Αλβανία-Β.Μακεδονία: Αντίδραση για μη επίτευξη συμφωνίας για άρση βουλγαρικού βέτο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Έντονοι ήταν σε δηλώσεις τους μετά τη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων οι Πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο κ. Κοβατσέφσκι εξέφρασε την δυσαρέσκεια του ιδίου και του λαού του με την διαδικασία ένταξης, και τόνισε πως «είναι ώρα για την Ευρώπη να τηρήσει τις υποσχέσεις της πριν να κάνει νέες», αναφερόμενος στη δέσμευση της ΕΕ για ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του και την Αλβανία.

Αν και υπήρχαν προσδοκίες για άρση του βέτο της Βουλγαρίας, η κυβερνητική κρίση στη Σόφια έφερε συνέχιση του αδιεξόδου.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έκανε λόγο για σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ και σπατάλη χρόνου, ενώ ο Έντι Ράμα εξέφρασε τη λύπη του για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν πρόκειται απλώς για τη Βουλγαρία, ας είμαστε ειλικρινής. Το πνεύμα της διεύρυνσης έχει μετατραπεί από κοινό όραμα μιας κοινότητας σε εργαλείο ομηρίας των κρατών μελών», ανέφερε ο κ. Ράμα, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις αυτή τη στιγμή στηρίζονται σε πολιτικά κριτήρια και όχι σε γεγονότα.

Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθούσε τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων ακυρώθηκε χωρίς περεταίρω εξηγήσεις από το γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Νωρίτερα το απόγευμα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου, ανέφερε πως είναι νωρίς να έχουμε συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Βορείου Μακεδονίας, σημειώνοντας πως αν θα υπάρξει συμφωνία θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες.

Πάντως άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι, είχε δηλώσει προ ημερών πως είναι θέμα ημερών προτού υπάρξει συμφωνία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.