Αμείλικτα τα ερωτήματα για τον πολιτογραφημένο Low – Αναμένει τους όρους εντολής της Ερευνητικής ο Γ. Εισαγγελέας

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι αναμένει να λάβει τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, την οποία αποφάσισε να συστήσει το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τετράωρη συνεδρία του την περασμένη Τετάρτη, για να τους μελετήσει.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΌπως εξήγησε, η Ερευνητική Επιτροπή –η οποία θα αποτελείται από τη Γενική Λογίστρια και πρόεδρο της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕΛΕΠ) ως πρόεδρο, την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και από εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας ως μέλη– θα εξετάσουν τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε περιπτώσεις-αιτήσεις που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος βάσει μηχανογραφικού συστήματος.

Με αυτή τη διευκρίνιση από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα διαφαίνεται ότι οποιαδήποτε ζητήματα προκύψουν θα μετακυλισθούν αποκλειστικά και μόνο σε υπηρεσιακούς, αφού όπως διαφάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για ανάληψη πολιτικής ευθύνης απλώς δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η εν λόγω τριμελής Επιτροπή καλείται να εξετάσει κατά πόσο οι περιπτώσεις για τις οποίες ξεκινά η διαδικασία αποστέρησης από το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβανομένων των 26 αιτήσεων που αναφέρονται πιο κάτω, εγκρίθηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και κριτήρια κατά το χρόνο έγκρισης της αίτησής τους, ενώ δύναται επίσης να προβεί σε εισηγήσεις και συστάσεις για περαιτέρω βελτίωση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, σε περίπτωση που κατά τη νέα έρευνα διαπιστωθεί το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο, θα ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες, ενώ σημειώνεται ότι η πρόνοια αυτή περιλήφθηκε κατόπιν συνεννόησης και με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Επ’ αυτού, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου κλήθηκε τηλεφωνικώς και ζητήθηκε η γνώμη του για το θέμα.

Μετά την Αστυνομία και η ΜΟ.Κ.Α.Σ. «αδειάζει» το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ.) αναφέρει ότι με γραπτή επιστολή της προς το Υπουργείο Εσωτερικών, έθεσε υπόψη του τα αρνητικά δημοσιεύματα που εντοπίζονταν για τον κ. Low, καθώς και τις συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε υποβάλει αίτηση για πολιτογράφηση.

Δικαίωμα προσφυγών

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγών για το θέμα των πολιτογραφήσεων ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Χαραυγής», ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι υφίσταται το ενδεχόμενο προσβολής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να αποστερήσει την ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε 26 πρόσωπα τα οποία έχουν πολιτογραφηθεί κατ’ εξαίρεση μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, περιλαμβανομένου του Μαλαισιανού Jho Low και των Καμποτζιανών κυβερνητικών αξιωματούχων και μελών των οικογενειών τους. Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, σε περίπτωση που κάποιο από αυτά τα άτομα θεωρήσει ότι παραβιάζεται κάποιο δικαίωμά του μπορεί να προσβάλει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με προσφυγή στα εθνικά δικαστήρια και εάν δεν ικανοποιηθεί να προχωρήσει στη λήψη δικαστικών μέτρων ακόμα και σε διεθνείς δομές.

Άννα Μισιαούλη

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.