Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και καταδεικνύει την πλήρη και ολοκληρωτική αποτυχία της ενεργειακής της πολιτικής.

Η έκθεση κατατάσσει την χώρα μας στα κράτη με τις υψηλότερες εκπομπές θερμοκηπίων αερίων και ως το χειρότερο κράτος όσον αφορά την αύξηση των εκπομπών από το 1990. Ενώ η διακηρυγμένη πολιτική της ΕΕ είναι η μείωση των εκπομπών αερίων κατά 40% μέχρι το 2030, η Κύπρος αυξάνει αντί να μειώνει τις εκπομπές.

Η αποτυχία της κυβέρνησης επιφέρει τεράστια προβλήματα τόσο στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών αλλά και στην οικονομία. Η Κύπρος αναγκάζεται να πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια ως πρόστιμο κάθε χρόνο τα οποία μετακαλούνται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις του τόπου.

Ως ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια προειδοποιούσαμε για τα αρνητικά αποτελέσματα που θα είχε η αδράνεια και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης και την καλούσαμε να λάβει μέτρα. Κάναμε συγκεκριμένες εισηγήσεις που αφορούσαν την εισαγωγή Φυσικού Αεριού ως μεταβατικό καύσιμο, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και την όσο το δυνατό περισσότερη διείσδυσή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

 

Τόσο εμείς όσο και η ΕΕ διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ απέτυχε να υλοποιήσει και τα 3 θέματα. Επτά χρόνια στην διακυβέρνηση του τόπου έχουν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες για εισαγωγή ΦΑ και ακόμη δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Επτά χρόνια στην διακυβέρνηση του τόπου έχουν παραβιάσει τουλάχιστον 3 φορές χρονοδιαγράμματα που οι ίδιοι έθεταν για το άνοιγμα της αγοράς και ακόμη δεν τα κατάφεραν. Επτά χρόνια στην διακυβέρνηση του τόπου, σε μια χώρα με τεράστια ηλιοφάνεια, δεν κατάφεραν να εισάγουν έργα ΑΠΕ με τρόπο που να βοηθήσουν το περιβάλλον και την οικονομία του τόπου. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ ήταν περίπου 7,5% και σήμερα είναι μόνο στο 9,5%.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα ο τρόπος που η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ χειρίζεται τα ζητήματα των ΑΠΕ έχει ως στόχο να πλουτίσουν μια μικρή μερίδα επιχειρηματιών που βρίσκεται κοντά στην εξουσία και όχι να ωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας με πιο φθηνό ηλεκτρισμό.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε την κυβέρνηση έστω και αργά, να αναλάβει τις ευθύνες της, να απολογηθεί προς τους πολίτες και να αλλάξει πολιτικές.