Άμεση οικονομική στήριξη των επηρεαζόμενων κατοίκων Πισσουρίου

Η Επιτροπή Εσωτερικών θα παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει το συντομότερο δυνατό

 

Βοήθεια έτσι ώστε να ζητηθεί από τις τράπεζες μια απόφαση για όλους τους πληγέντες της περιοχής της κατολίσθησης στο Πισσούρι, όσον αφορά διευκολύνσεις για τα δάνειά τους, ζητούν κάτοικοι της περιοχής από τη Βουλή, ενώ ο κοινοτάρχης Πισσουρίου εκφράζει ανησυχία για τυχόν καθυστερήσεις στα έργα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του υπεδάφους στην κοινότητα Πισσουρίου συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών την Πέμπτη, με τον κοινοτάρχη του χωριού, Λάζαρο Λαζάρου, να προειδοποιεί ότι η όποια καθυστέρηση στα έργα μπορεί να οδηγήσει σε χειροτέρευση της κατάστασης.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των εργασιών σταθεροποίησης των καθιζήσεων και υποχωρήσεων του υπεδάφους στην περιοχή «Λίμνες» στην κοινότητα, ένα έργο που θα στοιχίσει γύρω στα 30 εκατ. ευρώ. Λόγω του ύψους της δαπάνης, τη δεύτερη φάση θα ολοκληρώσουν τα Δημόσια Έργα.

Πάνω από 20 οικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες και έχει ζητηθεί από τους κατοίκους να τις εγκαταλείψουν, αλλά έχουν επηρεαστεί συνολικά 250 οικίες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ομάδας Πρωτοβουλίας, Γεωργία Έλληνα Ζώη, έθεσαν δύο ζητήματα. Ζήτησαν βοήθεια ώστε να ζητηθεί από τις τράπεζες μια απόφαση συνολικά για όλους τους πληγέντες της περιοχής της κατολίσθησης στο Πισσούρι, αφού πολλοί έφυγαν από τα σπίτια τους και ενοικιάζουν, αλλά η δόση τους τρέχει. Επίσης, να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταλελειμμένων κατοικιών, που είναι βορά στις ορέξεις των ληστών, αφού η Αστυνομία «αρνείται να παρέμβει στην ουσία».

Γνωμάτευση από τη Γ. Εισαγγελία για οικονομική βοήθεια

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει το συντομότερο δυνατό με τη συνέχιση της συζήτησής του.

Πρόσθεσε ότι ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε και το θέμα της οικονομικής στήριξης των κατοίκων της κοινότητας, η οποία αποφάσισε να ζητήσει γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία, όσον αφορά την παραχώρηση ανθρωπιστικής βοήθειας, υπό τη μορφή εφάπαξ ποσού στους επηρεαζόμενους. Εξέφρασε την άποψη ότι οι επηρεαζόμενοι πρέπει να λάβουν οικονομική βοήθεια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.