Αμείωτη η διπλωματική ένταση Ελλάδας – Τουρκίας – Λιβύης

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Κυπριακό ως πρόσχημα επιθετικότητας

 

Οι διπλωματικές φωτιές που άναψε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν λένε να σβήσουν καθώς η Αθήνα απελαύνει τον Λίβυο πρέσβη και ανταλλάζει κατηγορίες με την Άγκυρα. Το όλο ζήτημα περιπλέκει η ρευστή πολιτική κατάσταση στη Λιβύη στην οποία εμπλέκονται και αντιτιθέμενα ευρωατλαντικά συμφέροντα, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία ρίχνει ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη λύση του Κυπριακού, το οποίο εντάσσει στο όλο σκηνικό.

Χθες από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως ένα άκυρο έγγραφο χωρίς καμία ισχύ το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης για τον προσδιορισμό θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο. Επιπλέον, υποστήριξε πως τα κείμενα πρόκειται να ακυρωθούν «όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση». Ακόμη είπε πως στη «Λιβύη δεν υφίσταται μία κυβέρνηση με αρραγές μέτωπο που μπορεί να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της, ενώ μίλησε για διεθνή στήριξη της Ελλάδας.

Έφυγε ο πρέσβης, έρχεται ο Σάλεχ

Υπενθυμίζουμε πως χθες απελάθηκε και επισήμως από την Αθήνα ο Λίβυος πρέσβης καθώς δεν παρουσίασε, όπως του ζητήθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ. Το επιχείρημα της επίσκεψης Σαλέχ ως δείγμα της πολιτικής ρευστότητας στη Λιβύη η οποία δύναται να ακυρώσει τη συμφωνία, χρησιμοποίησε και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Πράγματι από την επέμβαση ΝΑΤΟ και ΕΕ το 2011 στη Λιβύη, η χώρα παραμένει σε καθεστώς εμφυλίου πολέμου. Η Κυβέρνηση Εθνικού Συμφώνου την οποία στηρίζει η Τουρκία αλλά και η Ιταλία αναγνωρίζεται και από τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Μάλιστα χθες, ερωτηθείς, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο είπε πως η κυβέρνηση της Λιβύης «αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και ο κ. Σαράζ (σ.σ. πρωθυπουργός της χώρας) είναι συνεργάτης μας και έχουμε επαφή μαζί του». Ωστόσο το τελευταίο διάστημα ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Αίγυπτος φαίνεται να φλερτάρουν με το αντίπαλο στρατόπεδο στη χώρα, αυτό του στρατάρχη Χαφτάρ. Σε αυτές τις δυναμικές πλέον φαίνεται να εισέρχεται τουλάχιστον η κυβέρνηση της Ελλάδας.

Πάντως από πλευράς ΕΕ, ο κ. Στάνο δήλωσε χθες πως θα εξετάσουν πρώτα το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο βρίσκεται στα χέρια τους, και θα προχωρήσουν σε εκτιμήσεις αργότερα.

Το Κυπριακό στη μέση

Στο μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως θα υπέγραφαν και με την Ελλάδα μια παρόμοια συμφωνία, ωστόσο όχι με την «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Αν στο μέλλον υπάρξει μια συμφωνία για το Κυπριακό ασφαλώς και με αυτούς μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο» είπε. Μάλιστα, μιλώντας για τις προσπάθειες επίλυσης είπε πως ξόδεψαν μεγάλη ενέργεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. «Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν στήριξε την όλη προσπάθεια. Το 2017, μόνον η Τουρκία επέδειξε εποικοδομητική προσέγγιση. Αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει σοβαρές συνέπειες και στη γύρω περιοχή», είπε σε δημοσιογράφους στη Ρώμη.

Δημήτρης Παλμύρης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy