Αλλάζει το σκηνικό για επαγγελματίες υγείας και νοσηλευτές

Παράταση στη διαβούλευση έδωσε ο ΟΑΥ

Παράταση μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου έδωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στη διαβούλευση που αφορά τα προσχέδια κανονισμών που αφορούν τους επαγγελματίες υγείας, πέραν των ιατρών, που θα ενταχθούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας κατά τη Β’ φάση που είναι η 1η Ιουνίου. Επίσης παράταση δόθηκε και για δημόσια διαβούλευση που αφορά τους κανονισμούς για νοσηλευτές και μαίες.

Συγκεκριμένα, τα προτεινόμενα κείμενα κανονισμών καθορίζουν μεταξύ άλλων τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες με τα οποία θα συμβληθεί ο ΟΑΥ, τις υπηρεσίες υγείας που θα προσφέρονται, εξαιρουμένης της ενδονοσοκομειακής, την αμοιβή, τις ελάχιστες απαιτήσεις, τη διαδικασία εγγραφής του στο ΓεΣΥ, αλλά και την τήρηση αρχείου.

Ο Οργανισμός συμβάλλεται με άλλους επαγγελματίες υγείας με αναγνωρισμένο επάγγελμα ή ειδικότητα από τον αντίστοιχο κατά περίπτωση επαγγελματικό φορέα/Συμβούλιο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, κλινικοί ψυχολόγοι και κλινικοί διαιτολόγοι θα μπορούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Στους Κανονισμούς καθορίζονται ο τρόπος αμοιβής των επαγγελματιών υγείας, οι ελάχιστες απαιτήσεις για την παροχή των υπηρεσιών αυτών κ.α., ενώ για πρόσβαση στους πιο πάνω επαγγελματίες υγείας οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν συμπληρωμή ύψους €10 για κάθε επίσκεψη.

Αλλαγές την ίδια ώρα φέρνουν και οι κανονισμοί που αφορούν τους νοσηλευτές, αφού αναγνωρίζεται και η κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα που θα προσφέρεται από νοσηλευτές, ενώ εξαιρείται η ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Οι νοσηλευτές θα εργάζονται είτε οργανωμένα ως εταιρείες είτε ατομικά με τον ασθενή να καταβάλλει συμπληρωμή ύψους 6 ευρώ.

Οι γυναίκες θα έχουν κατ’ οίκον φροντίδα και σε ό,τι αφορά τις μαίες. Ωστόσο ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) με τον Σύνδεσμο να υποστηρίζει την απευθείας πρόσβαση, καθώς και την παραπομπή γυναίκας σε μαία από τον προσωπικό γιατρό, όχι μόνο από τον γυναικολόγο, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του Οργανισμού.

Σε εξέλιξη βέβαια βρίσκονται και οι επαφές μεταξύ νοσηλευτών και ΟΑΥ, αφού αναμένεται να καταλήξουν στην οικονομική πτυχή.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.