Αμφιβόλου αποτελέσματος η αφαίρεση διαβατηρίων από Τ/κύπριους «αξιωματούχους»

Έλα στο Google News

Νομικοί με τους οποίους συνομιλήσαμε εκφράζουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της απόφασης

Από το αποτέλεσμα θα κριθεί η ορθότητα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου

 

Διίστανται οι απόψεις

Συνεχίζονται οι συζητήσεις που αφορούν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αφαίρεση των διαβατηρίων από τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου» της «τδβκ», περιλαμβανομένου και του Ερσίν Τατάρ και των μελών της Επιτροπής για την Αμμόχωστο, συνεπεία των αποφάσεων που έλαβαν μαζί με την Τουρκία για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Εκτός από τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα, τη γνώμη τους εκφράζουν και νομικοί, με τις απόψεις να διίστανται ως προς τη χρησιμότητα ή μη της κυβερνητικής απόφασης. Εντούτοις, είναι φανερό πως η πολιτική άποψη των νομικών καθορίζει και τη στάση τους απέναντι στην απόφαση.
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Άρης Κωνσταντινίδης και οι νομικοί Πατρίκιος Παύλου και Ανδρέας Αγγελίδης κατέθεσαν τις απόψεις τους για το επίμαχο θέμα. Κύριο συμπέρασμα είναι ότι οι απόψεις μεταξύ των νομικών διίστανται.

 

Του

Μιχάλη Μιχαήλ

Διιστάμενες είναι οι απόψεις νομικών για την αποτελεσματικότητα ή ακόμα και τη χρησιμότητα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την αφαίρεση των διαβατηρίων από μέλη της τ/κυπριακής ηγεσίας.

Χρίστος Κληρίδης: Μπορούν να προσφύγουν στο Ε∆Α∆

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, επεσήμανε ότι από τους Τ/κύπριους αξιωματούχους της «τδβκ» δεν αφαιρέθηκαν οι υπηκοότητες, αλλά μόνο τα διαβατήρια. Ερωτηθείς αν οι επηρεαζόμενοι έχουν τρόπο να αντιδράσουν, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτοί μπορούν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν το επιθυμούν, κι αν δεν ικανοποιηθούν από την απόφασή του, τότε μπορούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ. Πρόκειται, είπε, για πρωτοφανή αντίδραση, η οποία θα κριθεί μέσω της νομικής οδού από τα δικαστήρια της Κ.Δ. εφόσον υπάρξουν προσφυγές. Επεσήμανε ακόμη ότι μπορούν να αφαιρεθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα εφόσον οι κάτοχοί τους εμπίπτουν σε ποινικά αδικήματα, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θέμα έχει περισσότερο πολιτικές πτυχές και επιπτώσεις παρά νομικές.

Πατρίκιος Παύλου: Θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες

Από την πλευρά του ο νομικός Πατρίκιος Παύλου συμφώνησε ότι νομικά το θέμα μπορεί να κριθεί διά της δικαστικής οδού, επεσήμανε όμως ότι το θέμα είναι εξόχως πολιτικό. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το θέμα δεν είναι να «βγάλουμε το άχτι» μας ή να τιμωρήσουμε, να δυσκολέψουμε ή να εμποδίσουμε τους ανθρώπους αυτούς με την αφαίρεση των διαβατηρίων τους. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί, είπε, είναι οι πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας.

Επεξηγώντας τη θέση του, υπέδειξε πως αν όλοι συμφωνούμε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο με διαπραγματεύσεις, η απόφαση της κυβέρνησης, όσο κι αν είναι δικαιολογημένη ηθικά και νομικά, δεν θα ωφελήσει στον κεντρικό στόχο που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού. Αυτή η κίνηση, πρόσθεσε, δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει ίσως ανυπέρβλητα εμπόδια στην επανέναρξη των συνομιλιών. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ανέφερε, ο Ερσίν Τατάρ αυτή τη στιγμή θεωρείται ο ηγέτης των Τ/κυπρίων. Με την παράνομη παρέμβαση και μεθόδευση της Τουρκίας έκαναν ό,τι έκαναν για την Αμμόχωστο. Όμως αυτός θα είναι εκεί και αυτόν θα δέχονται τα Η.Ε. και η διεθνής κοινότητα ως τον άνθρωπο που εκπροσωπεί τους Τ/κύπριους σε μια ενδεχόμενη καινούρια διαπραγμάτευση. Διερωτήθηκε ποια θα είναι η αντίδραση του κ. Τατάρ στην περίπτωση που θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες και κατά πόσον η ε/κυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναλωθούν σε μια προσπάθεια να επεξηγήσουν και να δικαιολογήσουν γιατί αφαίρεσαν τα διαβατήρια, καθώς και τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν το Υπουργικό Συμβούλιο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Ο Πατρίκιος Παύλου διερωτήθηκε στην περίπτωση που ο ΟΗΕ επιχειρήσει να επαναρχίσει το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών εάν ο κ. Τατάρ θα δεχθεί να λάβει μέρος ή θα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία την κυβερνητική ενέργεια για να μην παραστεί στις διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε ότι για τον ίδιο τον κ. Τατάρ θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αρνηθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση στη βάση της Δ.Δ.Ο. και να δικαιολογήσει τη θέση του για τη λύση δύο κρατών.

Ανδρέας Αγγελίδης: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει

Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης θεωρεί ότι ορθά έπραξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως το αρμόδιο όργανο που εκ του Συντάγματος έχει τη γενική διεύθυνση όλων των ζητημάτων που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Αιτιολογώντας την ορθότητα της απόφασης της κυβέρνησης ο κ. Αγγελίδης είπε ότι δεν μπορεί κάποιος που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να κατέχει και να χρησιμοποιεί κυπριακό διαβατήριο. Παράλληλα, σημείωσε με τη σειρά του ότι όπως κάθε πράξη που δυνατόν να επηρεάζει τα συμφέροντα του κάθε πολίτη είναι ανοικτή για δικαστική κρίση, το ίδιο ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση. Υποστήριξε επίσης ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν δεν έχουν στόχο να πλήξουν τον απλό Τ/κύπριο, αλλά όσους βλάπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία ή επιδιώκουν την κατάργησή της, τη διάλυσή της ή διχοτόμηση του κράτους.

Πρόσθεσε ότι ένα κράτος όπως η Κύπρος, σεβόμενο την ύπαρξή του, πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα ακολουθεί πάντα την πολιτική του καλού παιδιού ανεχόμενη τις αποφάσεις της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά το πώς θα πρέπει να εκλάβει τη συγκεκριμένη απόφαση η διεθνής κοινότητα, ο Ανδρέας Αγγελίδης είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί το δίκαιο της απόφασης και ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα παράνομο μόρφωμα που αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία και ότι πρέπει να φτάσουμε σε μια λύση όπως την καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και η διεθνής κοινότητα την αποδέχεται, που να οδηγεί σε ένα κράτος με μια υπηκοότητα και μια κυριαρχία.

Ερωτηθείς σε τι επηρεάζει τους 14 Τ/κύπριους η αφαίρεση των διαβατηρίων αφού δεν αφαιρέθηκε η υπηκοότητα και συνεπώς μπορούν να ταξιδέψουν τουλάχιστον στην Ε.Ε. με το δελτίο ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αγγελίδης παραδέχθηκε ότι δεν τους επηρεάζει καθόλου. Απλώς, είπε, είναι μια κίνηση που καταδεικνύει την αντίφασή τους όταν λένε ότι είναι Κύπριοι πολίτες και θέλουν να χρησιμοποιούν το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη θέλουν να θεωρούν ότι δεν υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.