Αλληλέγγυες με την Κύπρο οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Το ΑΚΕΛ συμμετείχε στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13-15 Δεκεμβρίου στη Μπεναλμαδένα της Μάλαγα, στην Ισπανία με σύνθημα «Επανεκκινούμε την Ευρώπη, πηγαίνουμε Αριστερά».

Το ΑΚΕΛ που συμμετέχει στις εργασίες του ΚΕΑ υπό το καθεστώς του παρατηρητή εκπροσωπήθηκε στο Συνέδριο από το Νεοκλή Συλικιώτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και τη Βέρα Πολυκάρπου, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΚΕ του Κόμματος. Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκατοντάδες αντιπρόσωποι από τα κόμματα-μέλη αλλά και ξένοι αντιπρόσωποι κομμάτων και κινημάτων από όλο τον κόσμο

Στο χαιρετισμό του ο Νεοκλής Συλικιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση στη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και εκρηκτικό σκηνικό μέσα στο οποίο διεξάγεται πλέον ο αγώνας του Κυπριακού Λαού για να λυθεί το 45χρονο Κυπριακό Πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού του 37% του εδάφους του νησιού από την Τουρκία, η διαίρεση της Κύπρου και του λαού της. Αναφέρθηκε ακόμα στην επιθετικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν σε βάρος της Κύπρου με παράνομες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ο μόνος δρόμος είναι η λύση του Κυπριακού με τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού. Μόνο αυτό συνιστά δικαίωση της πατρίδας μας και ανατροπή του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος που συντελέστηκε το 1974 σε βάρος της Κύπρου. Μόνο αυτό μπορεί να εγγυηθεί την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου προς όφελος όλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» σημείωσε ο Ν. Συλικιώτης και πρόσθεσε ότι «μόνο αυτό μπορεί να επιτρέψει την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία και σε οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, στη βάση βέβαια του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τέλος, εξέφρασε την αντίθεση του ΑΚΕΛ στην στρατιωτικοποίηση του νησιού υπογραμμίζοντας ότι «ασφάλεια μας είναι η ειρήνη. Και για την Κύπρο, ειρήνη σημαίνει πρώτα από όλα απελευθέρωση και επανένωση του λαού της, αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, απαλλαγή από ξένους στρατούς και κηδεμόνες. Σημαίνει να είναι η Κύπρος γέφυρα ειρήνης των λαών της περιοχής και όχι πεδίο ασκήσεων ξένων στρατών και ορμητήριο για επιθέσεις».

Το Συνέδριο του ΚΕΑ ενέκρινε κείμενο Πολιτικής Απόφασης με αναφορά στο Κυπριακό που εκφράζει τη στήριξη σε λύση ΔΔΟ, αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και σε τελικό στάδιο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων. Επιπρόσθετα, το Συνέδριο ενέκρινε ξεχωριστό Ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον κυπριακό Λαό το οποίο που προτάθηκε από το ΑΚΕΛ και δύο τουρκοκυπριακά κόμματα, το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος BKP και το Κόμμα Νέα Κύπρος YKP.

Το Ψήφισμα ζητά από τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα παράνομα σχέδια της για τον εποικισμό του Βαρωσιού. Παράλληλα, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξέφρασε τη στήριξη του σε λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της με ΔΔΟ, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς καθεστώς εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Ψήφισμα Αλληλεγγύης με τον λαό της Κύπρου

 

Οι συμμετέχοντες στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Benalmadena της επαρχίας Μαλάγα στην Ισπανία στις 13-15 Δεκεμβρίου 2019:

Εκφράζουν τη λύπη τους για τη συνέχισή της παράνομης κατοχής από την Τουρκία του 37% της επικράτειας της Κύπρου και για ότι το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο,

Χαιρετίζουν το γεγονός ότι η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας:

α) επιβεβαίωσε ότι η βάση για τη διαπραγμάτευση και λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και,

β) καθόρισε ότι η Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί έως τώρα και το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών της 30ης Ιουνίου 2017 συνιστούν τους όρους αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων,

Τονίζουν την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα παράνομα σχέδια της για τον εποικισμό του Βαρωσιού ως συνέχεια του συνεχιζόμενου παράνομου εποικισμού του βόρειου τμήματος της Κύπρου και της αλλαγής της δημογραφικής δομής του βόρειου τμήματος της Κύπρου,

Ζητούν την έγκαιρη επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της κάτω από μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια, σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, μια λύση που θα τερματίσει την παράνομη παρουσία των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο και το αναχρονιστικό καθεστώς οποιωνδήποτε εξωτερικών εγγυήσεων και λεγόμενων δικαιωμάτων μονομερούς επέμβασης και να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και τη μελλοντική ευημερία των δύο κοινοτήτων,

Εκφράζουν την αλληλεγγύη και υποστήριξη τους προς τον αγώνα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την επανένωση της χώρας τους και θεωρούν ότι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει θετικά στην οικοδόμηση της ειρήνης και ευημερίας για όλους τους λαούς στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς χαιρετίζει τις δικοινοτικές πρωτοβουλίες ειρήνης των Κυπρίων που προωθούν το πνεύμα της συνύπαρξης και των ίσων δικαιωμάτων, ενάντια στις διαιρετικές και εθνικιστικές πρακτικές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy