Άμεση εργοδότηση του συνόλου των φοιτητών στα ΜΙΕΕΚ – Προοπτικές και ανάγκη για επέκταση των Ινστιτούτων

Υπάρχουν οι προοπτικές, η ανάγκη, αλλά και η κατάλληλη υποδομή για επέκταση των Ινστιτούτων

Είναι κοινή αναγνώριση πως στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) γίνεται πολύ καλή δουλειά, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι των προγραμμάτων να εργοδοτούνται άμεσα στον κλάδο φοίτησής τους.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον διευθυντή Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Ηλία Μαρκάτζιη, επιτυγχάνεται η άμεση εργοδότηση του 100% των αποφοίτων ΜΙΕΕΚ, στις πλείστες των περιπτώσεων πριν ακόμη ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους.

«Τα ΜΙΕΕΚ αποτελούν έναν πολύ σημαντικό θεσμό», τόνισε, για να σημειώσει πως ως αποτέλεσμα της ποιότητας και του επιπέδου των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν, «είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να εντοπιστεί απόφοιτος των ΜΙΕΕΚ ο οποίος δεν έχει βρει εργασία».

Την καλή δουλειά που γίνεται στα ΜΙΕΕΚ εξήρε και ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ, Αντρέας Κλεάνθους, ο οποίος επεσήμανε πως τα προγράμματα αυτά έχουν άμεση σχέση και αντιστοιχία με την αγορά εργασίας και γι’ αυτό επιτυγχάνεται ένα πολύ υψηλό ποσοστό εργοδότησης των αποφοίτων.

Υπογράμμισε ότι βλέποντας τα αποτελέσματα αυτά, «τους ζητούμε διαχρονικά να δημιουργήσουν κι άλλες ειδικότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας». Ωστόσο, πρόσθεσε, «για κάποιο λόγο δεν τα προωθούν».

Ο κ. Κλεάνθους ανάφερε πως την ίδια στιγμή βλέπουμε κολέγια ιδιωτικά να δημιουργούν κλάδους οι οποίοι έχουν ζήτηση και να απορροφούν τους υποψήφιους φοιτητές, ενώ αυτοί θα μπορούσαν πολύ εύκολα να απορροφηθούν από τα ΜΙΕΕΚ, αν υπήρχαν οι κλάδοι. Σημείωσε πως αυτό δεν είναι δύσκολο αλλά ούτε και δαπανηρό να γίνει, «μιας και στις Τεχνικές Σχολές υπάρχει ήδη η κατάλληλη υποδομή, αλλά δυστυχώς τα απογεύματα μένει αναξιοποίητη».

Κλήθεις να απαντήσει πώς σχεδιάζει το ΥΠΠΑΝ να προβάλει και να προσελκύσει κόσμο στα ΜΙΕΕΚ, ο κ. Μαρκάτζιης σημείωσε στη «Χαραυγή» ότι το υπουργείο διαχρονικά σχεδιάζει εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, για τη σημασία ολόκληρου του θεσμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένου του θεσμού των ΜΙΕΕΚ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κλάδων, επεσήμανε πως στόχος της Διεύθυνσης των ΜΙΕΕΚ είναι η συνεχής δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών στη βάση των αναγκών της αγοράς εργασίας, έτσι ώστε οι απόφοιτοι των ΜΙΕΕΚ να ενσωματώνονται άμεσα και αποτελεσματικά σε αυτή.

Στην αυριανή κυριακάτικη έκδοση της «Χαραυγής» ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, απαντά αναλυτικά για όλα όσα απασχολούν τις Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Τι είναι τα ΜΙΕΕΚ

Τα ΜΙΕΕΚ είναι δωρεάν προγράμματα σπουδών διετούς διάρκειας και προσφέρονται στις εγκαταστάσεις Τεχνικών Σχολών της επαρχίας Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου.

Η φοίτηση διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο και περιλαμβάνει τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα, ενώ προβλέπεται πρακτική εξάσκηση στη βιομηχανία διάρκειας έξι εβδομάδων για κάθε έτος σπουδών.

Τα προγράμματα διεξάγονται σε απογευματινό και βραδινό χρόνο (πέντε μέρες την εβδομάδα, ΔευτέραΠαρασκευή).

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy