Άμεση η σχέση της CIA με την απόφαση και υλοποίηση του πραξικοπήματος

Στο Φάκελο της Κύπρου τεκμηριώνεται η εμπλοκή της CIA στο πραξικόπημα και αποδίδονται ευθύνες και για την εισβολή

Η άμεση σχέση της CIA, τόσο με την απόφα- ση, όσο και με την υλοποίηση του πραξικοπήματος, αποδεικνύεται με τις αναφορές στο Φάκελο της Κύπρου που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη. Στον πρώτο τόμο, περιλαμβάνεται συγκεκριμένη αναφορά που τιτλοφορείται “Συμμετοχή Ξένων Δυνάμεων στην Απόφαση για Πραξικόπημα και στην Υλοποίησή της”, όπου καταγράφεται ότι, σύμφωνα με την κατά- θεση σε Υποεπιτροπή του Κογκρέσου του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα κατά το 1974, Χένρι Τάσκα, ο δικτάτορας Ιωαννίδης διατηρούσε άμεση επαφή με τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα. Η κατάθεση Γκιζίκη επιβεβαιώνει την κατάθεση Τάσκα, αναφέρεται στο Φάκελο της Κύπρου.


Στην κατάθεσή του ο Γκιζίκης αναφέρει ότι ο Ιωαννίδης, για να κάμψει τους ενδοι- ασμούς των Γκιζίκη, Μπονάνου και Ανδρουτσόπουλου, τους ανέφερε ότι είχε: «… συνεχείς και έντονες υποσχέσεις και εγγυήσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους και δη από τας ΗΠΑ… ότι σε περίπτωση πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου η Τουρκία δεν θα επενέβαινε». Ως ενισχυτικό αναφέρεται συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομικών (1969-1973) της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί Νίξον, Ευγένιου Ρωσσίδη. Η συνέντευξη δόθηκε στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Καθημερινή» στην Ουάσινγκτον, Αλ. Παπαχελά, και δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουλίου 1987.

Στη συνέντευξή του ο Ευ. Ρωσσίδης αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του State Department σε δήλωσή του, δημοσιευμένη σε πρωτοσέλιδο των New York Times, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμα αποφασίσει «ποια από τις δύο κυβερνήσεις (Μακαρίου ή Σαμψών) αναγνωρίζουν, αλλά κλίνουν υπέρ της “Κυβέρνησης Σαμψών”». Έχοντας τα παραπάνω ενώπιόν της, η Επι- τροπή του ελληνικού κοινοβουλίου για το Φάκελο της Κύπρου σημειώνει ότι ”σαφώς τεκμαίρεται ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν ενεργά στη λήψη της απόφασης για ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, διαβεβαιώνοντας τον Ιωαννίδη ότι δεν θα επενέβαινε η Τουρκία και ότι γι’ αυτές θα ήταν επιθυμητή η απομάκρυνση του Μακαρίου από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί ήταν επικίνδυνος για την ασφάλεια της Δύσης, αφού ο ίδιος ο Κίσιγκερ τον είχε αποκαλέσει «Κάστρο της Μεσογείου»”.

Η Επιτροπή καταλογίζει ευθύνες στις ΗΠΑ για την επίμονη άρνησή τους, όπως αναφέρεται στο Φάκελο Κύπρου, “να αποτρέψουν την εκδήλωση του πραξικοπήματος”. Σημειώνεται ότι η άρνηση εδραίωσε στον Ιωαννίδη την πεποίθη- ση “ότι είχε το πράσινο φως των ΗΠΑ για την ανατροπή του Μακαρίου”.


Ταυτόχρονα διατυπώνονται ευθύνες εκ μέ- ρους των ΗΠΑ για την τουρκική εισβολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φάκελο γίνεται αναφορά ότι το πόρισμα δεν ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων και τα κόμματα δεν συμφώνησαν σε ενιαία προσέγγιση. Συγκεκριμένα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν αντίθετοι στην απόδοση ευθυνών στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, την οποία ”χαρακτηρίζουν ως αμέλεια”, αναφέρεται στο Πόρισμα.

Άννα Μισιαούλη

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.