Αμερικανικές εταιρείες στρέφονται προς Τουρκία και Ρώσοι πολίτες σε τουρκικές τράπεζες, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ

SOCHI, RUSSIA - OCTOBER 22, 2019: Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (L) and Russia's President Vladimir Putin shake hands during a meeting to discuss situation in Syria. Mikhail Metzel/TASS Ðîññèÿ. Ñî÷è. Ïðåçèäåíò Òóðöèè Ðåäæåï Òàéèï Ýðäîãàí è ïðåçèäåíò Ðîññèè Âëàäèìèð Ïóòèí (ñëåâà íàïðàâî) âî âðåìÿ âñòðå÷è ïî âîïðîñàì ñèðèéñêîãî óðåãóëèðîâàíèÿ. Ìèõàèë Ìåòöåëü/ÒÀÑÑ

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, άλλαξε και τα εμπορικά ισοζύγια, ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα Γενί Σιαφάκ ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Jeffry Flake λέγοντας ότι 5.000 περίπου Αμερικανικές εταιρείες που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, εξαιτίας και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, αναζητούν νέους προορισμούς.

Πρόσθεσε ότι στις εταιρείες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που αναζητούν νέους προορισμούς, τους υποδεικνύεται η Τουρκία ως τέτοιος.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Σιαφάκ αναφέρει ότι μετά από έκκληση στις εταιρείες αυτές να στραφούν προς την Τουρκία, άρχισε να εντείνεται και η κινητικότητα μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου.

Σύμφωνα με τον Flake, η πρώτη σημαντική επίσκεψη από αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία αυτή τη βδομάδα. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αμερικανικών Εταιρειών (AmCham) Τουρκίας, Τανκούτ Τουρνάογλου και ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, Myron Brilliant αναμένεται να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Τουρκία αυτή τη βδομάδα.

Εξάλλου, ο Τανκούτ Τουρνάογλου δήλωσε ότι υπό το φως των περιφερειακών εξελίξεων, θα επισκεφθούν την Τουρκία μαζί με τον Myron Brilliant για να αξιολογήσουν τις οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Ο κ. Τουρνάογλου είπε ότι ο Σύνδεσμος Αμερικανικών Εταιρειών (AmCham) Τουρκίας που εκπροσωπεί 110 εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ και διαθέτουν επενδύσεις 50 δισ. δολάρια στην Τουρκία, θα συνεχίσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να καταστεί η Τουρκία περιφερειακό κέντρο.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία από την Τουρκία, που αποτελείται από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, μέλη του Κοινοβουλίου και επιχειρηματίες, μετέβη χθες στις ΗΠΑ όπου θα παραμείνει μέχρι τις 18 Μαρτίου για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών. Η επίσκεψη διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, σε συντονισμό με την Ένωση Εξαγωγέων Τουρκίας.

Η αντιπροσωπεία θα έχει εμπορικές και διπλωματικές επαφές στην Ουάσιγκτον και στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν στις διμερείς εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Θα πραγματοποιήσει επίσης συναντήσεις με Τούρκους και Αμερικανούς επιχειρηματίες και θα επισκεφθεί τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Υπουργό Εμπορίου και το Εμπορικό Επιμελητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον τραπεζικό τομέα, γράφει ότι μετά την ανακοίνωση κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αρκετοί Ρώσοι πολίτες που προσφυγοποιήθηκαν στην Τουρκία, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες στην χώρα, τόσο για να μπορέσουν να επιβιώσουν όσο και για να καταθέσουν τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και αιτήματα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε τουρκικές τράπεζες από Ρώσους πολίτες.

Επικαλούμενη πληροφορίες, η ιστοσελίδα γράφει ότι αρκετές τράπεζες προχωρούν στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε Ρώσους πολίτες σε ΤΛ, ενώ καμιά τράπεζα δεν αποδέχεται το άνοιγμα λογαριασμών σε Ρούβλια.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.