Αλληλεγγύη των κρατών μελών της Ε.Ε. σε Κύπρο και ΕλλάδαΤην αλληλεγγύη των κρατών μελών της ΕΕ σε Κύπρο και Ελλάδα σε σχέση με το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για οριοθέτηση της ΑΟΖ επαναβεβαίωσε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Γιοσέπ Μπορέλ τόνισε ότι από τη συζήτηση των 28 προέκυψε πως το ζήτημα αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας για τα κράτη μέλη. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε ελληνικά νησιά.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ-Σαρλ Μισιέλ

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας με αιχμή το μνημόνιο συναντίληψης Λιβύης και Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέρει σε γραπτή δήλωση ότι, οι δυο άντρες συζήτησαν σειρά θεμάτων που θα απασχολήσουν την Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την Κλιματική Αλλαγή, το Brexit, το Μεταναστευτικό και θέματα που αφορούν στην Ευρωζώνη.

Εξάλλου, ο Κυριάκος Κούσιος αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσκάλεσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές του 2020.

Στο μεταξύ, σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπρόσωπους των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών εφόσον παραστεί ανάγκη.

Με δύο επιστολές θα απαντήσει η Ελληνική κυβέρνηση στο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης, για τις θαλάσσιες ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες η Κυβέρνηση θα αποστείλει δύο επιστολές με αποδέκτες τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες και τον πρόεδρο τους συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, που αυτήν την στιγμή είναι ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Στις επιστολές, η ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύσσει με λεπτομέρειες τη θέση της, ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας και θα επισημαίνει ότι στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, ενώ θα αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική τακτική.

 

Δεν μπορούν να κάνουν βήμα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας

Με τη συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα και αυτό είναι που έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί, ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει.
Σημείωσε ακόμα ότι Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος και Κύπρος δεν μπορούν να κάνουν βήμα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία θα αγοράσει ακόμη ένα γεωτρύπανο και πως οι εργασίες στα διεθνή ύδατα θα συνεχιστούν.