Αλληλοκατηγορίες μεταξύ των βουλευτών του «Πατριωτικού Μετώπου» – Πώς φτάσαμε στο ψήφισμα της Βουλής για την Ένωση το 1967

Ο βουλευτής του «Πατριωτικού Μετώπου» Νίκος Κόσιης παρελαύνει κρατώντας το λάβαρο της ΕΟΚΑ.

(Μέρος 10ο)

Η συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή επί του θέματος που ενέγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του «Πατριωτικού Μετώπου» Λέλλος Δημητριάδης ήταν έντονη.

Όπως είδαμε στο προηγούμενο σημείωμα το «Πατριωτικό Μέτωπο» είχε διασπαστεί και δύο βουλευτές του στράφηκαν εναντίον των τοποθετήσεων του Λ. Δημητριάδη και όπως θα δούμε στη συνέχεια και του Γλαύκου Κληρίδη.

Σε αντίθεση με τον Γιώργο Τζιρκώτη, ο Νίκος Κόσιης ακολούθησε τη γραμμή Δημητριάδη.

Νίκος Κόσιης: Ένωση ολόκληρης της Κύπρου

Στην ομιλία του ο βουλευτής του «Πατριωτικού Μετώπου» Νίκος Κόσιης τόνισε ότι το θέμα που συζητείται είναι αν η Κύπρος είναι Ελληνική και αν θα παραμείνει τέτοια κι αν πιστεύει στην ένωση. Απάντησε το ερώτημα του λέγοντας ότι η Κύπρος από την αυγή της ιστορίας υπήρξε ελληνικότητα κι αυτό το πιστοποιούν οι αγώνες των Ελλήνων της Κύπρου.

Αναφερόμενος στο θέμα της ένωσης μίλησε για εκείνους που επιστράτευσαν το ψεύδος και τη συκοφαντία για να διασπάσουν το λαό, την Αθήνα και τη Λευκωσία και την ενότητα των Πανελλήνων. Σημείωσε παράλληλα ότι αυτοί «Εις την Κύπρον είναι καλώς γνωστοί και δεν εύρον έδαφος. Εύρον όμως έδαφος εις τας Αθήνας, εξεμεταλλεύθησαν τον άκρατον κομματισμό και την πολιτικήν σκοπιμότητα και έτσι επετεύχθη η προέκτασις προς Αθήνας της διαβολής, της συκοφαντίας, της δυσφημίσεως της Κυπριακή εθνικής ηγεσίας, της Κυπριακή Κυβερνήσεων, του Κυπριακού λαού».

240816026 263358712298141 6144154844908806304 N

η εφημερίδα «χαραυγή» από το 1964 προειδοποιούσε για τα διαμελιστικά σχέδια που εξυφαίνονταν εναντίον της κύπρου.

Αναφερόμενος στο χουντικό καθεστώς είπε ότι ήλπιζαν ότι με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα ανέτελλαν καλύτερες σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. «Προσβλέπαμεν εις τους νέους στρατιωτικούς κυβερνήτας της Ελλάδος με την προσδοκίαν ότι θα αντελαμβάνοντο εις ποία σημεία ηδίκησαν την Κύπρον και τον αγώνα της οι πολιτικοί, προς επανόρθωσιν των αδικιών και των σφαλμάτων. Και επιστεύαμεν ότι η νέα εξουσία της Ελλάδος θα εσήμαινε το τέλος της εξάλλου και αντεθνικής δραστηριότητος της Κυπριακής αντιπολιτεύσεως».

Ανέφερε ακόμα ότι στην Κύπρο έλπιζαν ότι όχι μόνο θα γίνονταν τα πιο πάνω αλλά και ότι «η ένωσις ολοκλήρου της Κύπρου μετά της Ελλάδος, αλλά και η ταύτισις του αγώνος θα απεφασίζετο εν συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας και παν σύννεφον θα διελύετο από τον ορίζοντα Ελλάδος – Κύπρου και πάσα κακόβουλος και δυσφημιστική προπαγάνδα θα έπαιρνεν οριστικό τέλος».

Αυτή η αναφορά του Ν. Κόσιη περικλείει όλη την ουσία της συζήτησης που γινόταν. Η προβολή της θέσης για ένωση ολόκληρης της Κύπρου ήταν η απάντηση στις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων και τη συγκεκριμένη στιγμή και της χούντας για ένωση με εδαφικά ανταλλάγματα επί του κυπριακού εδάφους.

Υπενθυμίζουμε ότι από την Αθήνα πίεζαν λίγο νωρίτερα για αποδοχή των σχεδίων Άτσεσον ενώ ο Γρίβας και οι οπαδοί του είχαν ταχθεί υπέρ της παραχώρησης εδαφών, υποστηρίζοντας ότι μέρος των εδαφών αυτών θα μπορούσε να ήταν η βρετανική στρατιωτική βάση της Δεκέλειας.

240821680 1120512788477742 9153739501724076604 N
Ο πρόεδρος της βουλής γλαύκος κληρίδης και ο νίκος κόσιης επιθεωρούν στρατιωτικά φυλάκια στην περιοχή δικώμου.

Στη συνέχεια ο Νίκος Κόσιης κατηγόρησε τους αντιπολιτευόμενους στην Κύπρο ότι παραμέρισαν το εθνικό συμφέρον της Κύπρου και αποδόθηκαν σε ψευδολογίες και δυσφήμιση της ηγεσίας της Κύπρου.

Βάσος Λυσσαρίδης: Δοσίλογοι όσοι υποστηρίζουν εκχώρηση εδαφών

Από την πλευρά του ο επίσης βουλευτής του «Πατριωτικού Μετώπου» Βάσος Λυσσαρίδης κατηγόρησε τον Γ. Τζιρκώτη ότι προσπάθησε να μεταθέσει το θέμα και να το μετατρέψει σε θέμα καθεστωτικό στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του μίλησε κι αυτός για γνήσια ένωση λέγοντας ότι «Όποιος υποστηρίζει εδαφικές παραχωρήσεις και καμουφλαρισμένες διχοτομήσεις, κατηγορεί τους γνήσιους ενωτικούς ως ανθενωτικούς και προδότες, είναι δοσίλογος απέναντι στο έθνος και απέναντι στο λαό. Όποιος απεργάζεται καχυποψίες και διάσπαση ανάμεσα στις μεγάλες δημοκρατικές μάζες του Ελληνικού λαού και στον Κυπριακό λαό, είναι δοσίλογος απέναντι στο έθνος και απέναντι στο λαό. Όποιος απεργάζεται διχασμό και υπονόμευση της ηγεσίας του λαού κάτω από τον δοκιμασμένο ηγέτη του, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, είναι δοσίλογος απέναντι στο έθνος και απέναντι στο λαό».

Ο Β. Λυσσαρίδης σημείωσε ακόμη ότι ο Μακάριος αγωνίζεται ενάντια στην καμουφλαρισμένη διχοτόμηση και υπενθύμισε ότι μερίδα του τύπου προωθεί απόψεις για εδαφικές παραχωρήσεις και ξένες στρατιωτικές παρουσίες στην Κύπρο, υπονοώντας τις τουρκικές.

Κατονόμασε τις εφημερίδες «Πατρίδα» και «Εθνική» ότι έγραφαν «περί εδαφικών παραχωρήσεων εις ξένους. Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι ο χαρακτηρισμός κάθε πατριώτη που αγωνίζεται ενάντια σ’ αυτή τη λύση σαν ανθενωτικό και σαν προδότη και πώς μπορεί μια μηδαμινή μειοψηφία να κατηγορή ένα ολάκερο λαό;»

Διερωτήθηκε επίσης αν είναι «ανεκτό από ένα λαό που αγωνίζεται για λευτεριά να ανέχεται ύβρεις και απειλές από κύκλους που είναι γνωστόν ότι έστερξαν παραχωρήσεις εδαφών και εξουσίας στην Τουρκία;»

Στη συνέχεια ο Β. Λυσσαρίδης επιτέθηκε στον συνάδελφό του Γιώργο Τζιρκώτη ο οποίος είχε κατηγορήσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο για τη δήλωσή του ότι θα συντριβεί κάθε απόπειρα πραξικοπήματος στην Κύπρο. «Μήπως ο κ. Τζιρκώτης είναι υπέρ του πραξικοπήματος εις την Κύπρον και μήπως ο κ. Τζιρκώτης πολύ θλίβεται διότι ο Υπουργός Εργασίας και Υγείας πολύ ορθώς είπεν ότι κάθε απόπειρα πραξικοπήματος εις την Κύπρον θα συντριβή;»

Από τα λεγόμενα του Β. Λυσσαρίδη προκύπτει και πάλι ότι το αντικείμενο της διαμάχης ήταν η διπλή ένωση που προωθούσαν οι κύκλοι που πρόσκειντο στον Γρίβα και τη χούντα. Αυτοί που αργότερα διαδραμάτισαν ρόλο στην ανωμαλία που προκάλεσε η ίδρυση της ΕΟΚΑ Β.

Κώστας Χριστοδουλίδης: Προωθούν την ανεξαρτησία αντί την ένωση

Άλλος βουλευτής του «Πατριωτικού Μετώπου» ο Κώστας Χριστοδουλίδης, πλήρως εναρμονισμένος με τον Γιώργο Τζιρκώτη κι ενάντια στη γραμμή του κόμματός του κατηγόρησε τις αντιχουντικές εφημερίδες της Κύπρου ότι συκοφαντούν την Ελλάδα και κατηγορούν την Εθνική Κυβέρνηση και τον στρατό. Όπως είπε «Παρόμοιαι ύβρεις μόνον από τους εχθρούς του Ελληνικού λαού δύνανται να προέλθουν».

Μίλησε επίσης για διάσπαση και για δηλητηρίαση της ελληνικής ψυχής στην Κύπρο από τέτοια δημοσιεύματα.

Κάνοντας αναφορά στην εφημερίδα «Αλήθεια» είπε ότι ναι μεν δεν είναι κομουνιστική αλλά τα δημοσιεύματα της εναντίον της Ελλάδας είναι κομουνιστικότερα των κομουνιστών.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος σκέψης αυτών των ανθρώπων. Όσοι διαφωνούσαν μαζί τους θεωρούνταν κομουνιστές και ανθέλληνες. Είπε χαρακτηριστικά ο Χριστοδουλίδης: «Εθεώρησα περιττόν να αναφερθώ εις το ανθελληνικόν μένος άλλων φιλοκυβερνητικών και κομουνιστικών εφημερίδων. Αρκούν τα αναγνωσθέντα ως άνω αποσπάσματα δημοσιευμάτων της “Αλήθειας” και της “Τελευταίας Ώρας”, τας οποίας θεωρώ ως τα πλέον αντιπροσωπευτικάς της ανθελληνικής και ανθενωτικής εκστρατείας, επιπλέον της “Χαραυγής” η οποία είναι το εκφραστικόν όργανον του ενταύθα κλιμακίου του διεθνούς κομμουνισμού».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε διάφορα δημοσιεύματα του αντιχουντικού τύπου και ανέφερε ότι «Γενικόν λοιπόν συμπέρασμα της τεκμηριωθείσης ως ανωτέρω ασυνεπείας γραμμής εκ μέρους των εν λόγω εφημερίδων ως και άλλων φιλοκυβερνητικών και κομουνιστικών είναι ότι η ασυνέπεια αυτή είναι απότοκος της τακτικής των να επιτίθενται λαύρως εναντίον της Ελλάδος την οποίαν θεωρούν ως το μόνον εμπόδιον εις τα σχέδια των προωθήσεως της ανεξαρτησίας ως λύσεως του εθνικού μας θέματος».

Ο Χριστοδουλίδης κατηγόρησε το «Πατριωτικό Μέτωπο» ότι σε συνεργασία με τους κομουνιστές χαλκεύουν ανθελληνική εκστρατεία. Κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ως όργανο της Μόσχας και μίλησε για χάλκευση η οποία συνεχίστηκε στους κόλπους του «Πατριωτικού Μετώπου»  για να προσθέσει ότι χαλκεύθηκε η συνωμοσία «δια να μας παραδώσουν εις την Μόσχαν αυτοί ούτοι με το να παρουσιάζουν ότι τάχα η προστάτις Ρωσσία που μας έσωσε τα αρχάς Ιανουαρίου όταν ο τουρκικός στόλος επρόκειτο να αποβιβασθή».

Πρόσθεσε ότι όλοι αυτοί είχαν συμφέροντα να δημιουργήσουν μια κατάσταση «για να παρατείνουν τον αγώνα μας, ώστε ο Κυπριακός λαός να υποκύψη, να απαυδήσει, να κουραστή από τη δίνη του αγώνος και να παραδοθή εις τους λογής-λογής εχθρούς της Κύπρου, είτε Τούρκοι είναι, είτε κομμουνισταί, είτε Αγγλοαμερικάνοι, είτε οποιασδήποτε άλλης φυλής. Αλλά προ παντός να αποκόψουν αυτόν τον λαόν από του να προσεγγίση, να πλησιάση προς την μητέρα πατρίδα του».

Κατηγόρησε επίσης τον Λέλλο Δημητριάδη ότι έγραψε προς συζήτηση το θέμα εν αγνοία των βουλευτών του κόμματος και τον Γλαύκο Κληρίδη ότι εκβίασε τρεις φορές τον Μακάριο με παραίτηση, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ακολουθήσει τη γραμμή του Κληρίδη.

Με το τέλος της ομιλίας του ο Χριστοδουλίδης κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο αναφερόταν σε ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς.