Δεν αλλάζει το Σχέδιο Επανέναρξης πτήσεων τονίζει ο Γ. Καρούσος

Οι εμβολιασμοί και η κατηγοριοποίηση πτήσεων καθορίζουν τις τουριστικές αφίξεις του 2021

Τη λογική που θέλει τους μήνες του καλοκαιριού ως τους καλύτερους σε έσοδα από τον τουρισμό, ήρθε να ανατρέψει η κατάσταση πανδημίας.

Τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι ο καλύτερος –υπό τας περιστάσεις- μήνας σε έσοδα για το 2020 ήταν ο Οκτώβριος με 77,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί ο Αύγουστος με 71,1 εκατομμύρια ευρώ και ο Σεπτέμβριος με 63,3 εκατομμύρια ευρώ.

Για την περίοδο Ιανουαρίου Νοεμβρίου τα έσοδα έφτασαν τα 383 εκατομμύρια ευρώ , ενώ συνολικά το έτος 2019 έκλεισε με έσοδα 2,6 δις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020, οι αφίξεις ταξιδιωτών ανήλθαν σε 1.1 εκατομμύρια σε σύγκριση με 5.7 την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 80%.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι ξενοδόχοι αναζητούν αφίξεις τουριστών ενώ πλησιάζουμε προς τη νέα τουριστική περίοδο με το βλέμμα τους στραμμένο:

  • Πρώτον, στο πρόγραμμα εμβολιασμού διεθνώς και,
  • Δεύτερον, στο πλάνο της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των αεροδρομίων το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου.

Καθησυχαστικός προς τους φορείς του Τουρισμού, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος τόνισε , μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο Σχέδιο Δράσεων για σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων και επαναλειτουργία των αεροδρομίων.

Ο Υπουργός  τόνισε ότι εν όψει της τουριστική περιόδου η Κύπρος δείχνει με το τροποποιημένο Σχέδιο Δράσεων ότι είναι σταθερή στους σχεδιασμούς της.

Στο μεταξύ όσο πλησιάζουμε προς την 1η Μαρτίου εντείνονται οι επαφές των εμπλεκομένων Υπουργείων και στις 12 του μήνα έχουμε νέα σύσκεψη μεταξύ των Υπουργείων Μεταφορών, Υγείας Εξωτερικών, Οικονομικών και Υφυπουργείου Τουρισμού.

Με βάση το τροποποιημένο Σχέδιο, από την 1η Μαρτίου, οι κατηγορίες χωρών Α, Β και Γ μετονομάζονται σε κατηγορίες «Πράσινο» «Πορτοκαλί» και «Κόκκινο».

Να υπενθυμίσουμε ότι:

  • Για την κατηγορία «πράσινο» δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός, απλά γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
  • Για την κατηγορία «Πορτοκαλί» απαιτείται αρνητικό τεστ 72 ωρών.
  • Για την κατηγορία «κόκκινο» απαιτείται αρνητικό τεστ 72ωρών και άλλο ένα με την άφιξη.

Επιπλέον εισάγεται στην κατηγοριοποίηση των χωρών η κατηγορία «Γκρίζο», η οποία θα είναι αυστηρότερη και θα περιλαμβάνει μέτρα αυτοπεριορισμού.

Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Υπουργός Μεταφορών, στην κατηγορία «γκρίζο» περιλαμβάνονται τρίτες χώρες.

Εάν κάποιος αφιχθεί από τρίτη χώρα η οποία εμπίπτει στην κατηγορία «γκρίζο» θα χρειαστεί ειδική άδεια και στη συνέχεια οφείλει να μείνει σε καραντίνα για περίοδο 14 ημερών.

Οι ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι θα αφιχθούν από την 1η Μαρτίου από χώρες της κατηγορίας «γκρίζο» εξαιρούνται της υποβολής αίτησης για έκδοση της ειδικής άδειας ωστόσο οφείλουν να μείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

 

 

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Μεταφορών υποστήριξε πως εάν αν κάποιος έχει ήδη εμβολιαστεί θα πρέπει να ταξιδεύει από οποιαδήποτε χώρα χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό.

Για το θέμα αυτό, είπε, αναμένεται απόφαση της Κομισιόν.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Υπουργό μεταφορών, μετά τις 30 Μαρτίου, αρκετές αεροπορικές εταιρείες θα αυξήσουν το πτητικό τους πρόγραμμα στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, δύο ιδιωτικές εταιρείες ξεκινούν πτήσεις από Λάρνακα προς Αθήνα και Άμπου Ντάμπι.

Το Σχέδιο Δράσεων για σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων και επαναλειτουργία των αεροδρομίων είναι ίσως ο σημαντικότερος πυλώνας λειτουργίας της τουριστικής βιομηχανίας για το 2021 δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

Ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης επεσήμανε ότι το νέο πλαίσιο κατηγοριοποίησης των χωρών μπορεί να βοηθήσει στον προγραμματισμό των τουριστικών επιχειρήσεων για το δεύτερο μισό του 2021.

Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης, να παραμείνουμε σταθεροί στις εξαγγελίες και δεσμεύσεις μας ως προς την επαναλειτουργία των αεροδρομίων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας με βάση το οποίο, οι τουριστικοί εταίροι, θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ξανά στην Κύπρο.

Σε αντίθετη περίπτωση τόνισε, πιθανές αλλαγές θα επιφέρουν καίριο πλήγμα για την Τουριστική βιομηχανία καθώς οι τουριστικοί εταίροι θα στραφούν σε γειτονικές αγορές όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και  η Τουρκία.

Ο κ. Ρουσουνίδης εξέφρασε την εκτίμηση του ότι παραδοσιακές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο τη Ρωσία και το Ισραήλ θα δώσουν το στίγμα τους φέτος ως προς τις αφίξεις καθώς όπως είπε το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε αυτές τις χώρες προχωράει με ταχύτητα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν περιληφθούν αυτές τρεις χώρες, στη νέα ψηφιακή καμπάνια προώθησης της Κύπρου, θα μπορέσουμε να αντλήσουμε κόσμο και από άλλες χώρες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy