Αμεταρρύθμιστοι μεταρρυθμιστές

Του
Τάσου Περδίου

 

 

Την ώρα που καίγεται ο τόπος και η κυβέρνηση περί μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμόν τυρβάζει, ας δούμε μερικά γεγονότα.

Τον Δεκέμβριο του 2014, ακραίας έντασης βροχές πλημμύρισαν τις περιοχές Βεργίνας και Καμάρων στη Λάρνακα. Οι υλικές ζημιές ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο ευρώ και από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν νεκροί. Στις 23 Ιανουαρίου του 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, έλεγε τα εξής: «Προσδοκούμε ότι θα έχουμε υλοποίηση αυτών των αντιπλημμυρικών έργων γιατί όχι και εντός του 2015, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζούμε εδώ και δεκαετίες με τη Λάρνακα. Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με χρονοδιαγράμματα. Εντός δύο μηνών θα πρέπει να έχουμε ενώπιόν μας τελική μελέτη». Έχουμε Ιούλιο του 2021 και ακόμα περιμένουμε έγκριση της μελέτης.

Το αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων είναι τελειωμένο από το 2014. Μέχρι σήμερα παραμένει αόρατο επειδή μας πήρε 6 χρόνια να δώσουμε το συμβόλαιο για το σταθμό επεξεργασίας λυμάτων. Πέρασε τόσος χρόνος που το καινούργιο δίκτυο άρχισε να φθείρεται προτού καν λειτουργήσει.

Το 2016 έγιναν στάχτη 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Σολιά. Μετά τις προχθεσινές πυρκαγιές, ο τέως διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, δήλωσε: «Μετά την πυρκαγιά στην περιοχή της Σολιάς, θα ανέμενε κανείς ότι θα άλλαζαν πολλά στον τομέα της πυρόσβεσης. Ειδικότερα, μάλιστα, μετά που συστάθηκε Επιτροπή από το Υπουργικό Συμβούλιο η οποία μελέτησε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις και προέβη σε εισηγήσεις. Μία από τις εισηγήσεις ήταν η αγορά δύο πτητικών μέσων, όχι ελικοπτέρων, αλλά αεροσκαφών». Τα χρόνια που ακολούθησαν αναλωθήκαμε σε συζητήσεις για το ποιου τύπου αεροπλάνα, αν θα τα αγοράζαμε, αν θα τα ενοικιάζαμε, από ποιους και τα λοιπά. Και όχι μόνο. Αντί να ενισχύσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης, επέβαλαν λιτότητα πετσοκόβοντας τις δαπάνες. Τον Νοέμβριο του 2019, ο Κλάδος Υπαλλήλων Τμήματος Δασών μιλούσε για δραματικό και επικίνδυνο κενό δεκάδων θέσεων που αντιστοιχούν στη δύναμη 11 τουλάχιστον δασικών σταθμών.

Στις σοβαρές χώρες της Ευρώπης, η κουλτούρα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών εμπεδώνεται από τα σχολεία. Εμείς τους παίρνουμε στις εκκλησίες να φιλούν κόκαλα και παντόφλες Αγίων. Όταν πλακώσει η μανία της φύσης, φυσικό είναι αντί να γνωρίζουν τι να κάνουν, πολλοί να σταυροκοπιούνται και να περιμένουν από το αόρατο πνεύμα να σβήσει τη φωτιά ή να κόψει τη φόρα του νερού.

Τώρα χάσαμε τέσσερις ανθρώπινες ζωές και 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Και την ώρα που καιγόταν ο τόπος, δεν μπορούσε να υπάρξει συντονισμός επειδή άλλος είναι υπεύθυνος για τα δάση και άλλος για τα υπόλοιπα. Πόσο δύσκολη μεταρρύθμιση είναι, διάολε, να ενοποιήσεις την ευθύνη πυρόσβεσης κάτω από ένα φορέα που να συντονίζει τις επιχειρήσεις; Τόσο δύσκολο όσο αυτό: Την εβδομάδα που πέρασε συζητήθηκε η έλλειψη ανελκυστήρων σε προσφυγικές κατοικίες. Όπως αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων, ηλικιωμένοι πρόσφυγες όταν θέλουν να πάνε υπεραγορά καλούν την Πυροσβεστική να τους κατεβάσει, επειδή δεν μπορούν να κατέβουν από τις σκάλες!

Δεν μπορούν να φτιάξουν μερικά ασανσέρ. Κι εμείς καρτερούμε να εκπονήσουν σύγχρονα συστήματα πυρόσβεσης για να αποφύγουμε την πλήρη απανθράκωση αυτού του ταλαίπωρου τόπου…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy