Αλληλεγγύη: Πράξεις και όχι κούφια λόγια κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Του Απόστολου Τσακκιστού*

Τις τελευταίες μέρες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Χριστοφίδης δικαιολογημένα είναι στο προσκήνιο της ακαδημαϊκής κοινότητας γύρω από το θέμα της δημιουργίας του ταμείου αλληλεγγύης και την υποχρεωτική καταβολή 30 ευρώ από όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ. Χριστοφίδης με την τελευταία του τοποθέτηση θύμισε εποχές όπου η Αριστερά ήταν δακτυλοδεικτούμενη λόγο της διαφορετικότητας του πως αντιλαμβάνεται τη σημασία της Δημόσιας Δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τι εστί Δημόσιο Αγαθό.

Καταρχάς θα ήθελα να ξεκινήσω με το γεγονός ότι για να υπάρχει σήμερα Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ο κ. Χριστοφίδης διοικεί, είναι αποτέλεσμα των αγώνων της Αριστεράς τη δεκαετία του 1980, μετά μάλιστα και από πολύχρονη κριτική από τη συντηρητική δεξιά της εποχής η οποία δεν ήθελε να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να μην αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της μόρφωσης από την «μητέρα πατρίδα».

Προσωπικά μου είναι τρομερά δύσκολο να ξεχάσω ότι στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2013 ο πολύ καλός φίλος του Πρύτανη και νεοεκλεγής τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης ανάφερε ότι ο ίδιος «σε καμία περίπτωση αρχικά δεν στήριζε την δημιουργία του Παν. Κύπρου, γιατί θα απομακρυνόταν ο κυπριακός ελληνισμός από την Ελλάδα και οι φοιτητές δεν θα είχαν μόρφωση η οποία θα προέρχεται από τις βασικές αρχές του Ελληνισμου». Άρα κανένας δεν έχει το δικαίωμα κρίνει την στάση, τη δράση και την αντίληψη της Αριστεράς για τον τομέα την Παιδείας σε τούτο τον τόπο.

Είχα την ιδιαίτερη τιμή που ως στέλεχος της Προοδευτικής Κ.Φ. , εκπροσώπησα την παράταξη μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 3,5 χρόνια στο ανώτατο ακαδημαϊκό σώμα του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Σύγκλητο, όπου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ καλά το ποιόν και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την σημασία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο κ. Χριστοφίδης τόσο κατά τις συνεδρίες του σώματος όσο και στις παμπολλές κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχα μαζί του από το 2012 μέχρι και το 2016.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 αντιπροσωπεία της Προοδευτικής Κ.Φ. Παν. Κύπρου παρουσίασε κατ΄ επανάληψη την πρόταση της για την Β’ εξεταστική και εξήγησε πόσο θα βοηθηθούν οι φοιτητές οι οποίοι αποφοιτούν στο 5ο και 6ο έτος λόγω των μαθημάτων αλυσίδας που υπάρχουν στα τμήματα. Ο κ. Πρύτανης τότε ξέχασε εντελώς τι εστί Αλληλεγγύη και μας ανάφερε « ότι η Β’ εξεταστική είναι αρνητική πολυτέλεια για τους φοιτητές και ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα γίνει όπως τα υπόλοιπα χαμηλού επιπέδου Πανεπιστήμια της Ελλάδας».

Όταν την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 η Παράταξη μας κατέθεσε επίσημη θέση στη Σύγκλητο, όπως το Πανεπιστήμιο παρέχει δωρεάν τα βιβλία στους φοιτητές λόγο υψηλού κόστους , η απάντηση που πήραμε ήταν « Τι είναι 600 ευρώ το εξάμηνο για τη βιβλιοθήκη ενός φοιτητή;». Όταν την ίδια χρονιά καταδείξαμε το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο σπαταλά πολλά χρήματα όσον αφορά την συντήρηση των κήπων του (περίπου 650.000) και ότι θα μπορούσε να αποκόψει κάποια περιττά έξοδα για την ανοικοδόμηση της νέας βιβλιοθήκης, ο Πρύτανης μας απάντησε «Το Πανεπιστήμιο πρέπει να προσέξει τόσο την εμφάνιση όσο και την εικόνα του και δεν μπορούν να κάνουν κάτι για το θέμα αυτό». Το αποκορύφωμα της χρονιάς;

Ο μεγάλος πίνακας ζωγραφικής που στοίχησε στο Πανεπιστήμιο πέραν των 100.000 ευρώ. Η παράταξη μας εισηγήθηκε ότι με το ποσό αυτό μπορούσε να στηρίξει τους άπορους φοιτητές. Η απάντηση που πήραμε με αλαζονικό και προσβλητικό ύφος ήταν ότι «με την στάση μας αυτή στηρίζουμε τον πολιτισμό όπως αρμόζει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου». Νομίζω ότι κάπου εδώ ο Πρύτανης ξέχασε εντελώς τι είναι η λέξη αλληλεγγύη προς τους φοιτητές.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 ως Προοδευτική Κ.Φ. Πανεπιστημίου Κύπρου σε κατ ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρύτανη στο γραφείο του, εισηγηθήκαμε ότι το από τη στιγμή που 208 εστίες για τους φοιτητές του Παν. Κύπρου είναι πολύ λίγες , μπορεί ως άμεση λύση να συνεργαστεί με ιδιωτικές πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα τους να νοικιάζονται στους φοιτητές σαν κανονικές εστίες του Παν. Κύπρου (περίπου 200 ευρώ λιγότερα) όπως έκανε ήδη το ΤΕΠΑΚ το οποίο είχε θετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά ο Πρύτανης ξέχασε τι σημαίνει η λέξη Αλληλεγγύη και μας απάντησε «Το Πανεπιστήμιο μας δεν χρειάζεται τέτοιου είδους μέτρα. Θα αναμένουμε να τελειώσει η Β’ φάση εστιών σε μερικά χρόνια». ( Η β’ φάση εστιών θα έπρεπε να είχε ήδη τελειώσει μετά από απόφαση του Πανεπιστημίου το 2012 και δυστυχώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει).

Την ακαδημαϊκή χρονιά που μας πέρασε ο κ. Πρύτανης μας κάλεσε στο γραφείο του για να μας παρουσιάσει μερικές καινοτόμες εφαρμογές που θα εφαρμόσει το Πανεπιστήμιο. Μας ανάφερε ότι κάποιες από τις πολλές χρηματοδοτήσεις από ιδιωτικές εταιρίες που δέχεται το Πανεπιστήμιο (αρκετά εκατομμύρια ευρώ) θα αξιοποιηθούν για την ανέγερσή Πλανητάριου εντός του χώρου του Πανεπιστημίου. Επίσης ότι θέλει τις εκτάσεις γης του Πανεπιστημίου κοντά στη νεκρή ζώνη να τις αξιοποιήσει φυτεύοντας χαρουπιές και ελιές για να μπορεί το Πανεπιστήμιο να παράγει το δικό του χαρουπόμελο και το δικό του λάδι, που με αυτό τον τρόπο θα επιφέρουν κέρδη στο Πανεπιστήμιο.

Προφανώς ο Πρύτανης τότε δεν πίστευε στην Αλληλεγγύη για να δοθούν τα χρήματα αυτά στους εκατοντάδες άπορους φοιτητές που υπάρχουν εν καιρώ κρίσης και θεώρησε ότι το Πλανητάρια, το λάδι και το χαρουπόμελο είναι προφανώς πιο σημαντικά αγαθά τη συγκεκριμένη περίοδο όπου δεκάδες φοιτητές διακόπτουν τις σπουδές τους λόγο των οικονομικών δυσκολιών.

Το τι συμπεραίνεται από όλα αυτά; Ότι τα περί πίστης στην Αλληλεγγύη του Πρύτανη δεν είναι τίποτα άλλο από κούφια λόγια χωρίς όραμα και προοπτική για τους φοιτητές. Δυστυχώς ο ανώτατος ακαδημαϊκός υπεύθυνος του τόπου, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να στηρίζει την επέκταση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την στήριξη όλων των φοιτητών δεν είναι τίποτα άλλο από ένας απορριπτικός αξιωματούχος ο οποίος θέλει να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε μια μεγάλη εταιρία με έσοδα και σε ένα Πανεπιστήμιο των λίγων και των « ελίτ » της κυπριακής κοινωνίας.

Σε αντίθεση με τον Πρύτανη, για την Αριστερά η λέξη Αλληλεγγύη είναι βασικός πυλώνας της ιδεολογίας μας. Πυλώνας που είτε αρέσει είτε όχι στον κ. Χριστοφίδη και στον οποιονδήποτε άλλο νεοφιλελεύθερο τούτου του τόπου, είναι πηγή έμπνευσης και δράσης για την Αριστερά για την οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο βιώσιμου και πιο λαμπρού μέλλοντος για τον άνθρωπο.

*Απόφοιτος Πανεπιστημίου Κύπρου
Μέλος Συγκλήτου Πανεπιστημίου Κύπρου 2012-2016

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy