Η Αμμόχωστος και οι κατεχόμενες περιοχές μας φωνάζουν για λύση του Κυπριακού

Περιοδεία Μαυρογιάννη στην Αμμόχωστο, στο μοναστήρι του Απόστολου Ανδρέα και στην Αγία Τριάδα

Του
Μιχάλη Μιχαήλ

Συγκίνηση αλλά και προβληματισμός κυριάρχησε κατά την περιοδεία, την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη σε Αμμόχωστο και Καρπασία. Τον Α. Μαυρογιάννη συνόδευαν στελέχη του εκλογικού του επιτελείου καθώς και ο τέως Γ.Γ. του ΑΚΕ, Άντρος Κυπριανού, ο επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος και η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στο μέρος της περίκλειστης πόλης που άνοιξαν οι κατοχικές αρχές το 2020. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλεί και προβληματισμό για το μέλλον, ανέφερε σε δήλωσή του στη «Χαραυγή» ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Είναι αισθήματα που είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος και ανεβάζουν το επίπεδο της ευθύνης μας για να γίνει κάτι για να αλλάξουν τα πράγματα, ανέφερε.

Ο Α. Μαυρογιάννης επέλεξε να πάει στην Αμμόχωστο για να στείλει ένα μήνυμα υπέρ της λύσης και υπέρ της ανάγκης να μη χρησιμοποιηθεί η Αμμόχωστος για κλείσιμο του Κυπριακού, ανέφερε στη «Χαραυγή» ο τέως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και βουλευτής Άντρος Κυπριανού. Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην κλειστή πόλη, είπε ότι το κλίμα ήταν πολύ φορτισμένο. Σημείωσε ότι μόνο αν μπει κάποιος στη θέση των Αμμοχωστιανών μπορεί να αντιληφθεί πώς νιώθουν βλέποντας μια ολόκληρη πόλη, την πόλη τους, εγκαταλελειμμένη και βουβή.

Στην εντός των τειχών παλιά πόλη της Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με ομάδα προοδευτικών Τ/κυπρίων που επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου. Ανάμεσά τους ήταν ο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, πρώην πρόεδρος του PTK, ο πρώην «βουλευτής» του PTK, Okan Dagli και ο πρώην πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Devis, Αλί Γκουλλέ. Ο Χρύσανθος Ζαννέττος ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι ο Α. Μαυρογιάννης επεδίωξε να συναντηθεί με Τ/κ για να τους στείλει το μήνυμα ότι από την επόμενη μέρα της εκλογής του θα αγωνιστεί για να πετύχει τη λύση του Κυπριακού και πως μέσω της λύσης του Κυπριακού θα σωθεί και η Αμμόχωστος. Οι Τ/κ μετέφεραν μηνύματα στήριξης αλλά κυρίως ότι περιμένουν την ανάληψη πρωτοβουλίας από τους Ε/κ για έναν κοινό αγώνα για επίλυση του προβλήματος που θα οδηγήσει στο να ζήσουν μαζί οι δύο κοινότητες στην Αμμόχωστο και όχι μόνο. Μια πόλη που να είναι παράδειγμα και σύμβολο ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης, συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Στην Καρπασία επισκέφθηκαν το μοναστήρι του Απόστολου Ανδρέα, όπου με λύπη διαπίστωσαν ότι υπάρχουν φθορές στην εκκλησία, ενώ έπεσαν και σοβάδες μέσα στο ναό και στο ιερό. Ήταν εμφανές ότι η 2η φάση συντήρησης πρέπει να προχωρήσει επειγόντως. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την κυβέρνηση για τη συντήρηση του μοναστηριού και η παλιά εκκλησία και οι ξενώνες εγκαταλείφθηκαν πλήρως με κίνδυνο να καταστραφούν εντελώς.

Στην Αγία Τριάδα Καρπασίας μετέβησαν στο σπίτι της εγκλωβισμένης Αθηνάς Ζάουρα, όπου εκεί συγκεντρώθηκαν κι άλλοι εγκλωβισμένοι και συζήτησαν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Η Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στη συντήρηση των κατοικιών των εγκλωβισμένων αλλά και των επανεγκατασταθέντων, αφού το σχέδιο που εξαγγέλθηκε δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν. Σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά και πολλά άλλα θέματα, όπως το ύψος του επιδόματος των εγκλωβισμένων, ενώ πέραν από το διορισμό νοσηλευτή για την εξυπηρέτηση αναγκών υγείας των εγκλωβισμένων, χρειάζεται να τοποθετηθεί ένας κοινωνικός λειτουργός ή και ψυχολόγος για να στηρίζει τους εγκλωβισμένους, ηλικιωμένους αλλά και νέα ζευγάρια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Α. Μαυρογιάννης θα επισκεφθεί ξανά την Καρπασία με το νέο χρόνο, όπου θα επισκεφθεί τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο και θα έχει εκτενείς επαφές με τους εγκλωβισμένους.

mavrogiannis apostolosandreas 5 scaled mavrogiannis apostolosandreas 4 scaled mavrogiannis apostolosandreas 3 scaled mavrogiannis apostolosandreas 2 scaled mavrogiannis apostolosandreas 1 scaled mavrogiannis ammoxostos 14 scaled mavrogiannis ammoxostos 13 scaled mavrogiannis ammoxostos 12 scaled mavrogiannis ammoxostos 11 scaled mavrogiannis ammoxostos 10 scaled mavrogiannis ammoxostos 9 scaled mavrogiannis ammoxostos 8 scaled mavrogiannis ammoxostos 7 scaled mavrogiannis ammoxostos 6 scaled mavrogiannis varosi 11 scaled mavrogiannis ammoxostos 1 scaled mavrogiannis ammoxostos 2 scaled mavrogiannis ammoxostos 3 scaled mavrogiannis ammoxostos 4 scaled mavrogiannis ammoxostos 5 scaled mavrogiannis varosi 10 scaled mavrogiannis varosi 5 scaled mavrogiannis varosi 7 scaled mavrogiannis varosi 8 scaled mavrogiannis varosi 9 scaled mavrogiannis varosi 6 scaled mavrogiannis varosi 3 scaled mavrogiannis varosi 2 scaled mavrogiannis varosi 4 scaled mavrogiannis varosi 1 scaled

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy