«Αλλεργία» ΔΗΣΥ και ΚΕΒΕ στη συνδικαλιστική δράση

Επαναφέρουν την ποινικοποίηση της απεργίας οι εταίροι της κυβέρνησης

Με αφορμή την απεργία της ΠΑΣΥΝΟ, εκδηλώθηκε η «αλλεργία» των ΔΗΣΥ και ΚΕΒΕ στη συνδικαλιστική δράση  

Ευκαιρία να προβάλουν τα αντεργατικά τους αισθήματα και την «αλλεργία» που έχουν σε κάθε μορφής συνδικαλιστική δράση βρήκαν οι ΔΗΣΥ και ΚΕΒΕ με αφορμή την 12ωρη απεργία των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ, ενώ δεν δίστασαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο ζήτημα ποινικοποίησης της απεργίας.

Το ΚΕΒΕ με ανακοίνωσή του απροκάλυπτα ζητά «προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για τις ουσιώδεις υπηρεσίες», που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα λιγότερο από ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι αυτή η «ανάγκη» προκύπτει «ώστε να αποφεύγονται τέτοιες αρνητικές εξελίξεις σε ζωτικούς τομείς που άπτονται της ομαλής λειτουργίας της χώρας». Προβάλλοντας τη δικαιολογία της πανδημίας, εκφράζει έντονη απογοήτευση για την απόφαση της ΠΑΣΥΝΟ αυτή την περίοδο. «Είναι λυπηρό μετά τις τόσες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού κόσμου τις οποίες ολόκληρη η κοινωνία έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει και χαιρετίσει, να ανατρέπονται και να αμαυρώνονται με αφορμή μια εργατική διαφορά η οποία θα μπορούσε να συζητηθεί και επιλυθεί χωρίς την προσφυγή στο ακραίο μέτρο της 12ώρης απεργίας», αναφέρεται. Καλεί, τέλος, την ΠΑΣΥΝΟ να επαναμελετήσει το θέμα και να αποσύρει την απεργία.

Στην ίδια κατεύθυνση, με πιο μετριοπαθές λεξιλόγιο, ο ΔΗΣΥ επισημαίνει πως «τίποτα δεν μπορεί να τίθεται ως εμπόδιο στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας». Η απεργία, συνεχίζει, «επηρεάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και τη λειτουργία των νοσηλευτηρίων και συνιστά δυσανάλογη αντίδραση».

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβερνητική παράταξη προκρίνει την ποινικοποίηση της απεργίας. Το 2016 ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου για ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία, ωστόσο αναγκάστηκε να την αποσύρει υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Αλληλεγγύη και στήριξη από ΑΚΕΛ και ΠΕΟ

Αλληλεγγύη και στήριξη στους νοσηλευτές, σχετικά με τα απεργιακά μέτρα που έχουν υποχρεωθεί να εφαρμόσουν ύστερα από την αυταρχική και αντισυνδικαλιστική στάση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο επιχειρεί να μετατρέψει τη συνδικαλιστική δράση σε πειθαρχικό και ενδεχόμενα και σε ποινικό παράπτωμα, εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η ΠΕΟ.

«Η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης χρονολογείται και είναι γνωστό ότι για τους εργοδοτικούς συνδέσμους αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο πρώτης προτεραιότητας», προσθέτει. Αναφέρει, επίσης, ότι το δικαίωμα σε συνδικαλιστικά μέτρα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Η ΠΕΟ, καταδικάζει απερίφραστα «την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά η ευαισθησία της κοινής γνώμης λόγω της πανδημίας, ώστε να εμφανιστεί η συνδικαλιστική έκφραση των νοσηλευτών ως ακραία και ανεύθυνη».

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον αγώνα των νοσηλευτών και της ΠΑΣΥΝΟ. «Η στάση και η συμπεριφορά του Υπουργείου Υγείας συνιστά επίθεση στους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, στους επαγγελματίες υγείας που για μήνες τώρα διακήρυσσε ότι ευγνωμονεί. Καλούμε εκ νέου την κυβέρνηση και τον Υπουργό να σεβαστεί τα συνδικαλιστικά θέσμια και το δικαίωμα των εργαζομένων στη συλλογική οργάνωση», σημειώνει.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy