδικη με τον τρόπο που επιβάλλονται οι απαιτήσεις αυτών των χωρών και των πανεπιστημίων τους και ίσως να κρύβει και κάποιες σκοπιμότητες, πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχει θέμα και αυτό έχει να κάνει με την ίδια τη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος με το θεσμό του ενιαίου λυκείου όπως αυτός εφαρμόζεται».

Ένας θεσμός, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, «ο οποίος κατά τη δική μας άποψη έχει κλείσει τον κύκλο ζωής του, γεγονός που έχει καταδείξει, πρέπει να σημειώσουμε, και η ίδια η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

«Την ίδια στιγμή που μαθητές βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις επιλογές τους για διάφορες χώρες για τις σπουδές τους, το Υπουργείο Παιδείας – και θα χρησιμοποιήσω επιεικείς όρους – παρουσιάζεται να μην γνωρίζει ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος», είπε.

Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να προβεί στις επιβαλλόμενες ενέργειες προς προστασία των μαθητών και αναμένουμε τις εξελίξεις, πρόσθεσε.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι αποδεκτό η κάθε χώρα η ίδια ν` αποφασίζει για το πώς θα γίνονται αποδεκτοί οι φοιτητές στα πανεπιστήμιά της», είπε από την πλευρά του Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

Όμως, πρόσθεσε, «εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν παιδιά στρατιώτες, υπάρχουν παιδιά τα οποία ήδη βρίσκονται σ` αυτές τις χώρες εδώ και ένα χρόνο μαθαίνοντας τη γλώσσα, υπάρχουν μαθητές οι οποίοι βρίσκονται στην 3η Λυκείου και οι οποίοι εξαιτίας του γεγονότος ότι είχαν αποφασίσει να σπουδάσουν σ` αυτές τις χώρες βάσει των παλαιών δεδομένων δεν δήλωσαν ή δεν προχώρησαν να παρακαθίσουν στις προεισαγωγικές εξετάσεις».

Γι` αυτό το λόγο, πρόσθεσε, «εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα – γιατί από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι τουλάχιστον σε σχέση με την Τσεχία υπήρξε και υπάρχει ολιγωρία από το Υπουργείο Παιδείας – να απευθυνθεί ο Υπουργός στους ομολόγους του ώστε να υπάρξει μια περίοδος δύο ετών τουλάχιστον ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν οι φοιτητές οι οποίοι θα προγραμματίσουν να σπουδάσουν σ` αυτές τις χώρες, αλλά ταυτόχρονα και αυτά τα παιδιά τα οποία σήμερα βρίσκονται στη δεινή θέση σήμερα να μην έχουν παρακαθίσει στις εξετάσεις να μπορέσουν να εισέλθουν στα πανεπιστήμια που έχουν επιλέξει εδώ και ένα – δύο χρόνια».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy