Του Τάσου Περδίου

Το πιο ενδιαφέρον απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου του ΕΒΕ Λάρνακας στη γενική συνέλευση της 25ης Σεπτεμβρίου ήταν κάπου στη μέση. Ήταν εκεί, όπου έκανε ανατομία των λόγων, για τους οποίους η Λάρνακα έμεινε πίσω στην ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες. Για να είμαστε δίκαιοι, ο κ. Θεοδούλου κατένειμε ευθύνες σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματιών στους οποίους ανήκει και ο ίδιος.

Αλλά όταν ήρθε η στιγμή να μιλήσει για τις ευθύνες της κυβέρνησης είχε να πει τα εξής: «Υπάρχουν διαχρονικά κυβερνητικές ευθύνες, γιατί δεν προωθήθηκαν σημαντικά προγραμματισμένα έργα». Μετράτε τις λέξεις. Είναι 10.

Αν προσπαθήσω να αντιγράψω το απόσπασμα στο οποίο καταλογίζει ευθύνες στα οργανωμένα σύνολα, θα χρειαστώ περίπου μιάμιση φορά το μέγεθος αυτής της στήλης. Ανάλωσε 455 λέξεις για να κατακεραυνώσει τα οργανωμένα σύνολα, άκουσον άκουσον, για το γεγονός ότι η Λάρνακα δεν παίρνει το μερίδιο της ανάπτυξης που της αναλογεί.

Καταλαβαίνω τον οίστρο του συμπαθούς Όθωνα, ο οποίος αναλαμβάνει καίριο ρόλο στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη στη Λάρνακα, αλλά ανέμενα τουλάχιστον λίγη περισσότερη ισορροπία στην επιχειρηματολογία. Αν επιχειρηματολογούσε ισορροπημένα όμως θα έπρεπε να πει ότι η Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας την οποία έριξε στην πυρά έχει μόνο συμβουλευτικό και καθόλου εκτελεστικό ρόλο.

Εκτελεστική εξουσία διαθέτουν οι κυβερνήσεις και αν έπρεπε να κατανείμει τις ευθύνες εκεί όπου πραγματικά ανήκουν, δεν θα είχε καμία νομιμοποίηση να ευλογήσει το ίδιο του το σπίτι, τον ΔΗΣΥ και τις κυβερνήσεις του.

Το λιμάνι της Λάρνακας το τράβηξε από την πρίζα η κυβέρνηση Κληρίδη με εκείνες τις γελοίες δηλώσεις, αγαπητέ Όθωνα. Την απίστευτη απόφαση για πλαφόν στο εμπόριο στο λιμάνι την πήρε η σημερινή κυβέρνηση, όχι τα οργανωμένα σύνολα.

Το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας τον άφησε μισοτελειωμένο η σημερινή κυβέρνηση. Τις αφαλατώσεις τις έκτισε στις παραλίες μας η προηγούμενη βασιλεία ΔΗΣΥ. Να σου θυμίσω τις δηλώσεις του τότε υπερυπουργού και μετέπειτα κατάδικου Χριστοδούλου για τεράστια εργοτάξια;

Θέλεις να θυμηθούμε μαζί την απαγωγή του γερανού Godval, ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας, από τον πρόεδρο του κόμματός σου; Είτε σας αρέσει είτε όχι, με εξαίρεση την αποτυχία όλων στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, οι μόνες περίοδοι στις οποίες είδε κάποια έργα η Λάρνακα ήταν όταν απουσίαζε από την κυβέρνηση ο ΔΗΣΥ.

Οι τρεις πλατείες, οι δύο φάσεις του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, η λεωφόρος Πιαλέ Πασά, η λεωφόρος Γεώργιου Χριστοδουλίδη. Έργα χειροπιαστά, όχι αγγελόκτιστα.
Είναι ενδιαφέρουσα η λογική πάντως. Όταν δεν κάνει έργα η κυβέρνηση, φταίνε τα οργανωμένα σύνολα.

Όταν η σημερινή κυβέρνηση έβαζε στα κρυφά και παράνομα εργοστάσια λάσπης και χημικών μέσα στο λιμάνι και δίπλα στα σπίτια, τρεις χιλιάδες κόσμου διαδήλωναν απέξω. Αν τους άκουσε κανείς;

Ας γελάσουμε…