Αμετανόητος Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο: «Γελοία η παραπομπή μου-Εγώ δεν θέλω βία»

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ευθυγραμμισμένος με τα επιχειρήματα του FOX και άλλων συντηρητικών υποστηρικτών του, δήλωσε ότι η ομιλία του την περασμένη Τετάρτη δεν περιείχε κάτι, που να εξωθούσε σε βία και πως αντίθετα οι προσπάθειες των Δημοκρατικών να τον αποπέμψουν και των εταιρειών τεχνολογίας να τον «φιμώσουν», προκαλούν την οργή των υποστηρικτών του και τους εξωθούν σε βία.

Αυτό που ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ως «απολύτως αρμόζον» στην ομιλία του ήταν η πρόσκληση στους οπαδούς του να πάνε στο Καπιτώλιο «και να πολεμήσουν σαν στη κόλαση».

Μιλώντας στο προαύλιο του Λευκού Οίκου και λίγο αργότερα στη Βάση Άντριους, λίγο πριν αναχωρήσει για το Τέξας – όπου θα επιθεωρήσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό – ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ απέφυγε μεν να απαντήσει στο ερώτημα αν προτίθεται να παραιτηθεί, ωστόσο υποστήριξε ότι η κίνηση για την αποπομπή του προκαλούν μεγάλο θυμό στους υποστηρικτές του.

«Αυτή η απαγγελία κατηγοριών προκαλεί τεράστιο θυμό και το κάνεις, είναι πραγματικά τρομερό πράγμα… Το ότι η Νάνσι Πελόσι κι ο Τσακ Σούμερ  συνεχίζουν σ’ αυτό το δρόμο, νομίζω ότι προκαλεί τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα μας και προκαλεί τεράστιο θυμό. Δεν θέλω καμία βία», είπε.

Παράλληλα, κατηγόρησε Δημοκρατικούς πολιτικούς για όσα έλεγαν το καλοκαίρι στις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς.

Αυτή την ώρα διεξάγεται συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για το θέμα της παραπομπής του Προέδρου κι αργότερα θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια ψήφισμα που θα καλεί τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος, για την καθαίρεση του Προέδρου Τραμπ από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με δεδομένο ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ θα αρνηθεί, αύριο θα τεθεί στη Βουλή το θέμα της παραπομπής του σε δίκη με το ερώτημα της αποπομπής, επειδή υποκίνησε εξέγερση. Η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη ή τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ωστόσο, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία – που θα δικάσει τον Τραμπ – αρνείται να συγκαλέσει το σώμα (είναι σε διακοπές) προς της 19ης Ιανουαρίου, μία μέρα πριν την ορκωμοσία του Προέδρου Μπάιντεν.

Για να καθαιρεθεί ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ απαιτείται πλειοψηφία 2/3. Ωστόσο θα είναι ο πρώτος στην ιστορία που θα παραπεμφθεί δύο φορές σε δίκη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.