Αμαζόνιος SOS

Άμεσες παρεμβάσεις για διάσωση του Αμαζονίου

Διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Βραζιλίας στη Λευκωσία πραγματοποίησαν χθες το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ ενώνοντας τη φωνή τους με τους λαούς του κόσμου ενάντια στην κερδοσκοπία που καταστρέφει τον άνθρωπο και ό,τι τον περιβάλλει.

Τη συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας στήριξε και η ΠΕΟ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή του Αμαζονίου είναι πανανθρώπινος. Ομιλητής στη διαμαρτυρία ήταν το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Στην παρέμβασή του ο Στ. Στεφάνου εξήγησε ότι η διαμαρτυρία διοργανώθηκε εξαιτίας της ανάγκης για ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η διαμαρτυρία είχε ως στόχο την ανάδειξη της υποκρισίας όλων των ισχυρών του κόσμου, που ενώ ρυπαίνουν και καταστρέφουν, αδυνατούν να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της οικολογικής κρίσης.

Επεσήμανε επίσης ότι από τον Ιανουάριο του 2019 περισσότερες από 72.000 πυρκαγιές έχουν κάψει εκατομμύρια στρέμματα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στο μεγαλύτερο οικοσύστημα της γης. Πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες φοβούνται ότι τμήματα του Αμαζονίου πολύ πιθανόν να μετατραπούν σε ξηρές ξυλώδεις περιοχές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο.

Υπογράμμισε ότι αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία και τον Αμαζόνιο δεν είναι άσχετο με την εκλογή, τον Ιανουάριο του 2019, του Μπολσονάρο στο προεδρικό αξίωμα, αφού εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα σε Βραζιλία και διεθνώς παραχωρεί τμήματα της Αμαζονίας σε ιδιώτες για εκμετάλλευση ακυρώνοντας ή αποδυναμώνοντας πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και της περιοχής του Αμαζονίου, καταδεικνύοντας το περιβαλλοντικό πρόβλημα ως άμεσο αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Στο ψήφισμα που επέδωσαν καλείται η κυβέρνηση της Κύπρου να τοποθετηθεί άμεσα για το θέμα και η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεισφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων της.

Ταυτόχρονα, καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλίες και μέτρα για να σταλεί άμεσα η απαιτούμενη βοήθεια για τη διάσωση του δάσους του Αμαζονίου. Μέτρα καλείται να πάρει και η διεθνής κοινότητα για περιορισμό της περιβαλλοντικής καταστροφής στο πλαίσιο των πολιτικών για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για υποστήριξη των αυτόχθονων πληθυσμών με την παροχή χρηματοδότησης και στήριξης, ώστε να υπερασπιστούν για δικαιώματα και τα εδάφη τους.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy