Άλλο το κράτος και άλλο τα κομματικά τσιφλίκια

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Ο ΔΗΣΥ βλέπει το κράτος ως κομματικό του τσιφλίκι. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη δήλωση την οποία υπέγραψαν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου -με εξαίρεση τον Νίκο Αναστασιάδη (τικ-τακ, τικ-τακ)- και τις δηλώσεις – λαϊκισμούς του Κωνσταντίνου Πετρίδη που υποχρέωσαν τους δημόσιους υπαλλήλους να τις κοινοποιήσουν μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και της ιστοσελίδας του Υπουργείου Οικονομικών. Αφορά και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ για έλεγχο του ΡΙΚ, το οποίο μετατράπηκε σε μέσο αναμετάδοσης δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων και λογοκρισίας κάθε φωνής από το χώρο της αντιπολίτευσης. Αφορά και τα βολέματα σε επιτροπάτα και συμβουλάτα. Ενδεικτικά, στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ η Δημόσια Υπηρεσία μεγάλωσε σε προσωπικό κατά 9,9%, αφού τον Δεκέμβριο του 2012 εργάζονταν 41.357 πρόσωπα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 έφτασαν στα 45.446 πρόσωπα. Ωστόσο οι μόνιμοι εργαζόμενοι, οι οποίοι προσλαμβάνονται μέσα από διαφανείς διαδικασίες, μειώθηκαν κατά 22,9% (από 33.013 σε 25.466) και οι έκτακτοι, που προσλαμβάνονται πολλές φορές με περίεργες και κρυφές διαδικασίες, αυξήθηκαν κατά 139,5% (από 8.344 σε 19.980)!

Ο ΔΗΣΥ μετέτρεψε το κράτος σε τσιφλίκι για κομματικό και προσωπικό όφελος. Για παράδειγμα, δόθηκαν χιλιάδες «χρυσά» διαβατήρια, με μεσάζοντες γραφεία τα οποία είναι συνδεδεμένα με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλους αξιωματούχους του ΔΗΣΥ. Μέχρι και το γραφείο το οποίο φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και μέλη της οικογένειάς του έχουν δραστηριοποιηθεί και μάλιστα δυναμικά στη βιομηχανία η οποία έκανε ρεζίλι την Κύπρο διεθνώς, αφού δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια σε λωποδύτες και απατεώνες ανά το παγκόσμιο. Εμπλοκή στη βιομηχανία είχαν και γραφεία κουμπάρων, συνεταίρων και άλλων συνδεδεμένων προσώπων με τους κυβερνώντες. Και πουπανοπρίτζιη χαρίστηκαν στη βιομηχανία περισσότερα από 230 εκατ. ευρώ μέσα από το κόλπο με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα. Επίσης, βολεύτηκαν και οι συμπέθεροι, οι οποίοι κατάφεραν τυχαία να ξεφύγουν από τα κουρέματα. Ακόμη, βολεύτηκαν και τραπεζίτες, οι οποίοι πήραν στα ξεπουλήματα τον Συνεργατισμό και άλλοι που πήραν φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων λέγοντας στον Αβέρωφ Νεοφύτου «ευχαριστώ για όλα». Μέχρι και προεκλογικά τραπεζώματα πληρώθηκαν με τα χρήματα των φορολογούμενων, αφού ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, πήρε τα κονδύλια για τη διαφώτιση για το Κυπριακό και τα αξιοποίησε για την προσωπική του προβολή.

Τόσο μεγάλο είναι το άγχος του ΔΗΣΥ μήπως χάσουν τα λάφυρα της εξουσίας, που κατέβηκαν δύο υποψήφιοι από τον ίδιο χώρο για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους.

Εμάς πάντως δεν μας απασχολούν οι έγνοιες του ΔΗΣΥ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ευημερία της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς. Και γι’ αυτές τις ανησυχίες και προσδοκίες για το μέλλον, ο μόνος ο οποίος έχει καταθέσει προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.