Άμεση συνάντηση με την Υπ. Εργασίας ζητά η ΕΚΥΣΥ – Πολλά, σοβαρά και χρόνια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι

Με νέα της επιστολή στις 26 Νοεμβρίου επανήλθε η ΕΚΥΣΥ ζητώντας άμεση συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας για συζήτηση των προβλημάτων που παραμένουν άλυτα για αρκετό χρονικό διάστημα και επηρεάζουν αρνητικά τους ηλικιωμένους.

Η ΕΚΥΣΥ επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά στην επιστολή της ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας  4 Δεκεμβρίου 2019 για την αύξηση της χορηγίας σε όσους λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2020.

Η Οργάνωση ζητά ενημέρωση για το τι προτίθεται το Υπουργείο Εργασίας να κάνει και με ποιο τρόπο θα παραχωρηθεί η αύξηση αυτή ενώ αναφέρει ότι έχει  δημοσιευθεί κατά γενικό τρόπο σε Μέσα Μαζικής  Ενημέρωσης ότι θα παραχωρηθεί η αύξηση με βάση το κονδύλι ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ που είναι στους προϋπολογισμούς του 2020.

Επιπρόσθετα, η ΕΚΥΣΥ επιθυμεί να συζητήσει με την Υπουργό σχετικά και με άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και τα οποία περιλαμβάνονται στη επιστολή της ημ. 17 Νοεμβρίου 2020 και στο Υπόμνημα που ενέκριναν τα Συνέδρια της Οργάνωσης και το οποίο στάληκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, τίθεται το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τον τρόπο εξέτασης των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας (Ιανουάριος 2018) αναφορικά με τους τόκους οι οποίοι  μετά  το 2014 σταδιακά έχουν σχεδόν καταργηθεί αλλά παρόλα αυτά η αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας  θεωρεί την σχεδόν κατάργηση τους ή τη σημαντικότατη μείωσή τους ως αποξένωση καταθέσεων με αποτέλεσμα να τις απορρίπτει.

Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση που είχε η ΕΚΥΣΥ με την Υπουργό Εργασίας στις 19ης Δεκεμβρίου 2019 στην οποία παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής και αλλά διευθυντικά στελέχη, η Υπουργός έδωσε οδηγίες να εξεταστούν οι αιτήσεις λαμβάνοντας υπόψη ότι η  μείωση του σημερινού συνολικού τόκου που φαίνεται από στοιχεία των τραπεζών οφείλεται στη σημαντική μείωση ή και κατάργηση σχεδόν του επιτοκίου και όχι στην προσπάθεια αποξένωσης  των καταθέσεων από μέρους του χαμηλοσυνταξιούχου.

Παρόλα αυτά, δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρόλο που η ΕΚΥΣΥ είχε συνάντηση και τηλεφωνική επικοινωνία αρκετές φορές με στελέχη του Υπουργείου, οι αιτήσεις  δεν έχουν εξεταστεί, ούτε έχουν πάρει γραπτή απάντηση οι αιτητές ενώ έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεών τους.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι δεν έχουν πληρωθεί όλοι οι όμηροι του πολέμου του 1974 ούτε οι συνταξιούχοι με κοινωνική σύνταξη ούτε και συνταξιούχοι που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις αιτήσεις τους και υπηρέτησαν με πρόσθετη θητεία στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο του 1974, όπως ήταν η δέσμευση της Υπουργού Εργασίας προς την ΕΚΥΣΥ αλλά και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου

στις αρχές του 2020.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.