Αμμόχωστος – επανένωση – επιστροφή

Του Γιώργου Μπέρου*
Πέρασαν 44 χρόνια από τις αποφράδες μέρες του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Στην πορεία αυτών των χρόνων ο λαός μας, ιδιαίτερα οι πρόσφυγες, έζησαν έντονα περιόδους ευφορίας και ελπίδας ότι επιτέλους πάμε για λύση. Δυστυχώς άλλες τόσες φορές απογοητεύτηκαν.

Το πέρασμα του χρόνου αποδείχτηκε καταστροφικό και για τις δύο κοινότητες. Έχουν αλλάξει τα ζωντανά και τα άψυχα. Οι περιουσίες, οι πόλεις και οι άνθρωποι. Τα νέα δεδομένα που μοιραία παράγει ο χρόνος δημιουργούν περισσότερες δυσκολίες και νέες συζητήσεις. Σήμερα έχουμε μπροστά μας ίσως την τελευταία ευκαιρία για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Έχουμε όλοι μας πατριωτικό καθήκον να αγωνιστούμε για την επίτευξη λύσης, όχι βέβαια της όποιας λύσης αλλά λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Αναμένουμε από όλους όσοι πραγματικά θέλουν λύση, να συμβάλουν στην προσπάθεια να μη χαθεί και αυτή η διαδικασία. Γνωρίζουμε ότι πιθανό αδιέξοδο θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ. Οι δύο ηγέτες πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να βρουν τον τρόπο να συνεχίσουν το διάλογο με πιο γρήγορους ρυθμούς και παραγωγικές συζητήσεις. Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών άλλα ώρα για ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών, και από τις δύο πλευρές, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και να καταλήξουν σε τελική συμφωνία λύσης.

Η ομάδα των δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ στον Δήμο Αμμοχώστου στηρίζει την άμεση και χωρίς παλινδρομήσεις επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επανένωση της πατρίδας μας και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Είμαστε πεπεισμένοι και για αυτό αγωνιζόμαστε, ότι Ε/κ και Τ/κ θέλουν και μπορούν να ζήσουν ξανά μαζί ειρηνικά σε μια κοινή πατρίδα.

Η πόλη μας, η Αμμόχωστος, αφέθηκε εγκαταλειμμένη σε διαδικασία αργού θανάτου. Οι άνθρωποί της, οι Αμμοχωστιανοί, πεθαίνουν στην προσφυγιά με τον πόθο της επιστροφής. Κάποτε η Αμμόχωστος ήταν θέμα προτεραιότητας. Αυτό καταμαρτυρούν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι Συμφωνίες Κορυφής.

Σήμερα εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης, που όπως μας λένε οι πιο ενημερωμένοι, είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά. Ως εκπρόσωποι των πολιτών της Αμμοχώστου, καλούμαστε να απαντήσουμε στους συμπολίτες μας, τι πρέπει να κάνουμε ώστε να σώσουμε την πόλη, να σώσουμε την ελπίδα των ανθρώπων.

Το πιο σημαντικό είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την άμεση επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για επίτευξη λύσης όπως μας καλεί ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να επαναφέρει το θέμα της Αμμοχώστου παράλληλα με τις προσπάθειες για συνολική λύση. Να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και σειρά κυβερνήσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην αποδοχή από πλευράς Τουρκίας έναρξης συζήτησης για την ανθρωπιστική πτυχή της κατάστασης στην Αμμόχωστο. Να δώσουμε δείγματα ετοιμότητας για ανοικτή συζήτηση και ευελιξίας στο θέμα της Αμμοχώστου ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόταξης θέσεών μας για ανταλλάγματα χωρίς τον κίνδυνο αναγνώρισης τετελεσμένων καταστάσεων.

Να στηρίξουμε με σθένος το αναφαίρετο δικαίωμα επιστροφής όλων των κατοίκων της Αμμοχώστου, γιατί Αμμόχωστος δεν είναι μόνο η περίκλειστη πόλη.

Να απαιτήσουμε να υπάρξουν κίνητρα και οικονομική βοήθεια για επανεγκατάσταση για όλους τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα για τους νέους. Να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και το σχέδιο έκτακτης δράσης που αφορά την επανεγκατάσταση και ανοικοδόμηση ώστε με την επιστροφή μας ως μόνιμοι και ελεύθεροι κάτοικοι να είμαστε έτοιμοι οικοδόμοι – αναγεννητές της πόλης μας.

Χωρίς ηττοπάθεια, με πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, θα πρέπει να δράσουμε με τρόπο ώστε να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό των συμπολιτών μας και να συνεχίσουμε πιο έντονα τη διεθνή εκστρατεία διαφώτισης. Με τη δράση μας, τις συγκεντρώσεις και τις εκδηλώσεις, να κρατήσουμε ζωντανά όλα τα κοινωνικά σύνολα, τη μνήμη της πόλης και τον πόθο της επιστροφής.

*Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ στον Δήμο Αμμοχώστου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.