Ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης Διάσωση-1: «Ευλογία η διάσωση μιας ζωής»

Έλα στο Google News

«Θα είναι μεγάλη ευλογία να καταφέρω να σώσω μια ζωή». Αυτό είναι το πνεύμα που διακατέχει την ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης Κύπρου ΔΙΑΣΩΣΗ-1, όπως εκφράστηκε στο ΚΥΠΕ από τον Πρόεδρο της Ομάδας και επί 21 χρόνια εθελοντή Γιώργο Μιχαήλ.

Η Ομάδα Διάσωση-1 είναι μια εθελοντική διασωστική οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα η οποία ιδρύθηκε το 2018 με έδρα την Λεμεσό. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαήλ, τα 40 άτομα που απαρτίζουν την Ομάδα είναι αφοσιωμένοι εθελοντές, πρόθυμοι και έτοιμοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όταν χρειαστεί, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Μιλώντας με το ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαήλ είπε πως η ομάδα αποτελείται από διασώστες, οι οποίοι έλαβαν εκπαίδευση σε διάφορους τομείς, όπως παροχή Α΄ Βοηθειών και διάσωση ανθρώπων σε περιπτώσεις πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών, σε περιπτώσεις ορεινής διάσωσης καθώς παροχή υπηρεσιών εντοπισμού προσώπων που δηλώνονται ως ελλείποντα. Οι εθελοντές της ομάδας, όπως είπε, έχουν επίσης εκπαιδευτεί στη κατάσβεση πυρκαγιών.

Ερωτηθείς με ποια αφορμή ξεκίνησαν την Ομάδα, ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στο μεγάλο πάθος των ιδρυτών της για τον εθελοντισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι μέσα στο DNA μας να βοηθάμε και να προσφέρουμε. «Η ιδέα ήταν αρχικά να ιδρύσουμε μια ομάδα και να βοηθάμε τον κόσμο», είπε και σημείωσε πως αυτή η ανάγκη για προσφορά είναι τόσο απλή που δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξηγήσεις.

Συνέχισε λέγοντας πως ο βασικός τομέας δραστηριοποίησης της ομάδας οι δασικές πυρκαγιές, για την κατάσβεση των οποίων και τη συμβολή τους στις προσπάθειες που έχουν να κάνουν με τις φωτιές στα δάση έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επίσης, βασική δραστηριότητα τους και ρόλος τους είναι η παροχή βοήθειας για απεγκλωβισμό ατόμων σε περιπτώσεις σεισμών και πλημμυρών, η συμβολή τους στον εντοπισμό ελλειπόντων προσώπων. Παράλληλα, η Ομάδα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες πρώτων Βοηθειών σε εκδηλώσεις και διοργανώσεις Δήμων και διάφορων Οργανισμών, όπως για παράδειγμα σε διοργανώσεις δρομικών, ποδηλατικών ή άλλων μαζικών αγώνων.

«Όλα τα μέλη της ομάδας είναι εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα στην παροχή Πρώτων Βοηθειών και ο ρόλος μας είναι να είμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στους επαγγελματίες παροχών Πρώτων Βοηθειών», είπε και απαντώντας για τις σχέσεις της ομάδας με την Πολιτική Άμυνα, ανέφερε πως η συνεργασία είναι στενή.

Ερωτηθείς στα τρία χρόνια της δραστηριοποίησης της Ομάδας, ποιες ήταν οι πιο συχνές κλήσεις για παροχή βοήθειας που είχαν, ο κ. Μιχαήλ είπε πως έχουν κληθεί αρκετές φορές από την Αστυνομία για να συμβάλουν στις προσπάθειες της Δύναμης για εντοπισμό προσώπων που είχαν χαθεί. Επίσης, συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης 3 πυρκαγιών καθώς και κάλυψαν από θέμα παροχής Πρώτων Βοηθειών αρκετές διοργανώσεις αγώνων.

Ο κ. Μιχαήλ σημείωσε πως η ομάδα έχει πιστοποιηθεί από το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού ώστε να μπορεί να έχει επίσημο ρόλο και να δικαιούνται οι διάφορες άλλες υπηρεσίες, Δήμοι, Κοινότητες και Οργανισμοί να τους καλούν για βοήθεια ή να ζητούν τις υπηρεσίες τους. Για να λάβουν την πιστοποίηση αυτή, εξήγησε, η Ομάδα πέρασε από εκπαίδευση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και από το Τμήμα Δασών.

Παράλληλα, μέλη της ομάδας βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο συνεργασίας με εθελοντική διασωστική ομάδα της Ελλάδας, ώστε να λάβουν εκπαίδευση για την ορεινή διάσωση και μια πιο εξειδικευμένες Πρώτες Βοήθειες.

Ερωτηθείς αν η Ομάδα είναι ανοικτή για νέα μέλη, ο κ. Μιχαήλ απάντησε θετικά λέγοντας πως όσοι επιθυμούν να γραφτούν στην Ομάδα μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ομάδα, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://rescue1cy.com/

Πρόσθεσε πως επόμενος στόχος της Ομάδας Διάσωση-1 είναι η δημιουργία παραρτήματος αρχικά στη Λευκωσία και σιγά σιγά και σε άλλες πόλεις.

Μεγάλο ωστόσο πρόβλημα αποτελεί, όπως είπε, το οικονομικό καθώς η ομάδα στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου από την οικονομική ενίσχυση των ιδίων των μελών της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το κράτος είναι απών. Σημείωσε πως η Ομάδα προσπαθεί να βρει κάποιου είδους χορηγούς ή οικονομικούς υποστηριχτές, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως η μεγαλύτερη βοήθεια που λαμβάνει η Ομάδα, τόσο σε θέματα εκπαίδευσης όσο και σε αλλιώς, προέρχεται από τις Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε θέματα εθελοντισμού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.