«Αν δεν υπήρχε η “Λωζάνη” δεν θα ήσουν προέδρος»

Αν δεν υπήρχε η Συνθήκη της Λωζάνης ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ήταν πρόεδρος της χώρας που είναι σήμερα, δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο για τις επικρίσεις του εναντίον της Συνθήκης της Λωζάνης.

Σε δήλωσή του μέσω Twitter, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης αντί της Συνθήκης των Σεβρών, που είχε αναγκαστεί να υπογράψει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, είναι το αποκορύφωμα του τουρκικού απελευθερωτικού πολέμου. Είναι απαράδεκτο ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας να μην βλέπει ως νίκη τη συμφωνία η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση του κράτους.

“Αυτός ο λαός, αν δεν θυσιαζόταν για τη νίκη της Λωζάνης, τώρα εσύ δεν θα ήσουν πρόεδρος της χώρας που είσαι,” είπε. Ανέφερε επίσης ότι ακόμη και οι αρχηγοί των εχθρικών χωρών δεν σκέφτηκαν να υποτιμήσουν τόσο τη Λωζάνη, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να γίνουμε μια ανεξάρτητη χώρα.

Σε άλλες τοποθετήσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που προβάλλονται στην εφημερίδα Χουριέτ φέρεται να δήλωσε στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του ότι είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν και πως αποτελούν προϊόν της πολεμικής του αντίληψης. “Πρώτα ας κοιτάξει την ελληνική σημαία που έχει αναρτηθεί στα 12 νησιά (εννοεί 12 βραχονησίδες) τα οποία παραδόθηκαν (στην Ελλάδα) επί δικής του περιόδου”, υποστήριξε.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε ότι ο Ερντογάν προσβάλλει ανοιχτά με τις δηλώσεις του και πως αυτά τα λέει μόνο ένας ανίδεος. “Είσαι τόσο ανίδεος, μετά κλαις και τώρα πσοβάλλεις τον Ισμέτ Πασά και τον Ατατούρκ”, διερωτήθηκε.

Ο εγγονός του Ισμέτ Ινονού και δήμαρχος Σίσλι Χαϊρέτ Ινονού, με γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι είναι αδύνατον να αντιληφθεί κανείς τις επικρίσεις εναντίον της Συνθήκης της Λωζάνης εκείνων που οφείλουν τη σημερινή τους ύπαρξη και εξουσία τους στην επανάσταση της δημοκρατίας και του Ατατούρκ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις σε αυτή τη νέα στάση του Τούρκου Προέδρου, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να θέσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του δικού του κόμματος και των Κεμαλιστών. Επισημαίνουν ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου η βάση του κόμματός του ενοχλήθηκε από την στήριξη που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν από τους Κεμαλιστές ενώ κάποιοι είχαν σχολιάσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παραδόθηκε στους κεμαλιστές. Τώρα, με αυτές τις δηλώσεις, αναφέρουν οι ίδιοι σχολιαστές, διαχώρισε τη δική του βάση από τους ‘άλλους’.

Άλλα τουρκικά μέσα της αντιπολίτευσης σχολιάζουν ότι αντίθετα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Τούρκο Πρωθυπουργός πριν από δύο μήνες είχε κάνει εντελώς διαφορετικές δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τώρα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε πει πριν δύο μήνες σε ομιλία του για την 93η επέτειο της Λωζάνης ότι “η Συνθήκη της Λωζάνης η οποία ήταν από τις πρώτες πολιτικές νίκες της δημοκρατίας είναι το αποτέλεσμα του αγώνα και της θυσίας του λαού που τον οδήγησε στη νίκη.”

Αντίθετα φιλοκυβερνητικά μέσα όπως η Γενίζ Σαφάκ στηρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Γιουσούφ Καπλάν γράφει ότι η Λωζάνη ήταν ένα φιρμάνι θανάτου, ένας εξολοθρευτής. Υποστηρίζει ότι δεν κατάφεραν να κατακτήσουν τη χώρα εκ των έξω αλλά κατάφεραν να την κατακτήσουν εκ των έσω, κάνοντάς την από τα νύχια μέχρι την κορυφή κοσμική και εξαφανίζοντας το ισλαμικό στοιχείο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε χθες ότι το 1920 τους έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών και τους έπεισαν για τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Προσπάθησαν να μας πλασάρουν τη Λωζάνη ως νίκη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy