Αμβρακικός κόλπος: Ένας φυσικός πλούτος με σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα των κατοίκων

Ο φυσικός πλούτος του Αμβρακικού κόλπου παίζει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα των κατοίκων του, ενώ οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μοναδικό του οικοσύστημά, περιλαμβανομένων των δελφινιών και των χελωνών caretta- caretta, αλλά και πλήθος υδρόβιων πτηνών.

Πολυμελής αποστολή τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από την Κύπρο επισκέφτηκε την περιοχή συνοδεία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεβέζης και Αντιδημάρχου Τουρισμού Λεωνίδα Αργυρού. Παράκτιες πόλεις, κάστρα, θρύλοι και παραδόσεις συμπληρώνουν το ψηφιδωτό της ιστορίας εκεί που ο χρόνος σταματά.

Στη διαδρομή με το καϊκι ο επισκέπτης συναντά τις μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες, τα δελφίνια, τα φοινικόπτερα και τους ερωδιούς. Βλέπει επίσης και το Νταλιάνι, έναν τρόπο ψαρέματος που ήρθε από την Μικρά Ασία, όπως εξήγησε ο κ. Αργυρός. «Έχει πύργους ψηλούς με ξύλα, περνούν τα ψάρια από μέσα και όταν οι έμπειροι ψαράδες δουν ότι πέρασαν αρκετά δίνουν το σινιάλο από το πύργο για να τραβηχτούν τα δίχτυα με σκοπό να παγιδέψουν τα ψάρια εκεί» είπε.


Ο Αμβρακικός Κόλπος, είπε, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας και αποτελεί ένα από τα εθνικά πάρκα της Ελλάδας λόγω της οικολογικής σημασίας του και των περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχεται. Τα νερά του βρέχουν τις βόρειες ακτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και τις νότιες ακτές των νομών Άρτας και Πρέβεζας.

Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας. Στον μυχό του Αμβρακικού είναι κτισμένη η Αμφιλοχία, ενώ εκεί κοντά είναι και το ακρωτήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου λειτουργεί φάρος. Η Βόνιτσα είναι επίσης μια άλλη σημαντική κωμόπολη στην πλευρά του δρόμου από Αμφιλοχία προς Πρέβεζα και Λευκάδα.

Στον κόλπο και ιδιαίτερα στον λιμένα της Αμφιλοχίας παρουσιάζεται κατά τους θερινούς μήνες – ιδιαίτερα τον Αύγουστο – το φαινόμενο φωσφορισμού της θάλασσας, το οποίο οφείλεται σε συσσώρευση μικροοργανισμών (πλαγκτού). Όλος ο κόλπος συνέχισε ο κ. Αργυρός, διαθέτει φυσικές λιμνοθάλασσες που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαιοτάτους χρόνους, από τους Ρωμαίους και σίγουρα πριν από τους Έλληνες.


Στον Αμβρακικό συναντώνται θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια και σαλάχια ενώ είναι επίσης σημαντικό μέρος για τα πτηνά καθώς στο βόρειο τμήμα του παρατηρούνται σε πολύ μεγάλη πυκνότητα, συνέχισε ο κ. Αργυρός, σημειώνοντας πως ο Αμβρακικός Κόλπος είναι γνωστός και για την γαρίδα του.

Αναφέρθηκε και στα χέλια που διαθέτει ο κόλπος, σημειώνοντας πως αφού γεννηθούν στην Καραϊβική φτάνουν στον Αμβρακικό, όπου μεγαλώνουν και επιστρέφουν ξανά στον τόπο προέλευσής τους για να ζευγαρώσουν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.