Αν δεν είστε «Εκκλησία», να πάτε να… πνιγείτε

Του
Γιάννη Κακαρή

 

Αρκετό καιρό μάς χαλάρωσαν τα λουριά. Η μερική ελευθερία που μας δόθηκε ήταν πολλή μας. Όλοι εσείς οι μεροκαματιάρηδες και οι φτωχάντζες, επιστρέψτε στις τρύπες σας.

Τι και αν δεν μπορείτε να αντέξετε στα μικρά σας σπιτάκια, τι και αν σας κυνηγούν οι τράπεζες, ή δεν έχετε να φάτε λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν τον τελευταίο χρόνο, ποιος νοιάζεται; Αν δεν έχετε πού να αφήσετε τα παιδιά σας, πάρτε τα μαζί σας στη δουλειά. Αρκετά κοιμούνται και τρώνε δωρεάν, τα παλιόπαιδα…

Το άνοιξε – κλείσε των επιχειρήσεων και τα αλλοπρόσαλλα και αντιφατικά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν φέρει την κυπριακή κοινωνία στα όριά της.

Πραγματικά, αυτή η κυβέρνηση μάς έχει κάνει ακορντεόν τον τελευταίο χρόνο, ενώ μας κοροϊδεύει κατάμουτρα.

Το lockdown θα μπορούσε να γίνει ανεκτό και κατανοητό. Όχι όμως, όταν πρόκειται για το τρίτο μέσα σε ένα χρόνο. Όχι όταν ανακοινώνεται την Παρασκευή ότι τη Δευτέρα θα κλείσουν όλα, ενώ μερικές ώρες προηγουμένως το Προεδρικό διέρρεε ότι «δεν μπαίνει σε lockdown η Κύπρος – το πήρε πάνω του ο Αναστασιάδης».

Όχι, όταν το γειτονικό μας Ισραήλ (9 εκατ. πληθυσμός) εμβολιάστηκε και κατάργησε τα μέτρα, ενώ ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, η Κύπρος του ενός εκατομμυρίου έχει εμβολιάσει μόνο το 6,8% των πολιτών. Όχι όταν χάνεται μπροστά στα μάτια μας η δεύτερη τουριστική περίοδος.

Την ίδια ώρα, πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις αποφάσεις για την αυστηροποίηση των μέτρων, ο -όχι και τόσο- σκιώδης Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μπήκε και βγήκε στο Προεδρικό αλλάζοντας τα μέτρα για τις εκκλησίες.

Από πού και ως πού να επηρεαστούν τα οικονομικά συμφέροντα της Εκκλησίας της Κύπρου ΛΤΔ; Δεν φτάνει η χασούρα που υπέστη όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, θα χάσει και τα έσοδα των παραστάσεων -από μια εκ των πιο προσοδοφόρων περιόδων;

Όσον αφορά τις μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ας πανέ να πνιγούν… έτσι κ. Αναστασιάδη; Ας πάνε να πνιγούν οι μικροκαταστηματάρχες και οι ταβερνιάρηδες ή οι καφετζήδες.

Συγκεκριμένα, πλέον στο εσωτερικό των ναών επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με τη μια δόση 3 βδομάδες προηγουμένως. Επιτρέπεται, επίσης, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών. Επίσης, πρέπει να είναι καθιστοί και να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης και οι μάσκες.

Με το ίδιο πρωτόκολλο δεν θα μπορούσαν να επιτραπούν οι θεατές σε αθλητικούς αγώνες, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις; Γιατί να μη λειτουργούν και οι χώροι εστίασης με αυτό τον τρόπο;

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.