Άλλες οι ανάγκες της κοινωνίας και άλλες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία δεινοπαθούν από το τσουνάμι της ακρίβειας, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων προκειμένου να προωθήσει νέες αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και το χειρότερο είναι ότι οι αλλαγές τις οποίες κατέθεσε στη σύσκεψη στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης δανείων (γνωστών και ως ταμείων – γύπες), αντί των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών αντί να καταθέσει πρόταση η οποία να υποχρεώνει τα ταμεία-γύπες να συνεργάζονται με τους δανειολήπτες για τη συνομολόγηση δίκαιων και βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, κατέθεσε πρόταση για να τους δοθεί πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών και των εγγυητών από το σύστημα Άρτεμης και στο Κτηματολόγιο, ώστε να μπορούν να ασκούν περισσότερες πιέσεις. Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών αντί να καταθέσει πρόταση για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις συνεπακόλουθες υπερχρεώσεις, κατέθεσε πρόταση για σύσταση ειδικού δικαστηρίου για επίσπευση των εκποιήσεων. Ακόμη, το Υπουργείο Οικονομικών αντί να καταθέσει πρόταση για προστασία των δανειοληπτών, κατέθεσε πρόταση για να δοθεί στα ταμεία-γύπες το προνόμιο το οποίο έχουν οι τράπεζες όσον αφορά τη δυνατότητα να καταθέτουν στο δικαστήριο ένα απλό αντίγραφο της κατάστασης λογαριασμού για επιβεβαίωση του ύψους του οφειλόμενου ποσού, χωρίς να απαιτείται να αποδεικνύεται ξεχωριστά η κάθε καταχώριση στο λογαριασμό. Κάτι το οποίο στοχεύει προφανώς στο να καλύψει τις ατασθαλίες με τις υπερχρεώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν από τις τράπεζες.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν συνάδουν με τις ανάγκες της κοινωνίας. Ακόμη και αυτή τη δύσκολη ώρα που η οικονομία και τα νοικοκυριά δεινοπαθούν από το τσουνάμι της ακρίβειας, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των τραπεζών που είναι από τις ελάχιστες επιχειρήσεις στην οικονομία που συνεχίζουν να γράφουν κέρδη εν μέσω της κρίσης.

Το πιο εκπληκτικό όμως το οποίο προκύπτει από το έγγραφο το οποίο κατατέθηκε στη σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα κατέθεσε πρόταση για να δοθεί στους «συνεργάσιμους» (δανειολήπτες) το «δικαίωμα καταχώρισης έφεσης νωρίτερα στη διαδικασία εκποίησης σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο και για αμφισβήτηση του ποσού», αλλά αυτή απορρίφθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει την ευθύνη για τις τράπεζες κατέθεσε πρόταση η οποία είναι πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά η κυβέρνηση η οποία έχει την ευθύνη για την κοινωνία επέμεινε στην προστασία των συμφερόντων των τραπεζών!

Κύριοι, αφού αποδεδειγμένα δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της κοινωνίας, καλύτερα να πάτε σπίτι σας μια ώρα γρηγορότερα. Γιατί όπως πάτε μέχρι τις εκλογές του 2023 θα μείνουν μόνο οι τράπεζες, δεν θα αφήσετε ούτε οικονομία ούτε κοινωνία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.