Αλλεπάλληλες συσκέψεις Τζόνσον ενόψει νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού

Σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, συγκάλεσε για την Τρίτη ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η αποτίμηση των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων για τον κορωνοϊό και η εξέταση νέων μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προεδρεύσει επίσης αύριο του υπουργικού συμβουλίου, ενώ απόψε θα συνομιλήσει με τους ηγέτες των τοπικών κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας για το ίδιο θέμα.

Όλα αυτά ενόψει της δήλωσης στην οποία αναμένεται να προβεί αύριο στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την οποία εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα με ισχύ σε όλη την επικράτεια.

Ο κ. Τζόνσον έχει πει ότι δε θέλει να εφαρμόσει ένα δεύτερο καθολικό ‘lockdown’, αλλά πιστεύεται ότι εξετάζεται η επιβολή μέτρων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες που θα «βραχυκυκλώνουν» την αλυσίδα διασποράς του κορωνοϊού.

Τα μέτρα που πιστεύεται ότι εξετάζονται είναι η απαγόρευση επαφών την μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών και το πλήρες κλείσιμο καταστημάτων εστίασης ή η υποχρέωση να κλείνουν στις 10 τη νύχτα. Αυτά τα μέτρα ήδη είναι σε ισχύ κατά τόπους, επηρεάζοντας περίπου 13,5 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν αναμένεται κλείσιμο σχολείων ή χώρων εργασίας. Η έκταση και η διάρκεια των μέτρων είναι αυτά που επίσης θα απασχολήσουν τις αυριανές συσκέψεις του πρωθυπουργού.

Το πρωί ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς και ο Αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι εξέθεσαν την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, προειδοποιώντας ότι αν δεν ανακοπεί ο ρυθμός διασποράς, τότε θα πρέπει να αναμένονται περίπου 50.000 κρούσματα την ημέρα στα μέσα Οκτωβρίου και τουλάχιστον 200 θάνατοι ημερησίως στα μέσα Νοεμβρίου.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι δύο επιστήμονες ενημέρωσαν λεπτομερώς για όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία τους υπουργούς μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News