Άμυνα: Ακόμα ένας φτωχός συγγενής της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ

Προτάσεις από τον Σύνδεσμο Απόστρατων Αξιωματικών προς κυβέρνηση και κόμματα

 

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Ανησυχίες για το επίπεδο και τη δυναμική της Ε.Φ. εκφράζει ο Σύνδεσμος Απόστρατων Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΑΑΚΣ) και υποβάλλει σχετικές προτάσεις.

Ο ΣΑΑΚΣ στις συναντήσεις του με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, με το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ επιδίδει σχετικό υπόμνημα με εισηγήσεις και προτάσεις. Όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται ακόμη να οριστεί συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ μέχρι στιγμής ο μόνος πολιτικός αρχηγός που απάντησε στην επιστολή τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΑΚΣ Αλέξη Χαραλάμπους, είναι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Πάντως, και ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις του ΣΑΑΚΣ, από τη μελέτη των στοιχείων που είναι διαθέσιμα αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει υποβαθμίσει σε πολύ σοβαρό βαθμό την Ε.Φ., με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του στρατεύματος.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση με πομπώδεις διακηρύξεις αναφέρεται στην ενίσχυση της Ε.Φ. και των εξοπλιστικών προγραμμάτων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνθήκες πανδημίας πραγματοποίησε και τη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, για να επιδείξει το (ανύπαρκτο) έργο της στο στρατιωτικό τομέα, υπό συνθήκες έντονης τουρκικής προκλητικότητας και με το Κυπριακό να βρίσκεται σε πολύ δύσκολα μονοπάτια.

 

Προσπάθεια δημιουργίας πλατφόρμας

Οι απόστρατοι αξιωματικοί διαφωνούν με την άποψη που εκφράζεται από επίσημα χείλη ότι η Κύπρος είναι μια στρατιωτικά αδύνατη χώρα και ότι η ενίσχυσή της θα αποτελούσε πρόκληση προς την Τουρκία για να επιτεθεί ξανά.

Έτσι, ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα περιλαμβάνει διάφορους στρατιωτικούς συνδέσμους που θα ασκήσουν πιέσεις τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τα κόμματα για ενίσχυση της Αμυντικής Θωράκισης, η οποία, όπως τονίζουν, παραμελήθηκε την τελευταία 20ετία. Κι όπως πληροφορούμαστε, οι προσπάθειες βρίσκονται σε καλό δρόμο, αφού ήδη έχουν απαντήσει θετικά μερικοί από τους Συνδέσμους.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα που εντοπίζουν οι απόστρατοι αξιωματικοί του κυπριακού στρατού στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας της ΚΔ είναι στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ε.Φ. και στην επανεξέταση της αμυντικής πολιτικής. Επίσης, ανάμεσα σ’ άλλα, θεωρούν σημαντική την ανακοπή της δημογραφικής αλλοίωσης της Κύπρου με ισχυρά κίνητρα μείωσης της υπογεννητικότητας.

 

Ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας

Επιγραμματικά, ο ΣΑΑΚΣ επιδιώκει την επανεξέταση της αμυντικής πολιτικής, όσον αφορά τη στάση που τηρείται έναντι της άμυνας του τόπου, της στράτευσης των γυναικών, της αξιοποίησης των απόστρατων, της φυγοστρατίας, των  αμυντικών συμφωνιών και της κατάστασης στη νεκρή ζώνη.

Όπως αναφέρεται, βασική παράμετρος ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας είναι η σημαντική αύξηση του ύψους του προϋπολογισμού για την άμυνα, όπως και η συνεργασία με χώρες της περιοχής, αφού η Κύπρος δεν μετέχει σε οργανισμούς ασφάλειας, όπως το ΝΑΤΟ ή ο CSTO (Ρωσική Συμμαχία) και αφού η Ε.Ε. αδυνατεί να προσφέρει έμπρακτη στρατιωτική βοήθεια προς την Κύπρο σε περίπτωση ανάγκης.

Τονίζει επίσης την αναγκαιότητα ενίσχυσης των αεροναυτικών δυνατοτήτων, της δύναμης των Συμβασιούχων Οπλιτών, (ΣΥΟΠ), της Ε.Φ., καθώς και της άμυνας των κατοικημένων τόπων.

Επισημαίνει επίσης ότι δεν μπορεί τη στιγμή που η Τουρκία διέθεσε το 2019 20,8 δισ. δολάρια για το στρατό της, η Κυπριακή Δημοκρατία να διαθέτει λιγότερο από το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της.

 

Αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων

Περαιτέρω, οι απόστρατοι αξιωματικοί τονίζουν την αναγκαιότητα αντικατάστασης ή αναβάθμισης των πλείστων οπλικών συστημάτων τα οποία έχουν ηλικία 25 – 30 ετών.

Σημειώνουν επίσης ότι ενώ η Έκτακτη Αμυντική Εισφορά για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης έχει επιφέρει τα τελευταία 7 χρόνια 2,5 δισ. ευρώ, τα χρήματα αυτά δεν διατίθενται για το σκοπό που έχουν εισπραχθεί από το υστέρημα του λαού.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι, ενώ λόγω των απειλών της Τουρκίας η Ελλάδα προχωρεί με σε ταχύτατη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της, η Κύπρος δεν κάνει κάτι ανάλογο.

Πέραν τούτου, η κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει τη μικρή απόσταση που χωρίζει την Κύπρο από την Τουρκία, θα πρέπει να ενισχύσει την αεράμυνά της.

Αναφορικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας το 2016 και την πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτών που προσλήφθηκαν δεν είναι ικανοποιητικός.

 

Περαιτέρω, ο ΣΑΑΚΣ τονίζει ότι μέσα στο πλαίσιο της επανεξέτασης της αμυντικής πολιτικής θα πρέπει να επανεξεταστούν τα θέματα που αφορούν και τη στράτευση των γυναικών, την αξιοποίηση των απόστρατων αξιωματικών και υπαξιωματικών, την πάταξη της φυγοστρατίας, την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ουδέτερη ζώνη και τις αμυντικές συμφωνίες. Στο θέμα αυτό ζητούν επανεξέταση της σύναψης αμυντικών συμφωνιών με κράτη που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία θα επηρεαστούν από τον έλεγχο της νοτιοανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία.

 

Κυβερνητική αδιαφορία

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη στα 8 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει παρατήσει στο έλεός της την Ε.Φ., παρά τις βαρύγδουπες διακηρύξεις της σε θέματα άμυνας, τόνισαν στη Χαραυγή απόστρατοι αξιωματικοί που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Συμφώνησαν ωστόσο με τον στρατηγό εν αποστρατεία Μάριο Μακρυγιάννη, ο οποίος εκτίμησε ότι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ η Ε.Φ. τείνει να χάσει την αίγλη της από μια σειρά ενέργειες και κυρίως λόγω της μείωσης των κονδυλίων που δαπανούνται για την άμυνα.

Τονίζει ότι επί προηγούμενης διακυβέρνησης δαπανείτο για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ, ενώ επί κυβέρνησης ΔΗΣΥ το χρονικό διάστημα 2013 – 2017 δαπανήθηκε συνολικά το 50% αυτών της κυβέρνησης Χριστόφια.

Συμφωνώντας σε πολλά με τον ΣΑΑΚΣ, ο κ. Μακρυγιάννης συμφωνεί πως στα αμέσως επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες δαπάνες σε εξοπλιστικά προγράμματα και όσο καθυστερεί η σταδιακή κάλυψη των αναγκών, τόσο πιο δυσβάστακτη θα είναι η αντιμετώπισή τους όταν αυτές θα καταστούν επείγουσες ή άμεσες απαιτήσεις. Σημείωσε επίσης ότι αυτό οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ τα απαξίωσε πλήρως με προϋπολογισμούς της τάξης π.χ. Π/Υ ΑΘ (Προϋπολογισμός Αμυντικής Θωράκισης) 2014 29 εκ., που ούτε για τη συντήρηση των υφισταμένων μέσων δεν έφταναν και ως συνήθως η κυβέρνηση τρέχει τώρα να προλάβει.

Επιπλέον, συμφωνεί και με τη θέση πως όσο περνά ο χρόνος τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει η ανάγκη για περισσότερες δαπάνες για συντήρηση του εξοπλισμού, ο οποίος, όπως σημειώνει, μένει σε σχετική αδράνεια και λόγω του εμπάργκο της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας και κατά συνέπεια αυτό περιλαμβάνει και το ρωσικό εξοπλισμό της Ε.Φ.

 

Με λανθασμένο τρόπο η μείωση της θητείας

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Μακρυγιάννης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια σχεδίαζε για τη μείωση της θητείας στους 19 μήνες να προσλάβει σταδιακά 4.000 ΣΥΟΠ και μετά να προχωρήσει στη μείωση της θητείας, μαζί με άλλες προϋποθέσεις, ενώ η παρούσα κυβέρνηση για πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη προσέλαβε 3.000 και μάλιστα με χρήματα του Π/Υ ΑΘ., και όλους μαζί, παρά την έντονη αντίθεση του ΓΕΕΦ, καθότι «βιαζόταν» λόγω εκλογών. Ανέφερε παράλληλα ότι, παρά τη μείωση της θητείας, δεν επετεύχθη η μείωση της φυγοστρατίας στο βαθμό που αναμενόταν. Αυτό βέβαια, πρόσθεσε, είναι αδύνατον να επιτευχθεί όταν ο Υπουργός Παιδείας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, θεωρούν τη θητεία ως «χάσιμο χρόνου».

Σημειώνει ακόμη ότι η παρούσα κυβέρνηση, παρά τις πολλαπλές εισηγήσεις του ΓΕΕΦ, ούτε τις ανάγκες των εφέδρων σε στολές δεν μπόρεσε να καλύψει, ούτε στα 8 χρόνια προώθησε απλές εισηγήσεις που δεν είχαν κανένα οικονομικό κόστος.

Για την εφεδρεία, ο κ. Μακρυγιάννης σημειώνει ότι επί της αρχηγίας του στρατηγού Νάση και υπουργίας του Δημήτρη Ηλιάδη οι παρουσιάσεις μπήκαν σε σωστό δρόμο και με τον Χριστόφορο Φωκαΐδη και τους επομένους επανήλθαν στο τέλμα και πάλι χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων.

 

Άλλο αμυντικές συμμαχίες κι άλλο συμφωνίες

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές συμφωνίες, ξεκαθαρίζει ότι είναι άλλο θέμα μια συμφωνία κι άλλο μια συμμαχία.

Για το θέμα της ένταξης της Κύπρου σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω άρνησης πρώτιστα των ΗΠΑ, λόγω της πολιτικής κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο και κατά δεύτερο λόγο διότι αυτό θα βλάψει σοβαρά τις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία είναι ένας σταθερός υποστηρικτής της Κύπρου στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Υποδεικνύει επίσης ότι το ΝΑΤΟ ευθύνεται για όσα έγιναν στην Κύπρο και προβάλλει τη θέση πως όταν βελτιωθούν οι σχέσεις, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα προτιμήσουν την Άγκυρα αντί της Κύπρου, όπως έγινε πρόσφατα και με τους Κούρδους.

Ο κ. Μακρυγιάννης συμφωνεί επίσης με τη θέση του ΣΑΑΚΣ ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι απόστρατοι αξιωματικοί, όπως γίνεται και σε όλες τις άλλες χώρες. Σημειώνει ότι υπάρχουν πέραν των 600 αξιωματικών και υπαξιωματικών σε αποστρατεία που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα. Είναι αδιανόητο, τονίζει, «να καλείς τους εφέδρους και να έχεις τέτοιο δυναμικό, που σε περίπτωση πολέμου το μόνο που έχει να κάνει είναι να ψάχνει εξ ανάγκης να προστατεύσει απλά την οικογένειά του». Η πρόταση ήταν να γίνει αρχικά επί εθελοντικής βάσης και στη συνέχεια με τροποποίηση της νομοθεσίας. Τόσο απλά και εύκολα.

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy