Άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος απαιτεί η Βουλή

Φόβοι για κουκούλωμα από την κυβέρνηση του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων

Άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, χωρίς την επικάλυψη στοιχείων με μαύρο χρώμα όπως έγινε με το πόρισμα Καλογήρου, απαιτεί η Βουλή με ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι. Αντίθετα, ο ΔΗΣΥ τάχθηκε εναντίον, ενώ ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία και ΕΛΑΜ τήρησαν αποχή.

Το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού υπέδειξε ότι το θέμα δεν αφορά τη Νομική Υπηρεσία ή/και τα πρόσωπα τα οποία τη στελεχώνουν, αλλά σχετίζεται με την ανησυχία ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να εργαλειοποιήσει τις διαδικασίες, προκειμένου να κουκουλώσει το σκάνδαλο. Επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο έχει εκθέσει την Κύπρο διεθνώς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει «χρυσά» διαβατήρια σε εγκληματικά στοιχεία, δικτάτορες και λαμόγια παγκόσμιας εμβέλειας.

«Γέμισαν τις τσέπες τους και άδειασαν από αξιοπρέπεια την Κυπριακή Δημοκρατία», υπέδειξε χαρακτηριστικά ο Αρ. Δαμιανού. Υπενθύμισε επίσης ότι υπάρχει θεσμική εμπλοκή, αφού τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου συνδέονται με γραφεία τα οποία λειτούργησαν ως μεσάζοντες. Ακόμη, επεσήμανε ότι υπάρχει αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφερόντων, αφού τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας διατέλεσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και συμμετείχαν σε συνεδρίες στις οποίες εγκρίθηκαν «χρυσά» διαβατήρια.

Από τη πλευρά του ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η νομοθεσία προνοεί τη δημοσιοποίηση τους πορίσματος. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να μην περιβάλει την Ερευνητική Επιτροπή με την εξουσία δημοσιοποίησης του πορίσματός της. Επεσήμανε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο, αφού όλα τα προηγούμενα πορίσματα Ερευνητικών Επιτροπών δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτούσια, χωρίς φιλτράρισμα και χωρίς επικαλύψεις.

Σημειώνεται ότι με το ψήφισμα η Βουλή ζητά την άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος. Καλούνται επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας να απέχουν από την αξιολόγηση πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής καθώς και των εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που παραπέμπουν σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού και οι δύο διατέλεσαν υπουργοί και συμμετείχαν σε συνεδρίες στις οποίες εγκρίθηκαν παράνομα ή/και παράτυπα «χρυσά» διαβατήρια και ως εκ τούτου στερούνται αντικειμενικής αμεροληψίας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.