Αλωνίζουν οι τράπεζες με υπερχρεώσεις και εκποιήσεις

Η κυβέρνηση είναι εξπρές στα «θέλω» των τραπεζών και χελώνα στα θέματα της προστασίας των καταναλωτών

 

Στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την ασυδοσία και αυθαιρεσία των τραπεζών, αλλά και την κωλυσιεργία της κυβέρνησης στα θέματα τα οποία αφορούν την προστασία των καταναλωτών, κατατέθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων και είχε ως θέμα τις καταχρηστικές ρήτρες και τις υπερχρεώσεις των τραπεζών σε βάρος των καταναλωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν, έξι χρόνια μετά τις αποφάσεις της Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών για τις καταχρηστικές ρήτρες, μόνο τρεις υποθέσεις οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και μόλις μια εκδικάστηκε, δικαιώνοντας τους δανειολήπτες. Μάλιστα ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου αποκάλυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες αρνούνται να δεχτούν τις αποφάσεις του, σε σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες και τις υπερχρεώσεις. Αποκάλυψε επίσης ότι τράπεζες αρνούνται να εκδώσουν κατάσταση λογαριασμούς και έφερε ως παράδειγμα συγκεκριμένη περίπτωση Βρετανού κάτοικου Κύπρου, στον οποίο τράπεζα αρνήθηκε να εκδώσει κατάσταση λογαριασμού της αποβιώσασας συζύγου του για να φανεί ότι ήταν συνιδιοκτήτης. Αποκάλυψε επίσης ότι τράπεζες προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις για έκδοση καταστάσεων και πιστοποιητικών, που θα έπρεπε να δίδονται δωρεάν ή έστω με μια λογική χρέωση. Ακόμη, αποκάλυψε ότι οι τράπεζες μπλοκάρουν τη στελέχωση του γραφείου του Χρηματοοικονομικού Συμβουλίου, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει παράπονα δανειοληπτών. Μάλιστα ο Π. Ιωάννου έκανε λόγο για «απόλυτα μονοπωλιακής δύναμης των τραπεζών». Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Δανειοληπτών ΣΥΠΡΟΔΑΤ κατήγγειλε ότι τράπεζες, οι οποίες πώλησαν δάνεια σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, αύξησαν το επιτόκιο και απαίτησαν από δανειολήπτες να κάνουν ένορκη δήλωση ότι αν δεν πετύχει η αναδιάρθρωση του δανείου τους, δεν θα προσφύγουν στο δικαστήριο.

Το ΑΚΕΛ, διά του Στέφανου Στεφάνου, υπέδειξε ότι η αυθαιρεσία των τραπεζών εκτράφηκε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ικανοποίησε με διάφορα νομοθετήματα όλα τα «θέλω» των τραπεζών. Υπενθύμισε επίσης ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει καταγγελίες από την Ε.Ε. για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες οι οποίες αφορούν τις καταχρηστικές ρήτρες και στην προστασία του καταναλωτή.

«Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί νομοθετικά η αυθαιρεσία των τραπεζών», επεσήμανε ο Στ. Στεφάνου. Διαμήνυσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθεια για να ελέγχονται αποτελεσματικά οι τράπεζες και να τεθεί φραγμός στην ασυδοσία και την αυθαιρεσία τους, ειδικά σήμερα που χιλιάδες πολίτες ταλανίζονται από τις εκποιήσεις αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.