Αλλοι σκάβουν και κλαδεύουν κι άλλοι πίνουν και μεθούν

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Δύο μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του Παναμά (Panama Papers), το Τμήμα Φορολογίας έχει ταυτοποιήσει μόλις 100 περιπτώσεις από τα 3.700 πρόσωπα και τις 40.000 πράξεις που σχετίζονται με την Κύπρο. Επίσης, η κυβέρνηση δεν ζήτησε επίσημα τα έγγραφα, όπως έπραξαν άλλες χώρες π.χ. η Γαλλία, παρά τις επιστολές του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει επίσημα τα στοιχεία. Ακόμη παρά την εισήγηση του ΑΚΕΛ για δημοσιοποίηση των δημόσια εκτεθειμένων προσώπων για λόγους διαφάνειας, ούτε αυτό δεν έγινε.

Η ιστορία θυμίζει πολύ τις εκροές πριν και στο μεσοδιάστημα των δύο Eurogroup το Μάρτιο του 2013. Γι’ άλλη μια φορά η κυβέρνηση επικαλείται δυστοκία στην ταυτοποίηση των στοιχείων, ενώ το πιο πιθανό είναι ότι στο τέλος όλοι -εταίροι, συμπέθεροι, συνέταιροι κ.τ.λ.- θα βγουν «κούππα άπαννη».

Τα πιο πάνω επιβεβαιώθηκαν στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών. Την ίδια μέρα σε μια άλλα Επιτροπή, την Εργασίας, αποκαλύφθηκε ότι ιδιωτική εταιρεία που προσλαμβάνει άτομα -λήπτες του ΕΕΕ- για την ξενοδοχειακή βιομηχανία προσφέρει μισθό 1,95 ευρώ για τον καθαρισμό του κάθε δωματίου. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι πρέπει να βάζουν από την τσέπη τους τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Και όλα αυτά με την ανοχή του Υπουργείου Εργασίας. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει καμιά δυστοκία από πλευράς της κυβέρνησης. Αντίθετα, συγκρίνει τους εργαζομένους των 1,95 ευρώ το δωμάτιο με τους ανέργους και προωθεί έμμεσα τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Γιατί όμως δεν συγκρίνει τους εργαζομένους των 1,95 ευρώ το δωμάτιο και τους ανέργους από τη μία και όσους περιλαμβάνονται στα έγγραφα του Παναμά από την άλλη; Γιατί δεν συγκρίνει τους μισθωτούς που πληρώνουν τους φόρους τους πριν πάρουν το μισθό τους, με αυτούς που έχουν εκατομμύρια στο εξωτερικό; Γιατί κάθε φορά που το θέμα αφορά τους έχοντες και τους κατέχοντες υπάρχει δυστοκία στην ταυτοποίηση των στοιχείων, αλλά όταν πρόκειται για εργαζομένους και ανέργους οι διαδικασίες κινούνται στο «άψε σβήσε»;

Τα ονόματα που αναφέρονται στα έγγραφα του Παναμά δεν είναι κατ’ ανάγκη ένοχα φοροδιαφυγής. Αλλά η πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε συνδυασμό με το ότι αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των δημόσια εκτεθειμένων προσώπων, αυτό προκαλεί ερωτηματικά. Επίσης, βλέποντας τη συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των πολιτών στην απέναντι κοινωνική τάξη, των εργαζομένων των 1,95 ευρώ το δωμάτιο και των 500-800 ευρώ το μήνα, αυτό προκαλεί αγανάκτηση και αίσθημα αδικίας. Αλλοι σκάβουν και κλαδεύουν κι άλλοι πίνουν και μεθούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy