
Αναμένεται η τοποθέτηση του Υπουργείου Εργασίας για την εργατική διαφορά
Διανύουμε την τέταρτη ημέρα από όταν ξεκίνησε η απεργία των εργαζομένων στην εμφιάλωση και διανομή υγραερίου της ΕΚΟ, ωστόσο ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, αποφεύγει να τοποθετηθεί για ένα ζήτημα το οποίο βρισκόταν ενώπιον του Υπουργείου του. Κάνοντας έτσι πλάτες στον εργοδότη που προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα να υποβαθμίσει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, επισκέφθηκε χθες τους απεργούς εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας. Σε δηλώσεις της ανέφερε ότι ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους εργαζομένους, αλλά δεκάδες εργαζομένους που βρίσκονται στην ίδια θέση. Εξήγησε ότι «έχει γίνει μια συμφωνία πως οι εγκαταστάσεις υγραερίου θα μεταφερθούν στο Βασιλικό και εκείνο που εμείς διεκδικούμε και απαιτούμε είναι το αυτονόητο. Μεταφέρονται όλες οι εργασίες, άρα μεταφέρονται και οι θέσεις εργασίας και οι θέσεις εργασίας πρέπει να μεταφερθούν με τη συλλογική σύμβαση και όλα όσα προνοεί η συλλογική σύμβαση». Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, συνέχισε, «είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να πιέζονται οι εργαζόμενοι για να τερματιστεί η υπηρεσία τους και να αρχίσουν από την αρχή λες και είναι καινούργιοι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι. Αυτό για εμάς είναι απαράδεκτο, είναι έξω από το νόμο, έξω από τα εργασιακά θέσμια». Τόνισε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε κάθε φορά που γίνεται μια μεταβίβαση, μια συγχώνευση για οποιουσδήποτε λόγους, πολύ δε περισσότερο που εδώ η μεταφορά γίνεται μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση και με κίνητρα που δόθηκαν στις εταιρείες, να θυματοποιούνται εργαζόμενοι και να φεύγουμε από τις ρυθμισμένες συλλογικές συμβάσεις και να πηγαίνουμε σε προσωπικά συμβόλαια. Αυτό είναι μια προσπάθεια απορρύθμισης γι’ αυτό και η ΠΕΟ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να το δεχτεί».
Η Σωτηρούλα Χαραλαμπους σημείωσε τέλος πως «αναμένουμε άμεσα από τον Υπουργό Εργασίας -βρισκόμαστε σε μεσολάβηση στο Υπουργείο- να τοποθετηθεί για αυτό το θέμα και να τοποθετηθεί με βάση το νόμο και με βάση τα εργασιακά θέσμια». Αυτός ο αγώνας, ανέφερε η ΓΓ της ΠΕΟ, «δεν αφορά αυτούς τους 10-15 εργαζομένους, αφορά όλους τους εργαζομένους (64 στον αριθμό) που εργάζονται στις εταιρείες εμφιάλωσης υγραερίου, οι οποίοι θα μεταφερθούν στις νέες εγκαταστάσεις».
Προφανής στόχος τα φτηνά μεροκάματα
Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σ. Χαραλάμπους, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα γενικότερο ζήτημα, «διότι δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες αυτών των προσπαθειών από μερίδα των εργοδοτών όταν κάνουν συμφωνίες συγχώνευσης ή μεταφοράς επιχειρήσεων να παραβιάζουν το νόμο και τη μεταβίβαση και να θέλουν να θεωρούν τους ίδιους τους εργαζομένους τους ως νεοπροσληφθέντες με προφανή στόχο τα φτηνά μεροκάματα».
