Αλλού μας τρώει και αλλού ξύνει η Κυβέρνηση

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Κύπρο πρέπει να ληφθούν μέτρα πολιτικής προς τις εστίες οι οποίες οδηγούν στις πιέσεις. Και οι εστίες στην περίπτωση της Κύπρου είναι κυρίως δύο: το κόστος της ενέργειας και το κόστος δανεισμού.

Η Κομισιόν επεσήμανε σε πρόσφατη έκθεσή της για την Κύπρο ότι η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια, πρωταθλήτρια στους ρύπους, πρωταθλήτρια στην ενεργειακή φτώχεια και ουραγός στις ΑΠΕ. Είναι γνωστό επίσης ότι η Κύπρος είναι πετρελαιοκίνητη, αφού δεν διαθέτει εναλλακτικές πηγές ενέργειας και δεν αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων συνδέεται με τον τομέα της ενέργειας.

Είναι γνωστό επίσης ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες. Με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, διαθέτουν συνολικά καταθέσεις ύψους 10,3 δις ευρώ στις τράπεζες και δάνεια ύψους 10,5 δις ευρώ, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν άλλα 16 δις ευρώ δάνεια στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δηλαδή στην Κύπρο δεν ισχύει η θεωρία ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά προς τον πληθωρισμό. Αυτό ενδεχομένως να ισχύει σε χώρες στις οποίες οι επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη έκθεση στο δανεισμό. Στην Κύπρο, που όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ορισμένες μεγαλύτερες είναι υπερχρεωμένες, η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί νέες πληθωριστικές πιέσεις αντί το αντίθετο.

Το πλάνο της κυβέρνησης -αν υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί από τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον κινείται με το σύστημα του κουτουρού– εστιάζεται στους μισθούς των εργαζομένων και τα επιδόματα στις ευάλωτες ομάδες. Αντί να αναλάβει την ευθύνη της και να προωθήσει έναν κατώτατο μισθό τουλάχιστον στο επίπεδο το οποίο έχει προτείνει η Κομισιόν, έβγαλε διάταγμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτικών οργανώσεων. Αντί να πάρει μέτρα για στήριξη των εργαζομένων, όπως η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους, προσπαθεί και πάλι να ράψει μια διαδικασία στα μέτρα των εργοδοτικών οργανώσεων. Αντί να προχωρήσει στην αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων που παραμένουν καθηλωμένα εδώ και χρόνια, ψάχνει αιτίες και αφορμές για να κόψει και άλλα κονδύλια. Αντί να προχωρήσει στον τερματισμό του πέναλτι 12%, ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και να ανοίξουν θέσεις εργασίας για τους νέους, επιμένει στις ιδεολογικές της εμμονές. Αντί να προχωρήσει άμεσα στη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ενέργειας και να πάρει μέτρα για μείωση των τιμών, συνεχίζει να φορτώνει βάρη στην οικονομία. Αντί να πάρει μέτρα για τα επιτόκια, τουλάχιστον στις τράπεζες και τα ταμεία που πήραν στήριξη από το κράτος, κρύβεται πίσω από τη δικαιολογία ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από την ΕΚΤ.

Αλλού μας τρώει και αλλού ξύνει η κυβέρνηση. Και όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο θα εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy