Παραμένει άλυτο το πρόβλημα με τα παιδικά καθίσματα και τις ζώνες ασφαλείας σε σχολικά λεωφορεία για τις μετακινήσεις παιδιών κάτω των έξι ετών, σε σχολικές εκδρομές.

Το θέμα συζητήθηκε για πολλοστή φορά στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, στην παρουσία σήμερα των Υπουργών Παιδείας, Μεταφορών και Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση των ειδικών καθισμάτων για μεταφορά παιδιών κάτω των έξι χρόνων, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε εταιρεία που να διαθέτει λεωφορεία με τέτοιες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα σχολεία και νηπιαγωγεία να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν μετακινήσεις με λεωφορεία. Στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και ένα χρόνο, έχει εγκλωβίσει τα παιδιά των νηπιαγωγείων και της πρώτης τάξης δημοτικού, αφού δεν μπορούν βγουν εκτός σχολικών μονάδων, για εκδρομές.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο, κατά τη συνεδρία αποφασίστηκε όπως ο ίδιος αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να γίνει πρακτική άσκηση με λεωφορεία στα οποία θα εγκατασταθούν τα ειδικά καθίσματα στην παρουσία μαθητών και γονέων.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε ότι δεν έχει έλθει οτιδήποτε για το θέμα στο Υπουργείο ώστε να περιληφθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό, ωστόσο δήλωσε έτοιμος να ακούσει την άποψη των ειδικών.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί σε τεχνικό επίπεδο τι πρέπει να γίνει με την παράκληση αυτή τη φορά ο νόμος να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών, Γιώργο Προκοπίου, έχει δοθεί προθεσμία ενός μηνός στο Υπουργείο Μεταφορών να φέρει πρακτικές προτάσεις για το πως θα λυθεί το όλο θέμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας όλες οι πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις τους. Οι λεωφορειούχοι, υποστήριξαν ότι η πρακτική των τριών ζωνών δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, ενώ εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, εξέφρασαν ανησυχίες σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνη η τοποθέτηση τριών ζωνών για τα παιδιά.