Άμεση ανάγκη για αίμα – Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία από το Υπ. Υγείας

Σε οριακό σημείο είναι η επάρκεια αίματος, τόνισε ο πρόεδρος του παγκύπριου αντιαναιμικού συνδέσμου Μίλτος Μιλτιάδους, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αίματος για μεταγγίσεις.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι αυτό το διάστημα υπάρχει μεγάλος αριθμός αναβολών μεταγγίσεων ή περιπτώσεις υπομεταγγίσεων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ατόμων με θαλασσαιμία, να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής και να δυσκολεύεται η καθημερινότητά τους. Όπως είπε, προκύπτουν 100-120 αναβολές μεταγγίσεων ή περιπτώσεις υπομετάγγισης την εβδομάδα. Σημείωσε ότι γύρω στα 300-400 άτομα με θαλασσαιμία (συνολικά είναι 650 άτομα) κάνουν μεταγγίσεις αίματος την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι 100-120 αναβολές την εβδομάδα που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα, αντιστοιχούν σε μεγάλο ποσοστό των συνολικών μεταγγίσεων που γίνονται.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι για τα άτομα με θαλασσαιμία το αίμα είναι η μοναδική μέθοδος θεραπείας. Εξήγησε ότι η αναβολή μετάγγισης ή η υπομετάγγιση έχει επιδράσεις στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον των ατόμων με θαλασσαιμία, αλλά και άμεσες συνέπειες στην υγεία τους όπως αρρυθμίες και φαινόμενα υποξείας.

Ο κ. Μιλτιάδους τόνισε ακόμα ότι η θαλασσαιμία χρειάζεται το 35% της ποσότητας αίματος που συλλέγεται στην Κύπρο από τα κέντρα αιμοδοσίας. Το άλλο 65%, πρόσθεσε, αφορά χειρουργεία και άλλες αιματολογικές εξετάσεις που επηρεάζονται από τις ελλείψεις αίματος. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το αίμα βρίσκεται στην καρδιά όλων των υπηρεσιών υγείας, λέγοντας ότι αν αφαιρεθεί ή αν χαλάσει αυτό το «εσωτερικό γρανάζι» τότε οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για όλο το σύστημα υγείας.

Ο πρόεδρος του παγκύπριου αντιαναιμικού συνδέσμου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που διαχρονικά στηρίζουν την αιμοδοσία, να πάνε για ακόμη μια φορά να δώσουν αίμα, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος. Σημείωσε ότι η αιμοδοσία στην Κύπρο είναι μεν παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του συστήματος των αιμοδοσιών.

Υπευθυμίζεται ότι η 8η Μαΐου είναι η παγκόσμια μέρα θαλασσαιμίας.

Έκκληση για αιμοδοσία από το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας μέσω του Κέντρου Αίματος απευθύνει έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία, αφού οι ανάγκες σε αίμα είναι αυξημένες.

Ως εκ τούτου, το Κέντρο Αίματος καλεί τους αιμοδότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για αιμοδοσία. Οι σταθμοί αιμοδοσίας και οι ώρες λειτουργίας ως ακολούθως:

Λευκωσία
Σταθμός Αιμοδοσίας – 1ος όροφος Κέντρου Υγείας Έγκωμης
Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκου Κρανιδιώτη και Μακεδονίας Γωνία, Έγκωμη

(πλησίον υπεραγοράς ΆλφαΜέγα)
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30 π.μ. – 8:00 μ.μ.
Σάββατο 8:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.
Τηλέφωνο: 22809098, 22809052, 22809048

Λεμεσός
Σταθμός Αιμοδοσίας – Αίθουσα Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Χαβούζας
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30 π.μ. – 8:00 μ.μ.

Σάββατο 8:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.
Τηλέφωνο: 96651547

Λάρνακα
Σταθμός Αιμοδοσίας – 3ος όροφος νέας πτέρυγας Γενικού Νοσοκομείου
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30 π.μ. – 3:00 μ.μ.

Σάββατο 8:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.
Τηλέφωνο: 24800402

 

Πάφος
Παρασκευή 4:30μ.μ στο Οίκημα Μούταλλου
Κυριακή 12:00μ.μ -2:00 μ.μ Αναβαργός

Αμμόχωστος
Σταθμός Αιμοδοσίας – Οίκημα πρώην συνεργατικής απέναντι από την Εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30 π.μ. – 3:00 μ.μ.

Σάββατο 8:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.

(Τηλέφωνο: 96651537)

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.