Άλλη θέση πήραν τον Ιούνιο ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για το μουσείο Γρίβα και άλλη σήµερα

Τι λένε τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής για το µουσείο του Γρίβα

Εντείνεται η συζήτηση για τη θετική ψήφο που έδωσαν τη ∆ευτέρα 30 Οκτωβρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονοµικών το ∆ΗΚΟ και η Ε∆ΕΚ και την αποχή της ∆ΗΠΑ για την αποδέσµευση κονδυλίου για τη δηµιουργία µουσείου για τον Γρίβα στη Χλώρακα. Τοποθέτηση που έρχεται σε αντίθεση µε τη διαγραφή του ίδιου κονδυλίου, κατά την ψήφιση του Προϋπολογισµού για το 2022 (∆εκέµβρης 2021), από τα κόµµατα ΑΚΕΛ, ∆ΗΚΟ, Ε∆ΕΚ, Οικολόγοι, ∆ΗΠΑ.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η περιγραφή του κονδυλίου στον προϋπολογισµό του 2022 είναι ξεκάθαρη: «Αγορά της ιστορικής οικίας Αζίνα στη Χλώρακα και µετατροπή της σε Μουσείο Γρίβα». Το επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Υπ. Παιδείας σε απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γ. Κουκουµά, ηµερ. 29.3.2022: «Όσον αφορά την αγορά της ιστορικής οικίας Αζίνα και τη µετατροπή της σε µικρό Μουσείο ∆ιγενή, που αφορά τη διαµονή του σε αυτή, στους Προϋπολογισµούς του Σ.Ι.Μ.Α.Ε. από το 2020 υπήρχε κονδύλι για το θέµα αυτό στην κατηγορία Μνηµεία. Η αγορά του οικίσκου συµφωνήθηκε µε τον ιδιοκτήτη για το ποσό των €107.000. Η συµφωνία είναι κατατεθειµένη στο Κτηµατολόγιο».

Η σιωπή και οι στρουθοκαµηλισµοί δεν µπορούν να κρύψουν την αλήθεια.

Τι µεσολάβησε από τον Ιούνιο που τα κολπάκια της κυβέρνησης δεν πέρασαν;

Τον Ιούνιο του 2022, κατά την ψήφιση του συµπληρωµατικού προϋπολογισµού, η κυβέρνηση επιχείρησε να ξεγελάσει τη Βουλή. Το κονδύλι µε τίτλο «Αγορά της ιστορικής οικίας Αζίνα στη Χλώρακα και µετατροπή της σε Μουσείο Γρίβα» εξαφανίστηκε και στη θέση του εµφανίστηκε η αναφορά «…για εξόφληση της αγοράς ιστορικής οικίας στη Χλώρακα για τη δηµιουργία µικρού µουσείου προσφοράς της Χλώρακας στους Αγώνες της Κύπρου».

Το ΑΚΕΛ εντόπισε την αλλαγή και κατέθεσε τροπολογία, µε την οποία απορριπτόταν για ακόµα µια φορά το σχετικό κονδύλι. Μαζί µε το ΑΚΕΛ ψήφισαν το ∆ΗΚΟ, η Ε∆ΕΚ, οι Οικολόγοι και η ∆ΗΠΑ και το κονδύλι τελικά σταυρώθηκε.

Τι λένε τα πρακτικά της Βουλής

Ανατρέξαµε στα πρακτικά της Βουλής (συνεδρίαση 30ής Ιουνίου 2022, σελ. 2299 έως 2309). Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γ. Λουκαΐδης, καταθέτοντας την τροπολογία για καταψήφιση κονδυλίου €43.268, αναφέρει ενώπιον της Ολοµέλειας ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να παραπλανήσει τη Βουλή επαναφέροντας µε άλλο όνοµα το κονδύλι για το µουσείο Γρίβα, το οποίο είχε απορριφθεί λίγους µήνες πριν, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ∆ΗΣΥ, Ν. Τορναρίτης, µίλησε για γκεµπελική προπαγάνδα από πλευράς ΑΚΕΛ, η οποία πρέπει να σταµατήσει, προκαλώντας την έντονη αντίδραση Λουκαΐδη. Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Ε∆ΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, ο οποίος όµως δεν ανέφερε τίποτε για την ουσία του θέµατος και περιορίστηκε στα θέµατα διαδικασίας.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ∆ΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, µίλησε για παραδοξότητα και είπε, µεταξύ άλλων, τα εξής χαρακτηριστικά αναφερόµενος στην κυβέρνηση: «Άλλαξαν το λεκτικό άρθρου που απορρίφθηκε από την Ολοµέλεια του Σώµατος κατά τον προηγούµενο προϋπολογισµό µε έναν τρόπο που δεν κατέστη δυνατός και επαρκής ο κοινοβουλευτικός έλεγχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επιτροπής Οικονοµικών και γι’ αυτόν το λόγο, ναι, συµφωνούµε να σταυρωθεί το κονδύλι, να έρθει η εκτελεστική εξουσία, να δώσει απαντήσεις […].

Ο λόγος που αναγκάζεται σήµερα η Ολοµέλεια να πάρει αυτό το δραστικό βήµα είναι λόγω της συµπεριφοράς της εκτελεστικής εξουσίας και γι’ αυτόν το λόγο δεν έχει δικαίωµα η εκτελεστική εξουσία και το κυβερνών κόµµα να µας παρεµποδίσουν απ’ αυτόν τον επιπρόσθετο έλεγχο».

Το λόγο τότε είχε πάρει και ο βουλευτής του ∆ΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος είπε µεταξύ άλλων ότι «δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να τον µειώνει (τον αγώνα της ΕΟΚΑ) µε αλχηµείες περιγραφικές σ’ έναν συµπληρωµατικό προϋπολογισµό. Και θα πρέπει να έχει το θάρρος και την τόλµη να προτείνει αυτό που θέλει να προτείνει και να αφήνει τη Βουλή σε συνθήκες διαφάνειας να αποφασίσει».

Σηµαντική ήταν η παρέµβαση του προεδρεύοντος Ζ. Κουλία, ο οποίος µεταξύ άλλων είπε ότι «… ουδεµία αµφιβολία υπάρχει ότι η µετέπειτα πορεία του ∆ιγενή µε την ΕΟΚΑ Β είναι κατακριτέα, που οδήγησε στην καταστροφή του τόπου. Τα ιστορικά γεγονότα ουδείς µπορεί να τα αλλάξει…»

Την αλχηµεία της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ακόµα και ο βουλευτής Α. Θεµιστοκλέους, ο οποίος είπε, παραδεχόµενος την προσπάθεια παραπλάνησης, ότι «… αν δεν εδιέπραττεν το σφάλµα ο συνάδελφος κ. Ιωάννου να κάµει αναφορά στα επιµέρους κονδύλια των €43.628, ο κ. Λουκαΐδης δεν θα εχαµπάριζεν».

Στο τέλος της συζήτησης το ∆ΗΚΟ µαζί µε την Ε∆ΕΚ και τα άλλα κόµµατα, πλην ∆ΗΣΥ και ΕΛΑΜ, καταψήφισαν το κονδύλι. Τώρα επανήλθε το κονδύλι µε τον ίδιο τίτλο και το ψήφισαν και τα δύο κόµµατα, µαζί µε τον ∆ΗΣΥ και το ΕΛΑΜ.

Τρίζουν τα κόκαλα των δολοφονηµένων από την ΕΟΚΑ Β

Έντονα αντιδρούν στελέχη και µέλη του Παγκύπριου Συνδέσµου Αντιστασιακών στην ενέργεια του ∆ΗΚΟ και της Ε∆ΕΚ να ανάψουν το πράσινο φως για τη δηµιουργία µουσείου για τον Γρίβα στη Χλώρακα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσµου, Τάσος Σάββα, µίλησε στη «Χαραυγή» για κατάντηµα. «Για τα συµφέροντα προδόθηκαν και οι αξίες. Λυπούµαι πάρα πολύ, γιατί προσπαθούν ακόµα αυτόν τον ολετήρα της Κύπρου να τον παρουσιάσουν ως ήρωα. Λυπούµαι γιατί δηµοκρατικά κόµµατα, µε ιστορία στην αντίσταση, συµπλέουν µε τον ∆ΗΣΥ για να κάνουν το µνηµείο του Γρίβα. Όλα έδειχναν ότι αυτά τα δύο κόµµατα θα κατέληγαν εδώ που κατέληξαν. Τα µέλη τους που ήταν αντιστασιακοί θα ντρέπονται να µας κοιτάζουν εµάς τους συναγωνιστές τους.

Ως αντιστασιακοί είµαστε σφόδρα εναντίον αυτής της ενέργειας και θα κάνουµε ό,τι µπορούµε για να το αποτρέψουµε».

Έντονος ήταν και ο Λεωνίδας Παναγιώτου, ο οποίος ανήκει στις τάξεις της Ε∆ΕΚ.

Αποδίδοντας την όλη ενέργεια στον Μ. Σιζόπουλο, είπε ότι «εµείς σαν Ε∆ΕΚίτες και σαν αντιστασιακοί είµαστε εναντίον της απόφασης. Αυτή η απόφαση αµαυρώνει την ιστορία της Ε∆ΕΚ που έχασε ανθρώπους της από τον Γρίβα. Ο κάθε Ε∆ΕΚίτης πιστεύω ότι έχει την ίδια άποψη µαζί µου.

Σε καµία άλλη χώρα του κόσµου δεν έγινε ένα παρόµοιου τύπου µουσείο. Μπορεί ο Γρίβας να έκανε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, τον οποίο κατέστρεψε όµως µε την ΕΟΚΑ Β, σκότωσε κόσµο, ανατίναζε αστυνοµικούς σταθµούς και προετοίµασε το πραξικόπηµα που έφερε την τουρκική εισβολή. Άρα δεν µπορείς να τον επιβραβεύεις.

Είναι προσβολή στη µνήµη του ∆ώρου Λοΐζου, του Κόκου Φωτίου και όλων όσοι έπεσαν από τις δολοφονικές σφαίρες του Γρίβα», κατέληξε ο κ. Παναγιώτου.

Ο τέως πρόεδρος του Συνδέσµου, Ηλίας Κυριακίδης, διερωτήθηκε εάν «στο µουσείο του Γρίβα, που θα γίνει µε τις ψήφους του ∆ΗΚΟ και της Ε∆ΕΚ, θα περιλαµβάνεται και το ότι ο Γρίβας ήταν ο αρχηγός και της ΕΟΚΑ Β.

Θα γράψουν ότι ήταν ο εµπνευστής του πραξικοπήµατος; Θα τοποθετήσουν και φωτογραφίες και εφηµερίδες της εποχής που γράφουν ποιος ήταν ο βίος και η πολιτεία του Γρίβα; Είναι δυνατόν να σκεφτούν οι του ∆ΗΚΟ και της Ε∆ΕΚ να κάνουν µουσείο του Γρίβα που θα αφορά την ΕΟΚΑ και θα διαγράφει τη µετέπειτα δράση του; ∆εν µε εκπλήττει η στάση τους, διότι πριν µερικά χρόνια είχαν δώσει την ψήφο τους στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Λεµεσού για να κάνουν µνηµείο του Γρίβα.

∆εν απογοητεύοµαι εγώ, εκείνοι πρέπει να ντρέπονται, που τιµούν τον Γρίβα που κατέστρεψε την Κύπρο κι αυτό το κάνουν λόγω εκλογών».

Τέλος, ο Βλαδίµηρος Χαραλάµπους κάλεσε τις ηγεσίες των δύο κοµµάτων να το σκεφτούν καλά, «ειδικά οι Ε∆ΕΚίτες, διότι ο Γρίβας έσπρωχνε τους οπαδούς του να διαπράττουν δολοφονίες.

Να θυµηθούν οι Ε∆ΕΚίτες ότι µετά τη δολοφονία στη Λάρνακα του Κόκου Φωτίου, ο αδελφός του ο Κυριάκος έστειλε επιστολή στον Γρίβα, όπου του έλεγε ότι ο ίδιος ήταν στην ΕΟΚΑ και ότι αυτοί που δολοφόνησαν τον αδελφό του ήταν τα τελευταία καθάρµατα στη Λάρνακα και του ζήτησε να καταδικάσει τη δολοφονία του αδελφού του.

Ο Γρίβας τού απάντησε ότι θα έχουν την ίδια τύχη όσοι παρενοχλούν τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, όπως ονόµαζε την ΕΟΚΑ Β. Ποιοι δολοφόνησαν τον ∆ώρο Λοΐζου; ∆εν είναι οι άνθρωποι του Γρίβα; Θυµούνται ότι ο Μακάριος, ύστερα από τη δολοφονία του Φωτίου και του Ανδρονίκου, όπως και ο Κληρίδης, µετά τη δολοφονία των Αρµεύτη και Ευρυβιάδη, χαρακτήρισαν τον Γρίβα ως κοινό δολοφόνο; Η στάση του ∆ΗΚΟ και της Ε∆ΕΚ απογοητεύει.

∆εν µπορώ να κατανοήσω πώς µπόρεσαν να πάρουν µια τέτοια απόφαση και τι θέλουν να εξυπηρετήσουν», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.