Άμεση ανάγκη η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και η προστασία των θυμάτων

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις 9 Φεβρουαρίου υιοθέτησε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2011/36/ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της. Στο κείμενο υπάρχουν σημαντικές αναφορές τις οποίες η ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ στηρίζει ένθερμα, όπως η έκκληση για επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί το εργαλείο για ολιστική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και στηρίχθηκε στην Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (CETS No 197, 2005). Θετικές είναι επίσης οι προτάσεις για ενίσχυση των δικαιώματα των θυμάτων, αλλά και για πρόληψη και πάταξη του φαινομένου.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναγνώριση των αιτιών που ενισχύουν το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων, όπως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Ορθά αναφέρεται στην έκθεση πως το φαινόμενο “της εμπορίας ανθρώπων” αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό φαινόμενο που πηγάζει από τις ταξικές- οικονομικές- φυλετικές και έμφυλες ανισότητες. Επίσης, εύστοχα επισημαίνεται πως εάν επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να επιλύσουμε τις αιτίες που το δημιουργούν και όχι να προσφεύγουμε, μονάχα, σε εύκολες λύσεις επιβολής κυρώσεων.

Στην έκθεση καλείται η Κομισιόν και τα κράτη μέλη να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουν σε σημαντικό βαθμό την εμπορία ανθρώπων. Δυστυχώς, οι εν λόγω προτάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ολοκληρωτικά το πρόβλημα λόγω των υπόλοιπων πολιτικών που προωθούνται από την ΕΕ. Για την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωτική πάταξη του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και πραγματική προστασία των θυμάτων, εάν δεν παλέψουμε ταυτόχρονα για τον τερματισμό των πολέμων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, καθώς και για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης του ανθρώπου. Γι΄αυτό η ομάδα της Αριστεράς υπερψήφισε την πρόταση τονίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας ώστε η ΕΕ να αλλάξει πλεύση και να οικοδομηθεί η Ευρώπη της αλληλεγγυής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το μέλος της Ομάδας, ευρωβουλευτής María Eugenia Rodríguez Palop «Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα από τα πιο απεχθή εγκλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν το 75% των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια, κυρίως για σεξουαλική εκμετάλλευση. Ωστόσο, μιλάμε επίσης για δουλεία σε αγροκτήματα και σε σπίτια ανθρώπων, καθώς και για καταναγκαστική επαιτεία και παραβατικότητα. Δέκα χρόνια μετά την έγκριση της οδηγίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η εφαρμογή της ήταν πολύ κακή, με πολλά από τα θύματα να παραμένουν αόρατα χωρίς ουσιαστικά τίποτα να τους παρέχει προστασία».

Η έκθεση υιοθετήθηκε με 571 ψήφους υπερ, 61 κατά και 59 αποχές.

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy